Spoko loko nie uraziłem się ani nic także luuuz chodzi mi tylko o to żeby opinie w sieci były na prawdę rzetelne a nie jakieś plotki
hmm a co do FLM (Diabolo) to wg listy
"- certyfikowanych protektorach" - nie mam pojęcia czy w FLM mają certyfikaty w każdym razie w moim kombi spisały się wzorowo!
"- wentylacji" - w FLM Diabolo jest niezła na prawdę (perforacja skóry)
"- podszewce (najlepiej wypinanej)" - w tym FLM co mam jest wypinana, z kieszeniami, protektory są trzymane rzepami do podszewki i razem z nią wchodzą w specjalne wgłębienia w skórze kombi. protektory możesz tak ustawić że będzie ci wygodnie, do tego nie przesuwają się podczas gleby - zresztą raczej to zasługa dobrze dobranego kombi,
"- jakości szwów i suwaków" - przy szlifie nic się nie popruło ani nie padł suwak, zamki na prawdę mocne i solidne zwłaszcza że muszą czsami wytrzymywać spore naprężenia,
"Więc nie dziw się że zapłacisz około 1300 zł... " - koszt takiego diabolo z FLM to chyba 400 czy 500E, dałem za niego u gościa wymienionego wyżej jakieś 1200, przymierzałem dainese (w którym nie miałem niestety przyjemności jeździć) i krój bardzo podobny i z tego co pamiętam to Dainese nie miał odpinanej podszewki, a przydaje się to bardzo (tylko że był to jakiś niższy model za ~2800

czy jakoś tak).
Owszem warto kupić superkombi tylko że kwota jaką musisz za niego dać jest niewspółmiernie wysoka do tego co może dać w zamian.
Jeśli cię stać to bierz w łapę 3-4k i leć przymierzać dainese, a jeśli nie to nie ma się co spinać, bo taniej też można wyrwać dobrą rzecz, tyle że nie zrobisz wtedy takiego wrażenia na kolegach
Dodam jeszcze że cała moja opinia jest o jednym modelu FLM - Diabolo, nie wiem jak zachowują się inne produkty tej marki, natomiast z mojego kombi jestem w 100% zadowolony. Z początku ciężko było mi się w nim poruszać ale teraz jest już wszytko git, a z kombi nie zrobiła się szmata, wytrzymał szlif przy ok 70km/h i szczerze nawet mocno nie widać tego po nim i nadal go używam).
Jeśli to ma być twoje 1 kombi to też nie ma co się spinać, bo może okazać się że nie trawisz np zakładania go co chwilę i będziesz chciał co innego.
Tylko niestety musisz przymierzyć, kroje różnych producentów są na prawdę zróżnicowane i ciężko kupić na odległość coś co będzie pasowało.