Jaki płyn do chłodnicy??
- szafa87
- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl: Fajer...........storm;-D
- Rok produkcji: 1999
-
plastek87
- Motocykl: CBR 929 RR
- Rok produkcji: 0
nie chcąc zakładać nowego tematu podepnę się do tego.
Kupiłem nie dawno RRke z Anglii. Nic nie wiadomo tak na temat oleju jak i płynów itd. Moto zamierzam trzymać w garażu nie ogrzewanym i dodatkowo z szczelinami i szparami czyli tzw. szopie
I teraz zastanawiam się co zrobić z płynem w chłodnicy czy spóścić i tak zostawić? Czy może zainwestować w nowy płyn. Widziałem jakieś motule na -25stopni. A niby zapowiadają mrozu nawet do 30stopni. Więc jeśli na zewnątrz bedzie te -30 to myśle w szopie około -25 więc to będzie temperatura graniczna dla płynu.Taki mój dylemat, boję się żęby nie rozsadziło bloku silnika czy tez chłodnicy. Co radzicie?
Kupiłem nie dawno RRke z Anglii. Nic nie wiadomo tak na temat oleju jak i płynów itd. Moto zamierzam trzymać w garażu nie ogrzewanym i dodatkowo z szczelinami i szparami czyli tzw. szopie
- adipaw
- Motocykl: aprilia sl falco 1000/ yamaha xt600
- Rok produkcji: 2001
Prestone jest tani i bardzo dobry 5l gotowego kosztuje 29zł u mnie w sklepie a wrze przy 127stopniach i zamarza przy ponad -30!! Wydaje mi się że ważniejszy jest punkt wrzenia bo w zamrażarce nikt ognia
(fajera) nie trzyma.
Co do procedury to napiszę krok po kroku:
1. odkręcamy korek z chłodnicy
2. odkręcamy prawą dolną śrubę pompy wody
3. zdejmujemy pod korkiem chłodnicy ten cienki wężyk co idzie do dołu zbiornika uzupełniającego i spuszczamy płyn z niego
4. składamy do kupy i zalewamy nowy płyn przez chłodnicę i potem w zbiorniczek do pełna
5. odpalamy na minutkę i pare razy odkręcamy delikatnie manetkę (układ odpowietrzy się sam)
6. kontrolujemy ilość w zbiorniczku i koniec!!!!
Można się jeszcze pokusić o roztwór 70 do 40 Koncentrat prestone/woda ale to tylko o 6 stopni podniesie poziom wrzenia i zamarzania do ponad -40 w stosunku do gotowego roztworu.
A i jeszcze jedno 5l to aż zadużo więc piąteczka za 29zł to spoko wystarcza nawet jak nam się porozlewa ciót
[ Dodano: Nie Paź 24, 2010 9:35 pm ]
a odradzam odkręcanie śruby z cylindra (tej co jest w manualu pokazana) bo jej wkręcenie i wykręcenie jest karkołomne a jak jej nie ruszymy to i tak wszystko zleci!!
Co do procedury to napiszę krok po kroku:
1. odkręcamy korek z chłodnicy
2. odkręcamy prawą dolną śrubę pompy wody
3. zdejmujemy pod korkiem chłodnicy ten cienki wężyk co idzie do dołu zbiornika uzupełniającego i spuszczamy płyn z niego
4. składamy do kupy i zalewamy nowy płyn przez chłodnicę i potem w zbiorniczek do pełna
5. odpalamy na minutkę i pare razy odkręcamy delikatnie manetkę (układ odpowietrzy się sam)
6. kontrolujemy ilość w zbiorniczku i koniec!!!!
Można się jeszcze pokusić o roztwór 70 do 40 Koncentrat prestone/woda ale to tylko o 6 stopni podniesie poziom wrzenia i zamarzania do ponad -40 w stosunku do gotowego roztworu.
A i jeszcze jedno 5l to aż zadużo więc piąteczka za 29zł to spoko wystarcza nawet jak nam się porozlewa ciót
[ Dodano: Nie Paź 24, 2010 9:35 pm ]
a odradzam odkręcanie śruby z cylindra (tej co jest w manualu pokazana) bo jej wkręcenie i wykręcenie jest karkołomne a jak jej nie ruszymy to i tak wszystko zleci!!
-
plastek87
- Motocykl: CBR 929 RR
- Rok produkcji: 0
dzięki ludziska za porady. Byłem właśnie na czasie sprawdzić w naziemnym sklepie jak sie ceny kształtują. I jednym z płnów które mi pan pokazał w kontekście niskich temperatur to był właśnie Prestone, ale nie byłem pewny czy nie za tani w porównaniu do stosunkowo wygórowanych cen Motula ( ok 40 pare złotych za litr) przy temperaturze zamarzanai na poziomie -25. Z tego co piszą w książce serwisowej tj. 3.2l chłodnica + 0.4l zbiornik rezerwowy, więc 4 litry by trzeba było jak nic zakupić. A skoro tak radzicie to Prestone będzie jak znalazl na przewidywane mrozy 
No i przy okazji dzięki adipaw za tutorial o zmianie płynu
No i przy okazji dzięki adipaw za tutorial o zmianie płynu
- adipaw
nie ma za co!
z angola kosa nie jestem ale dużo rozumiem i rozumiem że nie wszyscy rozumieć muszą
więc jak ja przebrnąłem przez to to już niech będzie łatwiej dla potomnych bo po to są fora!
[ Dodano: Pon Paź 25, 2010 8:09 am ]
a i jeszcze jedna rzecz! rozumiem że będzie cała rzesza ludzi którzy powiedzą że motul jest lepszy a prestone to lipa! i niech sobie będą mają do tego prawo, przepłacać wolno każdemu jak go na to stać! Ja używam do 4 kułek prestone od lat i jest to płyn który od lat polecają w sklepach do układów aluminiowych więc jeżeli parametry są bardzo dobre (wysokie wrzenie i niskie zamarzanie) to dla czego ma być nie dobry do naszych fajerek.
A jak chce ktoś super ekstra Prestone niech kupi sobie koncentrat i zrobi 70 do 30 roztwór koncentrat/woda destylowana i wtedy to się wszystkie motule chowają!
A tak na marginesie jako ciekawostkę podam fakt że termostat do cbr f3 kosztuje 200zł i można sobie kupić! a jak ktoś ma olej w głowie to kupi w motoryzacyjnyn za 20zł od tico i ma taki sam
z angola kosa nie jestem ale dużo rozumiem i rozumiem że nie wszyscy rozumieć muszą
[ Dodano: Pon Paź 25, 2010 8:09 am ]
a i jeszcze jedna rzecz! rozumiem że będzie cała rzesza ludzi którzy powiedzą że motul jest lepszy a prestone to lipa! i niech sobie będą mają do tego prawo, przepłacać wolno każdemu jak go na to stać! Ja używam do 4 kułek prestone od lat i jest to płyn który od lat polecają w sklepach do układów aluminiowych więc jeżeli parametry są bardzo dobre (wysokie wrzenie i niskie zamarzanie) to dla czego ma być nie dobry do naszych fajerek.
A jak chce ktoś super ekstra Prestone niech kupi sobie koncentrat i zrobi 70 do 30 roztwór koncentrat/woda destylowana i wtedy to się wszystkie motule chowają!
A tak na marginesie jako ciekawostkę podam fakt że termostat do cbr f3 kosztuje 200zł i można sobie kupić! a jak ktoś ma olej w głowie to kupi w motoryzacyjnyn za 20zł od tico i ma taki sam
- orzech
- Motocykl: cbr 929
- Rok produkcji: 2000
Oprócz Prestona poleciłbym Dynagell2000 - sam mistrz Cziken go poleca

Nawet jeśli kształtem spasuje to nie sądzę żeby temperatury otwarcia/zamknięcia były takie same a to jest ważne , pewnie TT (tico tunnig) ma niższe temperatury więc silnik za wcześnie bedzie chodził na dużym obiegu... no ale lepszy od tico niż żadenadipaw pisze:A tak na marginesie jako ciekawostkę podam fakt że termostat do cbr f3 kosztuje 200zł i można sobie kupić! a jak ktoś ma olej w głowie to kupi w motoryzacyjnyn za 20zł od tico i ma taki sam
- adipaw
Ha Ha i tu cie mam tico ma termostat 82 stopnie a manual od f3 podaje temperaturę prawidłowego otwarcia na poziomie 80-84 stopnieorzech pisze:Oprócz Prestona poleciłbym Dynagell2000 - sam mistrz Cziken go poleca![]()
Nawet jeśli kształtem spasuje to nie sądzę żeby temperatury otwarcia/zamknięcia były takie same a to jest ważne , pewnie TT (tico tunnig) ma niższe temperatury więc silnik za wcześnie bedzie chodził na dużym obiegu... no ale lepszy od tico niż żadenadipaw pisze:A tak na marginesie jako ciekawostkę podam fakt że termostat do cbr f3 kosztuje 200zł i można sobie kupić! a jak ktoś ma olej w głowie to kupi w motoryzacyjnyn za 20zł od tico i ma taki sam