Witam,
mam takie pytanie odnośnie regulacji składu mieszanki wolnych obrotów,
czy mam rację twierdząc że po wyregulowaniu za pomocą takiej świecy
colortune, a następnie wkręcając właściwą zwykłą świecę, czy nie zmienią się
parametry na tyle, że spalanie będzie inne?
Czy może szukam dziury w całym? to nie operacja na otwartym sercu w końcu...
(nie brać do głowy, tak jak ten dziwny dźwięk podczas przyśpieszania rzekomo z pod pokrywy alternatora, ale ja to i tak sprawdzę, a jak sprawdzę to napisze wnioski)
tylko regulować i śmigać... ?
pozdr.
regulacja - świeca Colortune vs. świeca zwykła
-
bodzio550
- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl: CBR 900
- Rok produkcji: 1996
-
cziken929
- Staly Bywalec

- Motocykl: w narzędziach to z 5x929
- Rok produkcji: 2000
co prawda mam jednogazowy analizator lecz daje on pogląd ogólny. Mylisz się jednak co do wyłączności regulacji składu na analizatorze. Mam 4 świece colortuna i to jest bardzo dobry kit do regulacji choć nie wszyscy potrafią z niej korzystać w sposób prawidłowy. Jest wiele sposobów na dostrojenie silnika lecz trzeba kapke wiedzy i praktykifesk pisze:Moim zdaniem do ustawiania mieszanki to tylko analizator spalin ...
wciąż zajmuję się serwisem
- banshee
- Motocykl: HONDA CBR 900RR SC33
- Rok produkcji: 1997
Zawsze wkręcasz tyle świec ile masz cylindrów?cziken929 pisze:...Mam 4 świece colortuna...
Ustawiasz do każdego cylindra inny skład, jeżeli chodzi np. o rzędowe czwórki?
Rozumiem, że każdy garnek może mieć inną sprawność, ale czy nie powinno ustawiać się takiego samego składu?
A jeżeli tak jest prawidłowo to ile maksymalnie może wynosić różnica w obrotach śrub składu mieszanki pomiędzy cylindrami?
To tak z mojej ciekawości do tego co napisałeś...
-
cziken929
- Staly Bywalec

- Motocykl: w narzędziach to z 5x929
- Rok produkcji: 2000
mam 4 świece tylko po to by były w zapasie jak jedna padnie. Ustawianie takiego samego składu oznacza ustawienie prawidłowego składu na poszczególnych cylindrach a nie ustawienie tej samej pozycji śrub regulacyjnych. Jeśli gaźniki nie są rozkalibrowane starością, poziomy paliwa w komorach pływakowych bardzo zbliżone i ciśnienie sprężania na wszystkich cylindrach jest równe w granicach różnicy 1 bar, to śruby będą w zbliżonej pozycji. W starych zużytych jednostkach różnice są spore nawet o 1 obrót. Colortune nie zawsze podejdzie i trzeba uważać na montowanie ich w głowicach przystosowanych do świec ze stożkiem jak w CBR. Przy zużytym gwincie może wystrzelić psując i jedno i drugie. Ja często stosuję metodę 50/50 ale do tego trzeba sporej wprawy, doświadczenia i bardzo precyzyjnego tachometru. W motocyklach po 87 roku zaczęła wdzierać się ekologia i fabryczne ustawienia biegu jałowego balansują na ubogiej mieszance w granicach 1% Co2 co powoduje mniejszą emisję lecz także mniejszą kulturę pracy. Przed 87 rokiem zawartość Co2 na biegu jałowym wynosiła ok. 2.5% czyli mieszanka najbardziej optymalna. Ja po regulacji składu sprawdzam analizatorem zawartość % Co2 dla ogólnego wglądu prawidłowości mojej pracy. Nie każdy motocykl będzie pracował kulturalnie nawet po idealnie zrobionym synchro i prawidłowym ustawieniu składu mieszanki a składa się na to wiele czynników jak modyfikacje dolotu i wydechu. Podstawowym jednak czynnikiem braku kultury pracy jest stosunkowo duża moc do pojemności silnika, konstrukcja głowicy, charakterystyka pracy rozrządu i wyważenie układu korbowo-tłokowego który jest dostosowany do osiągania wysokich prędkości obrotowych. Myślę Kolego Banshee, że wpwyższy skrócony (ocenzurowany z lekka) opis pomoże Ci w zarabianiu dolarów na mechanikowaniu w moturach
Jeśli miałbym napisać bardzo szczegółowo co, jak i czym to zbrakłoby dnia a druga rzecz bardziej przykra to walenie kupy pod siebie 
ps. sorka za składnię i czytelność, ale jestem wykończony remontem i śni mi się gips
ps. sorka za składnię i czytelność, ale jestem wykończony remontem i śni mi się gips
wciąż zajmuję się serwisem
-
bodzio550
- Motocykl: CBR 900
- Rok produkcji: 1996
Witam,
widzę że temat sie rozwinął, dzieki za posty, nie zarobię na tym colortune "euro" bo brakowałoby mi teorii i doś. oraz dobrych narzędzi i sprzętu o którym napisał kolega Cziken
ale dla siebie...
mogę się pobawić, zamierzam kupić dynojety, filtr już mam (K&N), z wydechem się zobaczy.
Co do rzężenia to na pewno nie łańcuszek rozrządu, na kosz sprzęgłowy też bym nie stawiał,
ktoś w innym temacie napisał że w jakimś zakładzie zrobili to za 400zł? do tego potrzeba było podobno tylko zdjąć dekiel od alternatora, myślę że chodzi o układ rozrusznik-wał, może tulejka/zębatka/mechanizm za kołem zamachowym który przenosi ruch tylko do "przodu".
W zasadzie nic tam innego niema
widzę że temat sie rozwinął, dzieki za posty, nie zarobię na tym colortune "euro" bo brakowałoby mi teorii i doś. oraz dobrych narzędzi i sprzętu o którym napisał kolega Cziken
mogę się pobawić, zamierzam kupić dynojety, filtr już mam (K&N), z wydechem się zobaczy.
Co do rzężenia to na pewno nie łańcuszek rozrządu, na kosz sprzęgłowy też bym nie stawiał,
ktoś w innym temacie napisał że w jakimś zakładzie zrobili to za 400zł? do tego potrzeba było podobno tylko zdjąć dekiel od alternatora, myślę że chodzi o układ rozrusznik-wał, może tulejka/zębatka/mechanizm za kołem zamachowym który przenosi ruch tylko do "przodu".
- banshee
- Motocykl: HONDA CBR 900RR SC33
- Rok produkcji: 1997
Kolego, jeżeli chodzi o ten przypadek to miałem go później u siebie, gdy zakładałem do niego DynoJety. Z przykrością stwierdzam, że te 400zł wydane były na marne, bo w silniku nadal słychać grzechot. Muszę tutaj koleny raz zrobić anty reklamę dla serwisu JapanBike w Bydgoszczy na ul.Kamiennej.bodzio550 pisze:...Co do rzężenia to na pewno nie łańcuszek rozrządu, na kosz sprzęgłowy też bym nie stawiał,
Mieli wymienić napinacz rozrządu, a został jakimś cudem stary (wygląd zmęczony czasem), króćce w gaźnikach źle przykręcone, gdzie jedna opaska blokowała przepustnicę, a gumowa osłona wciśnięta w kanał dolotowy jednego z cylindrów.
Znów chłopaki dali d.... tylko kasę wzięli, nie mówiąc w ogóle co zrobili pod tą pokrywą.
Jeśli chodzi o regulację Colortune to Cziken929 masz rację - powiem więcej, teraz po twojej wypowiedzi niektórzy docenią pracę porządnych serwisów i może nie będzie stwierdzeń typu "tak drogo za zwykłą synchronizację z regulacją???"
Muszę kiedyś poćwiczyć z tym tacho...