Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
temat nie raz wałkowany na forum. Ale nadal nie moge uzyskac odpowiedzi.
Dlaczego i jakim prawem po wywaleniu exupa jak piszą niektorzy - macie słabszy dół?
Co ma do tego exup? W gixxie nie pamietam z ktorego roku wywalenie exupa dalo 7km po hamowaniu.
W fz1 tak samo wywala sie exupa. Prosze mi to wytłumaczyc
swobodniejszy wylot spalin zmienia charakterystyke silnika? nielogiczne to jest dla mnie....
EXUP. Skrót ten pochodzi od Exhaust Ultimate Power Valve. Oznacza wykorzystanie dodatkowego zaworu, umieszczonego w wydechu motocykla, kontrolującego przepływ spalin przez rurę wydechową. Zawór ten współgra z układem elektronicznym kontrolującym obroty silnika, zmienia swoje położenie wraz ze zmianami obrotów, dopasowując ciśnienie w układzie do optymalnych warunków.
Zasada działania zaworu nie jest bardzo skomplikowana, znając obroty silnika układ przy pomocy silnika elektrycznego i linki poruszającej zaworem zamyka i otwiera go. Przy małych obrotach silnika zawór jest prawie zamknięty, pozostawiając niewielki przelot dla spalin, dzięki temu silnik żywiej wkręca się na obroty i dysponuje lepszą dynamiką. W miarę wzrastania obrotów, zawór otwiera się mocniej, by w momencie dojścia do odpowiednio wysokiej wartości otworzyć się całkowicie. Ustawienia pozycji zaworu są dobierane fabrycznie, zgodnie z parametrami silnika i układu wydechowego. Ręczna ingerencja może spowodować nieprawidłowa pracę układu.
Uwaga:
Posiadając motocykl z zaworem EXUP, wszelkie ingerencje w układ wydechowy są ryzykowne, chociaż wymiana części po zaworze nie powinna skutkować bardziej na pracę silnika niż w przypadku braku tego zaworu. Jeśli chcemy przerobić układ wydechowy na inny układ, najlepiej całkiem zrezygnować z EXUP. Silnik należy także sprawdzić na hamowni oraz odpowiednio dostroić mapy silnika co może wiązać się z ingerencją w układ zasilający silnik
Znam to na pamięć i nadal nie rozumiem. Dlaczego traci dół po zwiekszeniu przelotu spalin ktore ten owy zawór blokuje na niskich obrotach. Przecież to nie logiczne jest. W ukladzie wydechowym nie tworzy sie zadne podcisnienie przeciez hehe
Silnik spalinowy traci moc na dole jesli wsadzisz za duza srednice wydechu i pusty tlumik. Wtedy kubatura wydechu wzrasta na tyle ze silnik w dolnym zakresie obrotowym nie moze pozbyc sie takiej ilosci spalin jaka jest w ukladzie. A tam raczej nie o to chodzi....
AdamSsS pisze:EXUP. Skrót ten pochodzi od Exhaust Ultimate Power Valve. Oznacza wykorzystanie dodatkowego zaworu, umieszczonego w wydechu motocykla, kontrolującego przepływ spalin przez rurę wydechową. Zawór ten współgra z układem elektronicznym kontrolującym obroty silnika, zmienia swoje położenie wraz ze zmianami obrotów, dopasowując ciśnienie w układzie do optymalnych warunków.
Zasada działania zaworu nie jest bardzo skomplikowana, znając obroty silnika układ przy pomocy silnika elektrycznego i linki poruszającej zaworem zamyka i otwiera go. Przy małych obrotach silnika zawór jest prawie zamknięty, pozostawiając niewielki przelot dla spalin, dzięki temu silnik żywiej wkręca się na obroty i dysponuje lepszą dynamiką. W miarę wzrastania obrotów, zawór otwiera się mocniej, by w momencie dojścia do odpowiednio wysokiej wartości otworzyć się całkowicie. Ustawienia pozycji zaworu są dobierane fabrycznie, zgodnie z parametrami silnika i układu wydechowego. Ręczna ingerencja może spowodować nieprawidłowa pracę układu.
Uwaga:
Posiadając motocykl z zaworem EXUP, wszelkie ingerencje w układ wydechowy są ryzykowne, chociaż wymiana części po zaworze nie powinna skutkować bardziej na pracę silnika niż w przypadku braku tego zaworu. Jeśli chcemy przerobić układ wydechowy na inny układ, najlepiej całkiem zrezygnować z EXUP. Silnik należy także sprawdzić na hamowni oraz odpowiednio dostroić mapy silnika co może wiązać się z ingerencją w układ zasilający silnik
no jak nie o to chodzi? w silniku wolnossącym właśnie ma znaczenie układ wydechowy nie może być za duży ani za mały i widocznie w niskich i średnim zakresie obrotowym dzięki takiemu przydławieniu można uzyskać większy moment obrotowy przez co motocykl jest bardziej żwawy.
Tutaj znaczenie ma długość układu , temperatura spalin , pojemność układu wydechowego oraz jego kształt .
To się wydaje a zwykły tłumik . O ile zmieniasz samą końcówkę a posiadasz owy zawór to jeszcze spoko . Co innego jak zmieniasz końcówkę a nie psoiadasz go . zaczyna się robić problem neidogrzanych spalin zbyt szybkiego orpóźniania układu lub za wolne .
Proste jeśli chcesz zobiczyć rożnicę to jedz an hamownię i pdopiętym zaworem . Niech ci pomierzą moc an wal i kole po czym zablokuj zawór w pozycji otwartej ( ale nie wypinaj silniczka bo wywali ci błąd ) . I zobaczysz czy masz różnicę
maciekx pisze:no jak nie o to chodzi? w silniku wolnossącym właśnie ma znaczenie układ wydechowy nie może być za duży ani za mały i widocznie w niskich i średnim zakresie obrotowym dzięki takiemu przydławieniu można uzyskać większy moment obrotowy przez co motocykl jest bardziej żwawy.
ja sie z tym wszystkim zgadzam jesli chodzi o objetos wydechu, predkosc i temperature spalin, alewątpie aby po to był exup.
w gixie dał 7km+, z fz1 to jedna z czynnosci przy kręceniu ze 150 na 180km. nie wiem dlaczego zatem mialby zaszkodzić blademu...
no ale przy tuningu to wiadomo ze trzeba go wywalić bo robisz inną mapę zapłonową dajesz wiecej paliwa i masz w dupie normy spalin hałasu itp liczy się tylko moc a wtedy pewnie exup nie pomoże a utrudni strojenie czy ograniczy moc.
tez wydaje mi sie ze aby to wszystko dobrze zadziałało trzeba pc i odp mape, jesli chce usunąć exup, chce znac tylko odp dlaczego. poszperam jeszcze na 1000rr.net
Adam, kiedy Ty mi odpiszesz na prywatną wiadomość? czekam juz ze 2 miesiące
AdamSsS pisze:Tutaj znaczenie ma długość układu , temperatura spalin , pojemność układu wydechowego oraz jego kształt .
To się wydaje a zwykły tłumik . O ile zmieniasz samą końcówkę a posiadasz owy zawór to jeszcze spoko . Co innego jak zmieniasz końcówkę a nie psoiadasz go . zaczyna się robić problem neidogrzanych spalin zbyt szybkiego orpóźniania układu lub za wolne .
Proste jeśli chcesz zobiczyć rożnicę to jedz an hamownię i pdopiętym zaworem . Niech ci pomierzą moc an wal i kole po czym zablokuj zawór w pozycji otwartej ( ale nie wypinaj silniczka bo wywali ci błąd ) . I zobaczysz czy masz różnicę
nie wiem jak to będzie w Hondzie ale robiłem testy u siebie z zaworem i bez i żadnej różnicy nie wyczuwałem.Następnym krokiem było wywalenie tego ekologicznego góóó....a co to niby odpowiada za dopalanie spalin teraz to się dopiero wypalają bo wali z komina marchewy aż miło.
z tego co mi sie udało dowiedziec to wszedzie sie poprawia tylko nie w Hondzie. te zaslepienia o ktorych piszesz robiło sie i w fz1
luis954 pisze:nie wiem jak to będzie w Hondzie ale robiłem testy u siebie z zaworem i bez i żadnej różnicy nie wyczuwałem.Następnym krokiem było wywalenie tego ekologicznego góóó....a co to niby odpowiada za dopalanie spalin teraz to się dopiero wypalają bo wali z komina marchewy aż miło.