BULGOTANIE Z TŁUMIKA
- Waterblade
- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl: Sc33 99r
- Rok produkcji: 0
BULGOTANIE Z TŁUMIKA
Witam, zauważyłem że ostatnio jak zwalniam na 1 lub 2 biegu z tłumika wydobywa się bulgotanie (takie małe strzały). Wiem ze to jest zazwyczaj normalne. Lecz w tamtym sezonie był to sporadyczny dźwięk, a teraz za każdym razem słychać to głośno i wyraźnie. Czy mam się bać (coś nie tak w silniku) czy może w tłumiku wata tłumiąca się wypala (mam scorpiona)? Przebieg mojej sc33 to 34 tysiące. W tamtym sezonie jeździłem na trosze gorszej benzynie
a teraz tylko orlen. Czy to jest przyczyna?. Z mocą hondzi wszystko ok. Jestem po wymianie wszystkich płynów i flitów. Nie robiłem tylko regulacji i synchronizacji.
- RudiszRR
- Motocykl: 1000 RR HRC
- Rok produkcji: 2007
- Kontakt:
Nie boj zaby poprostu w miare jezdzenia i po zimie moto wymaga synchro gaznikow i regulacji jesli zrobisz dobrze synchro to powinno to calkiem zniknac i nie ma w zwiazku z tym zadnych konsekwencji. Pewnie masz do tego przelotowke wydech i dlatego to slychac tak glosno bo na oryginale nie jest to az tak odczuwalne.
Szczerze powiedziawszy od kiedy mam wtryskowca to wlasnie tesknie za tym strzelaniem z wydechu i bulgotaniem przy schodzeniu z obrotow.
Szczerze powiedziawszy od kiedy mam wtryskowca to wlasnie tesknie za tym strzelaniem z wydechu i bulgotaniem przy schodzeniu z obrotow.
- Waterblade
- Motocykl: Sc33 99r
-
Piotrek
- Motocykl: Piechota
Bo masz zle wyragulowane gazniki, ktore daja za duzo paliwa, a ono z kolei spala sie w wydechu wypalajac przy okazji gniazda zaworow. KM na pewno tez masz przez to mniej niz oryginal.damian28 pisze:ja mam pusty wydech (ART) i nie dosc ze strzela i bulgocze przy zwalnianiu to podczas wylaczania zaplonu zionie ogniem
-
motobandyta
- Motocykl: Junak M10/Maxster/KXF450->SM/TE450+SM
jeśl chodzi o regulacje to są one konieczne. jeśli nie odczuwasz drastycznego spadku mocy czy momentu obrotowego to możesz chwile poczekać z regulacją ale ja bym tego nie odkladal i tak przed pełnią sezonu powinieneś to zrobić samo synchro + czyszczenie gaźników + filtr powietrza kosztuje około 250 zł. nie jest to majątek. natomiast co do konsekwencji zaniedbania regulacji to zgadzam sie z z kolegą że sie zawory wypalają dodam jeszcze do tego że skraca to życie świecom i tworzy sie nagar na tłoku jeśli mieszanka jest zbyt bogata.
pozdrawiam
pozdrawiam
-
damian28
- Motocykl: honda fireblade 919
za bogata mieszanka to fakt czarny nalot na tlumiku tez jest ale 121bhp na kole z dyno jet to chyba nie tak zle i ok 110mil do rezerwy chociaz po 240kmh jakos slabo ciagnie o wypalaniu zaworow natomiast nie wiedzialem jak wiec regulowac mieszanke?Piotrek pisze:Bo masz zle wyragulowane gazniki, ktore daja za duzo paliwa, a ono z kolei spala sie w wydechu wypalajac przy okazji gniazda zaworow. KM na pewno tez masz przez to mniej niz oryginal.damian28 pisze:ja mam pusty wydech (ART) i nie dosc ze strzela i bulgocze przy zwalnianiu to podczas wylaczania zaplonu zionie ogniem
-
Luki213
- Motocykl: HONDA CBR 900RR SC33 '98
Ja mam wydech akrapović i jak jade na calej CENZURA i spuszcze do konca z gazu to mi tez bulgocze wrecz strzela, ale to normalne przy sportowych tlumikach, mieszanka w tlumiku sie spala i tak strzela ale czy trzeba regulacje zaraz robic??? nie powiem, raczej nie gorzej znaczy lepiej
jak niektorym marchewy saganem wychodza to jest efekt w nocy!!!, slyszalem o tym wypalaniu gniazd i jest z tym prawda ale maja problem Ci co marchewy im strzelaja
he he
-
cziken
- Motocykl: cbr929
Jeśli na ciepłym silniku ładnie pali i nie puszcza czarnej chmury przy przegazowaniu, to jest git ! Opuść sobie iglicę o jeden stopień i sprawdź czy nie masz dziury w gazie. Gniazda Ci wypali jak będziesz miał podparte zawory. Nadmierne strzelanie i nierówna praca to także luźny łańcuch rozrządu powodujący zmianę faz rozrządu. Tą usterkę to raczej słychać wyraźnie
kogut