Stojak , Podnosnik motocyklowy
- Kamil929
- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl: Honda 929
- Rok produkcji: 2000
-
Rafał Z
- Motocykl: sc59
- Rok produkcji: 2010
Tez sobie taki zmajstrowalem
podobno oryginal kosztuje 2500 zl . Problem jest , jak kolega wyzej napisal , z tym ze dosc ciezko sie podnosi . Na filmiku oryginalu widac ze koles robi to jedna reka http://www.youtube.com/watch?v=QWlV_o0x ... re=related , w moim trzeba uzyc obu rak
. Pracuje nad tym ale cos na razie nie mam pomyslu dlaczego tak sie dzieje .
http://www.garnek.pl/rafcbr/a
http://www.garnek.pl/rafcbr/a
Ostatnio zmieniony 22 grudnia 2010, 23:28 przez Rafał Z, łącznie zmieniany 1 raz.
- Chappy
- Staly Bywalec

- Motocykl: Honda FireBlade 929RR
- Rok produkcji: 2001
Aha rozumiem a tak patrze właśnie na filmiki i sam myślę co może być przyczyną tego,że u nich jedna ręką się podniesie a tak jak Wy mówicie trzeba dwoma w tych waszych?? hmmm ale musi być na to jakiś sposób. Może kont mocowania tego uchwytu między dźwignią a tym co podnosi moto??
[ Dodano: Sro Gru 22, 2010 11:37 pm ]
P.S może jest jakiś fizyk na forum??
[ Dodano: Sro Gru 22, 2010 11:37 pm ]
P.S może jest jakiś fizyk na forum??
...Hamuj Fantazje, Rozwijaj Wyobraźnie...
- orzech
- Motocykl: cbr 929
- Rok produkcji: 2000
Na stronie 6tej wątku rozrysowałem (może w nieudolny sposób ale widać o co chodzi) co jest przyczyną ciężkiego poruszania się części ruchomej podnośnika. Według mnie trzeba by albo zastosować jakieś łożysko ślizgowe, tuleje lub coś podobnego albo tak dobrać punkt przypięcia cięgna wajchy aby redukował on składową poziomą siły która wynika z ciężaru motka - i tak właśnie wydaje mi się zostało to rozwiązane w oryginale. Ale na podstawie kilku fotek czy filmu bez wymiarów ciężko cokolwiek powiedzieć...
Przyszedł mi jeszcze jeden pomysł - wymaga on przebudowania części podnośnika - otóż część główna (po której się porusza element podnoszący) mógłby zostać zamieniony z profilu prostokątnego na podwójny T-eowik, wtedy w elemencie ruchomym który nadal by został prostokątny można by zamontować wewnątrz łożyska/rolki lub jakieś kółeczka - powinno to znacznie zredukować opory sił bocznych i ułatwić podnoszenie. Załączam poglądowy rysunek.
Ale mówię z góry że nie jestem budowlańcem i nie ręczę za swoje pomysły
Przyszedł mi jeszcze jeden pomysł - wymaga on przebudowania części podnośnika - otóż część główna (po której się porusza element podnoszący) mógłby zostać zamieniony z profilu prostokątnego na podwójny T-eowik, wtedy w elemencie ruchomym który nadal by został prostokątny można by zamontować wewnątrz łożyska/rolki lub jakieś kółeczka - powinno to znacznie zredukować opory sił bocznych i ułatwić podnoszenie. Załączam poglądowy rysunek.
Ale mówię z góry że nie jestem budowlańcem i nie ręczę za swoje pomysły
-
Rafał Z
- Motocykl: sc59
- Rok produkcji: 2010
Wszystkie mocowania ciegna , wymiary ramiona wajchy sa bardzo podobne do oryginalu . To tyle jesli chodzi o redukcje sil za pomoca innego , lepszego , mocowania ciegna . Byc moze daloby sie znacznie zredukowac owe sily ,gdyby ciegno i wajcha byly mocowane od strony ramy motocykla , czyli obrocic calosc o 90 stopni . Ale chialem zrobic to tak jak w oryginale. Moim zdaniem rozwiazanie problemu to zastosownie wlasnie lozysk slizgowych . Jesli sie dobrze przyjrzec oryginalowi , to widac , ze na srodku slupka jest wytarta w pionie farba , a na tuleji ruchomej z gory i z dolu sa jakby zgrzewy . Mysle ,ze jest tam wlasnie zamontowana jakas listwa slizgowa. Chyba