łożyska główki ramy

Tematy dotyczące ogólnych zagadnień Hondy Fireblade CBR900RR SC33 1996-1999
Awatar użytkownika
krolik
Moderator
Moderator
https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
Motocykl: SC44 01r. i ZX6R 02r. (stunt maszyna)
Rok produkcji: 2001
Kontakt:

łożyska główki ramy

Post autor: krolik »

Jak w temacie. Wybrałem się wczoraj do Berlina i korzystając ze słońca i dobrych dróg trochę polatałem na kole. No i mam juz straszne luzy na główce ramy. I teraz dwa pytania. Czy samemu wymienię te łożyska?? Trochę pojęcia o mechanice mam no i dwóch mechaników samochodowych. Czy lepiej oddać to komuś kto się tym zajmuje?? I druga sprawa czy takie łożyska będą dobre?? http://moto.allegro.pl/item298040136_lozyska_glowki_ramy_honda_najtaniej_sprawdz.html
Z góry dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
Ferson
Motocykl: sold:954RR current: VTR :)
Rok produkcji: 0
Kontakt:

Post autor: Ferson »

Podłącze się pod temat bo mnie terzy chyba wymiana czeka. Są z wymianą jakieś problemy czy można się tym zająć samemu?

A jeśli chodzi o łożyska to jak posałem do gościa z allegro tylko jakiegoś innego który miał wystawione łożyska do SC33 to powiedział mi że do SC50 więc byłbym ostrożny i się najpier upewnił u sprzedawcy.
Awatar użytkownika
koma600
Motocykl: R1 Rn09
Rok produkcji: 2003

Post autor: koma600 »

A próbowałeś skręcić troche te łożysko na główce ramy
,,Nie ważne przy czym stoisz ale ważne jak tym jeździsz"
Awatar użytkownika
krolik
Moderator
Moderator
Motocykl: SC44 01r. i ZX6R 02r. (stunt maszyna)
Rok produkcji: 2001
Kontakt:

Post autor: krolik »

Próbowałem, coś pomogło ale luz i tak został a na początek sezonu chce mieć to raczej na tip top. Dodatkowo mam luz na łożysku tylnego koła ale to wymienie oba. A tak narazie mała przerwa w lataniu....
BUZKA
Motocykl: GSXR 1000 K8

Post autor: BUZKA »

Panowie nie kupujcie tych łożysk,spiszcie numery łożyśk i idżcie do jakiegoś sklepu z częśćmi samochodowymi.Wyjdzie taniej niż 90zł.Polecam łożyska firm FAG,INA,SKF.
You can't fuck with
WADER999
Motocykl: FireBlade SC33 99

Post autor: WADER999 »

Dokładnie- kupel kupił w normalnej hurtowni łożysk i jest zadowolony !!! -
Awatar użytkownika
RudiszRR
Motocykl: 1000 RR HRC
Rok produkcji: 2007
Kontakt:

Post autor: RudiszRR »

Zamowcie w larssonie i bedzie spokoj ew te z allegro byle by byly zgodne z tymi co macie mozecie tez brac samochodowe ale to na wlasne ryzyko czasem moze byc wszsytko w porzadku a czasem pasc po paru km. A jesli chodzi o wymiane to spokojnie sobie z nia poradzicie bo nie jest to nic trudnego.
BUZKA
Motocykl: GSXR 1000 K8

Post autor: BUZKA »

RudiszRR pisze:Zamowcie w larssonie i bedzie spokoj ew te z allegro byle by byly zgodne z tymi co macie mozecie tez brac samochodowe ale to na wlasne ryzyko czasem moze byc wszsytko w porzadku a czasem pasc po paru km..
Wątpie.Robie w dużej firmie w dziale technicznym i łożyska z firm które podałem są jakości niepodlegającej dyskusji.Numer łożyska jezeli sie zgadza to wszystko jest ok.Sprzedawca jak Larsson jest tylko pośrednikiem narzucającym zbyt duża marże.
You can't fuck with
goOly19
Staly Bywalec
Staly Bywalec
Motocykl: r1, drz 400

Post autor: goOly19 »

no i ja bede musial sie podpiac pod temat, mi mechanik powiedzial ze 150 zl kosztuje łozysko i ze tego raczej zamiennikow nie dostanie sie bo jakos tam inaczej to wyglada itd bo akurat mieli w serwisie i robili w innej 929, no i ztego co mowil ze lepiej oddac to tym co sie znaja bo mozna zle zlozyc i po miesiacu znowu wymiana mi za robote powiedzial 100 zl mowil okolo 3 h pracy przy tym zrobie moze nie dlugo kto to robil juz co pytal tu w tym watku niech sie wypowie :) . I moje 2 pytanie wymienilem olej i filtr przy wymianie zdjeciu owiewki zauwazylem ze minimalnie mi sie poci na deklu przy sprzegle a po wymianie jeszcze bardziej i teraz moje pytanie czy moge do uszczelnic jakas pasta itp bo tam chyba nie idzie uszczelka zadna prawda? Robił ktos to np przy wymianie sprzegła itd no i pewnie aby uszczelnic wystarczy przechylic mocno moto zeby olej nie leciał. Ale sie rozpisalem hoho:) pozdrawiam
Awatar użytkownika
MadPawel
Motocykl: sc28/sc44

Post autor: MadPawel »

Co do łozysk ze sklepu z łożyskami to jest szansa ze sie takie dostanie ale beda bez kołnierza przeciwpyłowego a w Larssona jest w komplecie,na 99% ten kołnierz sie uszkodzi przy wymianie w warunkach garazowych.
Pod deklem raczej jest uszczelka i skoro tam sie poci to trzeba by motor tak jak napisałes na bok mocniej nachylic i odkrecic ten dekiel zalozyc nowa uszczelke albo stara silikonem delikatnie nasmarowac i przykrecic .
Awatar użytkownika
Ferson
Motocykl: sold:954RR current: VTR :)
Kontakt:

sc50

Post autor: Ferson »

Ja tam właśnie w sobotę kupiłem łożysko główki w Larssonie jest komplecik duże i małe z osłonami przeciw pyłowymi. Do 954 mają Tajwan za ok 84zł i Japan za 114zł wybrałem to drugie of kors.

Pytanie teraz techniczne. Ja sobie sam mam poradzić z wymianą to proszę o instrukcję co i jak i czym. Jak by ktoś mógł to proszę o info. Bo nie chciał bym np. rozbabrać wszystkiego a okaże się że mi ze starego łożyska bieżnia zostanie i bez ściągacza ani rusz lub będę potrzebował jakiegoś dziwnego klucza.

Oddałbym do mechanika ale mają takie terminy teraz że hoho.

Czekam na info od tych co to robili a nie od tych co to im się wydaje że tak powinno być ;)

Pozdr
F
goOly19
Staly Bywalec
Staly Bywalec
Motocykl: r1, drz 400

Post autor: goOly19 »

czy moglbym taniej zamowic przez larsona to lozysko? bo w serwisie mi powiedzieli 150 zl za nie w larsonie niby czyli pewnie i oni chca zarobic, ma ktos moze dostep zeby dla mnie zamowic? pozdro

[ Dodano: Pon Mar 17, 2008 11:43 am ]
http://www.sklep1.larsson.pl/Parts.aspx ... Find=honda
7 od gory czy to pasuje to 929 ? bo z tego by wynikalo ze do wszystkich cbr pasuje?? hmm zamawial ktos przez ta strone?? pzdr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne (CBR900RR SC33)”