Jaki płyn do chłodnicy??
-
easyrider
- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl:
- Rok produkcji: 0
Jaki płyn do chłodnicy??
Witam podpowiedzcie jaki kupic płyn do chłodnicy do cbr 929 czy mozna wlac taki sam jak do samochodu ?
-
mirosik
- Motocykl: sc44
- Rok produkcji: 0
Ja mam zamiar nalać petrygo (-32 stopnie C) bo mimo że nie jeżdżę zimą to moto stoi w garażu a ostatnio miałem w garażu - 15 stopni i mogłoby blok silnika rozsadzić lecz moto rozebrane i silnik w ciepłym leży.Zastanawia mnie tylko temperatura wżenia w zamkniętym układzie chłodzenia wiadomo jest tam nieraz 110 stopni C.
-
cziken929
- Staly Bywalec

- Motocykl: w narzędziach to z 5x929
- Rok produkcji: 2000
Dobry płyn musi mieć optymalne stężenie glikolu etylenowego i dodatków uszlachetniających np. antykorozyjnych, przeciwutleniających jak w przypadku chłodnic i układów aluminiowych. Zasada jest dość banalna..im niższa temperatura zamarzania tym wyższa temperatura wrzenia i chodzi tu o zawartość procentową glikolu. Obecnie są dwa sprawdzone dobre płyny
1 - typowo motocyklowy MOTUL MOTOCOOL o wysokiej temp. wrzenia
2 - przeze mnie stosowany DYNAGEL 2000 o temp zamarzania -37 co jest mniej istotne, natomiast temp. wrzenia tego płynu w warunkach eksploatacyjnych to ponad 130st. Płyn jest również rewelacyjny jakościowo i trzykrotnie tańszy od MOTULA
To tylko moja opinia i doświadczenie, żadna sugestia
1 - typowo motocyklowy MOTUL MOTOCOOL o wysokiej temp. wrzenia
2 - przeze mnie stosowany DYNAGEL 2000 o temp zamarzania -37 co jest mniej istotne, natomiast temp. wrzenia tego płynu w warunkach eksploatacyjnych to ponad 130st. Płyn jest również rewelacyjny jakościowo i trzykrotnie tańszy od MOTULA
To tylko moja opinia i doświadczenie, żadna sugestia
wciąż zajmuję się serwisem