Wywalanie płynu chłodniczego
-
diobol
- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl: sc57
- Rok produkcji: 0
Wywalanie płynu chłodniczego
Może mi ktoś powiedzieć czy to normalne żeby pow ok 108 stopni C wywalało mi ze zbiorniczka wyrównawczego wężykiem płyn chłodniczy ? Zdarzało wam się coś takiego? czym to może być spowodowane?
-
PS BXL
- Staly Bywalec

- Motocykl: sc33 98r. CZARNA
- Rok produkcji: 0
-
borek
- Motocykl: cebra929rr i crf250r
- Rok produkcji: 2001
diobol to na 100% jest za duży poziom płynu w zbiorniczku w weekend wymieniałem płyn u siebie i za dużo nalałem i też wywalało trochę.
Daj mu się rozgrzać-kilka razy i stan płynu powinien się wyrównać.
pozdrawiam
[ Dodano: Wto Mar 02, 2010 9:40 pm ]
jeżeli na miarce pokazuje raz tak a raz tak to prawdopodobnie gdzieś się zapowietrzył i też należałoby go kilka razy porządnie nagrzać i może sam się odpowietrzy.
Daj mu się rozgrzać-kilka razy i stan płynu powinien się wyrównać.
pozdrawiam
[ Dodano: Wto Mar 02, 2010 9:40 pm ]
jeżeli na miarce pokazuje raz tak a raz tak to prawdopodobnie gdzieś się zapowietrzył i też należałoby go kilka razy porządnie nagrzać i może sam się odpowietrzy.
- zbyszek007
- Motocykl: CBR 929
- Rok produkcji: 2000
Ciśnienie prawie nie ma z tym nic wspólnego a temperatura wrzenia to temperatura wrzenia i to ze temperatura wrzenia wody pod ciśnieniem się zmienia to raczej nie prawda, przez ciśnienie woda moze szybciej zacząć wrzeć ale temp. wrzenia raczej sie nie zmieni. I to ze to układ zamknięty tez nie ma znaczenia jeśli chodzi o wrzenie bo ono zawsze będzie takie samo. Sprężona ciecz podnosi swoją temperature przykładem jest disel gdzie ropa pod naciskiem tłoka w cylindrze dostaje samozapłonu ale zawsze moge się mylić:)PS BXL pisze:plyn tak szybko wrzec nie powinien poniewaz uklad chlodzenia jest ukladem zamknietym i pracuje pod cisnieniem a pod cisnieniem to nawet woda wrze przy wyzszej temperaturze
Zbyszek
- Mati
- Motocykl: Homda CBR 900 RR sc33
- Rok produkcji: 1998
Widzę żę ktoś tutaj na lekcji Chemii nie uważał, tylko dziewczyny podrywał.zbyszek007 pisze:Ciśnienie prawie nie ma z tym nic wspólnego a temperatura wrzenia to temperatura wrzenia i to ze temperatura wrzenia wody pod ciśnieniem się zmienia to raczej nie prawda, przez ciśnienie woda moze szybciej zacząć wrzeć ale temp. wrzenia raczej sie nie zmieni. I to ze to układ zamknięty tez nie ma znaczenia jeśli chodzi o wrzenie bo ono zawsze będzie takie samo. Sprężona ciecz podnosi swoją temperature przykładem jest disel gdzie ropa pod naciskiem tłoka w cylindrze dostaje samozapłonu ale zawsze moge się mylić:)PS BXL pisze:plyn tak szybko wrzec nie powinien poniewaz uklad chlodzenia jest ukladem zamknietym i pracuje pod cisnieniem a pod cisnieniem to nawet woda wrze przy wyzszej temperaturze
Ciśnienie ma tutaj duże znaczenie - mówie to Ja "Technolog Chemiczny" z wykształcenia
- zbyszek007
- Mati
- Motocykl: Homda CBR 900 RR sc33
- Rok produkcji: 1998
-
cziken929
- Staly Bywalec

- Motocykl: w narzędziach to z 5x929
Dokładnie tak jak pisze Mati w układzie ciśnieniowym ciecz wrze w wyższej temperaturze i jak większość pewnie zauważyła to dzięki temu wentylator włącza się przy ok. 105st a nie 90. Kolego jeśli wyrzuca płyn a uszczelka pod głowicą jest dobra to przyjrzyj się tak z pozoru błachemu elementowi jak korek chłodnicy i jego uszczelki. Ten bardzo banalny kurek jest zaworem utrzymującym ciśnienie w układzie i odprowadza nadmiar płynu gdy ten zwiększy swoją objętość i ciśnienie pod wpływem temperatury (nadmierne niebezpieczne ciśnienie). Gdy się zchłodzi powstanie podciśnienie i wówczas korek pozwala zaciągnąć płyn spowrotem do układu z zbiorniczka. Ten z pozoru prosty element czasem popychał ludzi do ściągania głowic 
wciąż zajmuję się serwisem
- zbyszek007
Zwracam honorMati pisze:Np. Temp. wrzenia dla wody - czyste H2O (dest.) na Mount Everest - 8848 mnpm to ok. 65`C, na poziomie "0" ok. 100 `C.
Im niższe ciśnienie tym szybciej wrze.
Def. "wrzenie następuje wówczas, gdy prężność pary cieczy osiągnie wartość ciśnienia zewnętrznego"
Tyle
Rzeczywiście masz racje i to ja tkwiłem w błędzie.
Zbyszek