Regulator czy akumulator?

Tematy dotyczące usterek lub awarii Hondy Fireblade CBR900RR SC33 1996-1999
Awatar użytkownika
scitec2
https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
Motocykl: 900RR sc33
Rok produkcji: 1997

Regulator czy akumulator?

Post autor: scitec2 »

Od paru dni pojawił mi się pewien problem... obstawiam, że to akumulator ale chciałbym usłyszeć Wasze zdanie.

Z tydzień temu podjeżdżam pod dziewczynę zgasiłem moto ale zostawiłem z 3 min na światłach, zanim sie ubrała ja do odpalenia i dupa, kreci bardzo slabo .. było z górki odpaliłem zagadal i w drogę.

Dzisjaj ide do garazu chce odpalic i dupa, kreci ale cos bardzo mułowato, raz mocniej raz slabiej, nie zagadal, pchnalem i ok. po 2 km gasze i probuje od przysłowiowego strzala zagadal.

Przed chwila wychodze wstawic do garazu i znowu problem, kreci kreci ale zagadal.. pojezdzilem, zgasilem po 20min znowu problem kreci kreci już mailem pchać ale zagadal.
Ogolnie po zgaszeniu bede zapalal go 100 razy i od strzała. Ale jak postoi z 30min lub pewnie z rana znowu będzie ten sam problem:(

Ps. Akumulator mam warty już 4 sezon. Czyżby już się skończył?

W f2ce mailem problem z regulatorem ale tak objawem było to ze po odpaleniu jak zgasiłem po chwili totalna dupa, nawet nie zakręcił rozrusznikiem.

Po nocy ile powinien mieć akumulator prądu? Jak sprawdzę miernikiem.
dodek
Motocykl: sc33
Rok produkcji: 1998

Post autor: dodek »

dobry powinien mieć min 12.3-12.7
Elektrolit jest ?
Moim zdaniem 4 lata to i tak dobry wynik
Awatar użytkownika
scitec2

Rano sprawdzę o ile miernik nie wyzionął ducha i go znajdę:) Co do elektrolitu to nie wiem, dzisiaj ladowałem go ale po tym i tak wystąpił problem.
Mam nadzieje ze to jednak bedzie aku:) bo 4 lata spisywał sie ok, 2 pierwsze sezony to nawet po zimowaniu go nie ladowałem:)
Awatar użytkownika
ferdas
Motocykl: 1000rr sc57a
Rok produkcji: 4

Post autor: ferdas »

akumulator :) jak wymienisz na nowy opal podłącza miernik i mierze powinno bym w idealnym przypadku 14.4 napięcie ładowania nie może być większe właściwie praktycznie do 15 V
mniejsze niż około prawie 13V
Awatar użytkownika
exodus
Rok produkcji: 1999

Post autor: exodus »

Ja bym wszystko po kolei sprawdzil - przeciez to 15 minut.

Najprawdopodobniej jednak aku - mialem to samo w zeszlym miesiacu. Co ciekawe miernik pokazywal, ze aku naladowane 12.7v, ale przy wcisnieciu startera spadalo do 4v :kosci:

Pomierzylem alternator, regulator, czy prad gdzies nie ucieka, a na koncu okazalo sie, ze akumulator.

Kupilem w promocji YUASE za 140zl z przesylka, teraz strach starter wciskac, bo odpala po sekundzie nawet po tygodniowym postoju :D
Awatar użytkownika
ferdas

regulator pod prawym zadupkiem ,
które koleory przewodów były od alternatora które do instalacji jakie napięcie przy jakich obrotach od alternatora ?? ciężko mam ostatnio z komputerem więc pytam :D
Awatar użytkownika
exodus
Rok produkcji: 1999

Post autor: exodus »

bylo wiele razy leniuchu :P

Alternator sprawdzasz na zapalonym silniku, przy rozpietej wtyczce. Sprawdza sie prad przemieny miedzy 3 zoltymi przewodami 30-40v przy niskich obrotach, wzrasta z obrotami

Sprawdz, czy alternator nie ma przebicia na mase, na mierniku sprawdzanie obwodow i po kolei do zoltych przewodow i do masy - jak brzeczy tzn, ze przebicie jest na mase

regulator pod zadupkiem z prawej strony. sprawdzasz na wylaczonym silniku i rozpietej wtyczce. mierzysz opor pomiedzy pinami dolnymi (2szt), a gornymi (3szt), ze tak okresle ;) miedzy pinami nie powinno byc oporu

ładowanie regulatora mierzy sie na zapalonym silniku na klemach akumulatora powinno byc w odpowiednim zakresie i nie wzrastac z obrotami
Awatar użytkownika
ferdas

używając galaxy mini 2 to nie lenistwo tylko cierpliwości za mało haha
Awatar użytkownika
scitec2

eh miernik mi nie odpalil :wnerwiony: ale ide zaraz zoabcze jak zapalil i czy wg zapali ;)

[ Dodano: Pią Kwi 04, 2014 11:48 am ]
Krecil krecil slabo chyba z 10 sekund ale zagadal, 2-3 odpalenie po minucie od strzala.
Chyba rozejrzę sie za akumulatorem:)
Awatar użytkownika
COBAR
Motocykl:

Post autor: COBAR »

Uwazaj bo byly przypadki, ze zdychajacy akumulator uwalil regulator.
Awatar użytkownika
scitec2

Teraz postal od rana i dupa nie zapali, krecil bardzo dlugo ale slabo, podpialem miernik i spadalo do 6 podczas krecenia, a bez mial 8 wiec DEAD akumy.

[ Dodano: Pią Kwi 04, 2014 8:51 pm ]
Rano jade po akumlator, doradzcie ten czy ten?

http://allegro.pl/varta-ytx9-bs-8ah-gsx ... 21155.html

http://allegro.pl/yuasa-ytx9-bs-8ah-gsx ... 00847.html

Prad rozruchowy wiekszy ma Warta. Ogolnie Warte mialem teraz i 3.5 -4 roku sluzyla.
wiertło
Staly Bywalec
Staly Bywalec
Motocykl: CBR125,f4i,sc44,sc57A,ZX10R,Cb,sc57A :)
Rok produkcji: 2005
Samochód: Seat leon 1 1.9 Tdi :)

Post autor: wiertło »

yuasa nie ma sobie równych jeżeli to org. Brać yuase ;)
Oddam nerkę za cbr :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Usterki/awarie (CBR900RR SC33)”