Pulsowanie klamki przy hamowaniu - krzywe tarcze???
- rommi
- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl: Tuono
- Rok produkcji: 0
Pulsowanie klamki przy hamowaniu - krzywe tarcze???
Witam,
mam problem, przy hamowaniu bardzo wyraźnie pulsuje mi klamka hamulca (oczywiście przód) do tego stopnia, ze nie da się jeździć. :evil:
Już zabuliłem za prostowanie tarcz, ale to nie dało oczekiwanych rezultatów - nadal klamka pulsuje przy hamowaniu.
Czy jest możliwe, żeby tarcza na swoim obwodzie miała różne grubości?
Czy może to (pulsowanie/pompowanie klamki przy hamowaniu) być inny powód - jaki?
Z góry dzięki za odpowiedzi i podpowiedzi, bo już mnie .... strzela :evil:
Kupiłem sprzęta i nawet się dobrze nim nie przejechałem ...
Pozdr.
mam problem, przy hamowaniu bardzo wyraźnie pulsuje mi klamka hamulca (oczywiście przód) do tego stopnia, ze nie da się jeździć. :evil:
Już zabuliłem za prostowanie tarcz, ale to nie dało oczekiwanych rezultatów - nadal klamka pulsuje przy hamowaniu.
Czy jest możliwe, żeby tarcza na swoim obwodzie miała różne grubości?
Czy może to (pulsowanie/pompowanie klamki przy hamowaniu) być inny powód - jaki?
Z góry dzięki za odpowiedzi i podpowiedzi, bo już mnie .... strzela :evil:
Kupiłem sprzęta i nawet się dobrze nim nie przejechałem ...
Pozdr.
-
baba_zanetti
- Motocykl: 900rr
-
cziken929
- Staly Bywalec

- Motocykl: w narzędziach to z 5x929
- Rok produkcji: 2000
ponieważ tarcze są drogie to Polaczki prostują, a raczej "prostują" bo nie da się tarczy przywrócić pierwotego kształtu. Jeśli byłyby tak krzywe, to przy hamowaniu cała kiera derebiłaby strasznie a nie sama klamka hampla. Sprawdź klocki czy zużywają się równomiernie i tłoczki czy pracują bez zakłuceń.
wciąż zajmuję się serwisem
-
cziken929
- Staly Bywalec

tak na pewno prostujesz tarczę z dokładnością do jednej setnej mm. No proszę Cię nie pisz takich głupot chyba,że pomyliłeś wartości o jedno zero. A jak prostujesz tarcze pływające na zużytych i wybitych tulejach ? Ciekawe jak prostujesz tarcze, hmm... we wrzeciono i podjeżdżasz imakiem z ... -)) i młoteczkiem puku puku :roll: Masz techniczne wykształcenie i pracujesz w metalurgji ?
-
BUZKA
- Motocykl: GSXR 1000 K8
No dokładność wyrażona w 0,01mm:D.A wykształcenia technicznego z metalurgi nie mam,ale za to 5 lat pracowałem jako tokarz z doświadczonymi ludzmi,pare cudów widziałem i pare sam zrobiłem:D.No i pare maszyn co nieeeezłe rzeczy potrafią też widziałem.A na tarcze do moto wystarczy 0,05mm dokładnościi jest dobrze:D.Nawet tarcze "idealne' mają pare setek bicia:D
You can't fuck with
-
cziken929
- Staly Bywalec

to nie pisz, że prostujesz tarcze z dokładnością do 0.01mm bo producenci tarcz będą Ci przysyłać nowe do centrowania. przechodziłem przez 5-cio letnie technikum mechaniczne i setki godzin pracowałem na tokarkach ,frezarkach, szlifierkach, wytaczarkach, etc. i wiem co jest możliwe a co nie jest. Dl twojej wiadomości i uzupełnienia wiedzy żeby pisać na forum to co inni będą czytać i często sugerować się poradami nawet twojego autorstwa:
- odchyłka tarczy service limit 0.30mm
- odchyłka felgi w pionie i poziomie 2.0mm (przód)
- oś przednia 0.20mm
- odchyłka tarczy service limit 0.30mm
- odchyłka felgi w pionie i poziomie 2.0mm (przód)
- oś przednia 0.20mm