Łańcuch - dziwne zachowanie
- Pitu
- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl: FireBlade 929
- Rok produkcji: 2000
Łańcuch - dziwne zachowanie
Gdy moto stoi na tylnym stojaku (tylne koło w górze) i wrzucam 1 bieg. Łańcuch zaczyna niepokojąco drgać/trząść się. Dodam, że moto pracuje na ciepłym silniku.
Czy jest to kwestia rozciągniętego łańcucha (od gumowania), źle naciągniętego łańcucha czy też źle założonej skuwki - ktoś kiedyś zwrócił mi na to uwagę? Czy po prostu to jest całkiem normalne gdy tylne koło nie ma obciążenia?
Czy jest to kwestia rozciągniętego łańcucha (od gumowania), źle naciągniętego łańcucha czy też źle założonej skuwki - ktoś kiedyś zwrócił mi na to uwagę? Czy po prostu to jest całkiem normalne gdy tylne koło nie ma obciążenia?
- cycu_rsko
- Motocykl: CBR 929RR
- Rok produkcji: 2001
- marcinSC33
- Staly Bywalec

- Motocykl: RN19 (Były SC:33,57a,59)
- Rok produkcji: 2007
Fakt bez obciążenia i na stojaku to raczej trudno żeby nie było jakiegoś poszarpywania.
Co możesz zrobić celem sprawdzenia w/g mnie to:
1. Sprawdz jak kolega mówi naciąg łańcucha w kilku punktach np. w jednym miejscu potem przekręc kołem powiedzmy 1/4 obrotu i tak kilka razy - jeśli nie ma drastycznych różnic to ten problem masz z głowy (a jeśli np w jednym momencie masz luz góra/dół 30mm a w drugim łańcuch robi się napięty jak barania torba to masz skończony łancuch).
2. Zobacz czy łańcuch daje się odciągnąć od tylnej zębatki i w jakim stopniu - to też świadczy o jego stanie.
3. Jeśli jak piszesz dużo gumujesz to popatrz też na samą zębatkę przednią / tylną jak wyglądają zęby (jak są przeciagnięte niczym piła to też już masz przyczynę).
4. Popatrz na same tulejki itd jak niczym nie smarujesz i są zapieczone , sztywne itd to też śmieć.
Przyczyn może być wiele ale nie widząc Twojego napędu to można gdybać , możesz zasugerować się moim opisem albo zastanowić się kiedy go ostatnio naciągałeś , czyściłeś , smarowałeś , wymieniałeś to powinno dać Ci odpowiedz. Mam nadzieję , że pomogłem
Co możesz zrobić celem sprawdzenia w/g mnie to:
1. Sprawdz jak kolega mówi naciąg łańcucha w kilku punktach np. w jednym miejscu potem przekręc kołem powiedzmy 1/4 obrotu i tak kilka razy - jeśli nie ma drastycznych różnic to ten problem masz z głowy (a jeśli np w jednym momencie masz luz góra/dół 30mm a w drugim łańcuch robi się napięty jak barania torba to masz skończony łancuch).
2. Zobacz czy łańcuch daje się odciągnąć od tylnej zębatki i w jakim stopniu - to też świadczy o jego stanie.
3. Jeśli jak piszesz dużo gumujesz to popatrz też na samą zębatkę przednią / tylną jak wyglądają zęby (jak są przeciagnięte niczym piła to też już masz przyczynę).
4. Popatrz na same tulejki itd jak niczym nie smarujesz i są zapieczone , sztywne itd to też śmieć.
Przyczyn może być wiele ale nie widząc Twojego napędu to można gdybać , możesz zasugerować się moim opisem albo zastanowić się kiedy go ostatnio naciągałeś , czyściłeś , smarowałeś , wymieniałeś to powinno dać Ci odpowiedz. Mam nadzieję , że pomogłem
- Pietrucha8112
- Motocykl: sc59 street sc57 tor f4i stunt
- Rok produkcji: 2012
Zobacz jak u mnie podskakuje,jak nawiedzony!!!
z tym że to na 6-stym biegu na nieco zimnym silniku od 5:15 widać http://www.vimeo.com/17221329
- Pitu
- Motocykl: FireBlade 929
- Rok produkcji: 2000
Pietrucha8112, bardzo podobnie to u mnie wygląda jak u Ciebie trochę mi ulżyło 
cycu_rsko i marcinSC33, zęby są w porządku tak wieć sprawdzę jeszcze jutro naciągnięcie i zębatkę przód o ile się tylko do niej dostanę.
Napisałem tego posta bo zaniepokoił mnie dźwięk łańcucha (być może to naturalny odgłos jeśli jest taki luźny).
Dzięki za rady!

cycu_rsko i marcinSC33, zęby są w porządku tak wieć sprawdzę jeszcze jutro naciągnięcie i zębatkę przód o ile się tylko do niej dostanę.
Napisałem tego posta bo zaniepokoił mnie dźwięk łańcucha (być może to naturalny odgłos jeśli jest taki luźny).
Dzięki za rady!
- Pietrucha8112
- Motocykl: sc59 street sc57 tor f4i stunt
- Rok produkcji: 2012
- cycu_rsko
- Motocykl: CBR 929RR
-
majzel
- Motocykl: CBR 929
dziś mnie spotkała własnie przykra przygoda z zerwaniem łańcucha, co wydaje mi się nie powinno mieć miejsca, do końca regulacji została jedna kreska, myślałem że przelatam ten sezon do końca ale niestety, wrzuciłem 1 ruszyłem, potem dwójka ful gaz i myslałem że skkrzynia poszła a okazało się, że łańcuch hiper wzmocniony did sobie strzelił 
na szczęcie chyba nic się nie stało, dokładne oględziny w poniedziałek, bo moto u kumpla stoi
na szczęcie chyba nic się nie stało, dokładne oględziny w poniedziałek, bo moto u kumpla stoi
-
majzel
- Motocykl: CBR 929