CO ILE REGULACJE ZAWOROW?
-
Maki
- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl: Była SC 33 jest SC57 A
- Rok produkcji: 2005
CO ILE REGULACJE ZAWOROW?
Witam Panów. Mam pytanie co ile trzeba robić regulacje zaworów w SC33? Patrzyłem w manuala,ale z angielskim cienko. Zaznacze,ze mam przejechane 39 tys. Pozdrawiam.
- marcinSC33
- Staly Bywalec

- Motocykl: RN19 (Były SC:33,57a,59)
- Rok produkcji: 2007
- Kontakt:
- marcinSC33
- Staly Bywalec

- Kontakt:
Ja jak dawałem to też idealnie chodziła, ale chciałem żeby mieć pewność. U mnie trzeba było chyba 5 czy 6 płytek wymienić (autentycznie nie że mechanik mnie naciągnął na koszt - bo to mój znajomy i byłem jak robił). Koszty nie są takie straszne przynajmniej moim zdaniem za regulację zaworów , 6nowych płytek , nowy płyn chłodniczy, synchronizację gazników zapłaciłem ok350zł.
- banshee
- Motocykl: HONDA CBR 900RR SC33
- Rok produkcji: 1997
Rozumiem, że płyn chłodzący to osobny temat, bo do regulacji zaworów nie trzeba przecież spuszczać płynu, a sama synchronizacja bez colortune niewiele się opłaci.marcinSC33 pisze:...nowy płyn chłodniczy, synchronizację gazników zapłaciłem ok350zł.
A gaźniki mył?
Odnośnie zaworów - moje moto stoi u mnie na warsztacie (świeży zakup, więc lepiej wszystko sprawdzić) - przebieg w mojej niuni śmieszny 13000km. Po sprawdzeniu luzów okazało się, że jest idealnie w dopuszczalnych granicach, tj. IN 0,16-0,17; EX 0,25-0,27. Wałki prawie bez śladów.
Czy można wnioskować, że przebieg prawdziwy?
Dodam, że płytki oryginalne.
- banshee
No nie przesadzaj, nie dodawaj mu 4000 bo tyle nie macziken929 pisze:17000 w 12 letnim motocyklu...a ja jestem enrique iglesias![]()
może poprzedni właściciel ruszał z tylnego koła, a dalej już cały czas na przednim
Pytam, czy po tych oględzinach można tak wnioskować?
Ostatnio zmieniony 09 kwietnia 2009, 10:32 przez banshee, łącznie zmieniany 1 raz.
- marcinSC33
- Staly Bywalec

- Kontakt:
Banshee jak moto lalka to niewiem czym możesz wywnioskować. Ale moim zdaniem 13000 km to jakieś jaja i sorki ale nie uwieże dopóki nie zobacze (motocykl ma ponad 10lat bądzmy poważni). U mnie przy regulacji na ok 30000km nie było śladów na wałkach , a ty piszesz , że coś tam troche widać po nich. Dodam że u kumpla też na ok40000km wałki się świeciły jak nówki - to w tym moto raczej niejest wyznacznik. Poza tym coś pisałeś , że łańcuch już masz do wymiany to też przy tym przebiegu byłby oryginalny i w zależności od jazdy gdzieś jeszcze połowe powinno być regulacji. A to co ja napisałem to lista czynności i cena jaka jest u nas (nie chodziło mi o to , że zainteresowany ma to samo robić).
-
toper-utl
- Staly Bywalec

- Motocykl: SC33
- Rok produkcji: 99
To że nie widać śladów zużycia wcale nie świadczy o tak niskim przebiegu, ogólnie hondki raczej wolno się zużywają a niekiedy potrafią do 100 kkm dojść bez regulacji zaworów - oczywiście zależy jak kto jeździ i dba. Jak na moje wyczucie to albo twoje moto miało dzwona i długo stało, albo ktoś wymienił zegary.
Bardzo wątpliwe aby ktoś tak mało jeździł, ja w tygodniu praktycznie wogóle czasu nie mam - jedynie w weekendy wyprowadzam sprzęta z garażu - przez sezon robię marne 3kkm co przez 10 lat daje już 30kkm, a pewnie jestem jedną z najmniej jeżdżących osób. No ale cuda czasami się zdarzają , znajomy ma puche Daewoo Matiza - od nowości - przebieg 4kkm, no ale już od 8 lat stoi nieruszany pod blokiem.
Bardzo wątpliwe aby ktoś tak mało jeździł, ja w tygodniu praktycznie wogóle czasu nie mam - jedynie w weekendy wyprowadzam sprzęta z garażu - przez sezon robię marne 3kkm co przez 10 lat daje już 30kkm, a pewnie jestem jedną z najmniej jeżdżących osób. No ale cuda czasami się zdarzają , znajomy ma puche Daewoo Matiza - od nowości - przebieg 4kkm, no ale już od 8 lat stoi nieruszany pod blokiem.
- banshee
napisałem, że "wałki prawie bez śladów" chodziło mi o to, że się świecą.
Obiektywnie patrząc przebieg nierealny, więc dlatego zadałem pytanie, czy zmierzony luz może być dobrym wyznacznikiem, jak to powiedziałeś.
Skoro piszesz, że u ciebie wałki przy 30000 i 40000 wyglądają "identycznie" jak u mnie to OK. Tak powinno być, a co z luzem?
On mógłby być jakimś bardziej miarodajnym wyznacznikiem (zawsze może być albo te 24000, albo więcej). Więc jesli mam luzy w normie to pytam, czy można przyjąć, że moto ma 24000km? Po jakich przebiegach praktycznie luz jest na minimum?
Dałoby to jakiś obraz co do ustalenia przebiegu.
A wówczas z chęcią nakręcę wiertarą do prawdziwego wskazania...
Tak, łańcuch do wymiany, ale jak pisze jeszcze parę osób "stan zębatek i łańcucha bardzo dobry, tylko nierówno rozciągnięty". Z jakich przyczyn? Nikt się nie dowie... Albo przebieg, albo coś innego.
P.S1. Ja w te cyfry nie wierzę dlatego pytam o możliwość zweryfikowania poprzez elementy podlegające pomiarom.
P.S2. A ja mam kumpla, co ma od 10 lat 2 olejaki gsxr1100 i gs500 + 2 auta i quada. Motorami kręci w roku po jakieś 300km na sztukę. I co przebieg kręcony? rok 92 i 26000 na blacie, druga 50000km.
Jakbym ja wam pokazał to nie jeden oddałby swojego SC33 z dopłatą
Obiektywnie patrząc przebieg nierealny, więc dlatego zadałem pytanie, czy zmierzony luz może być dobrym wyznacznikiem, jak to powiedziałeś.
Skoro piszesz, że u ciebie wałki przy 30000 i 40000 wyglądają "identycznie" jak u mnie to OK. Tak powinno być, a co z luzem?
On mógłby być jakimś bardziej miarodajnym wyznacznikiem (zawsze może być albo te 24000, albo więcej). Więc jesli mam luzy w normie to pytam, czy można przyjąć, że moto ma 24000km? Po jakich przebiegach praktycznie luz jest na minimum?
Dałoby to jakiś obraz co do ustalenia przebiegu.
A wówczas z chęcią nakręcę wiertarą do prawdziwego wskazania...
Tak, łańcuch do wymiany, ale jak pisze jeszcze parę osób "stan zębatek i łańcucha bardzo dobry, tylko nierówno rozciągnięty". Z jakich przyczyn? Nikt się nie dowie... Albo przebieg, albo coś innego.
P.S1. Ja w te cyfry nie wierzę dlatego pytam o możliwość zweryfikowania poprzez elementy podlegające pomiarom.
P.S2. A ja mam kumpla, co ma od 10 lat 2 olejaki gsxr1100 i gs500 + 2 auta i quada. Motorami kręci w roku po jakieś 300km na sztukę. I co przebieg kręcony? rok 92 i 26000 na blacie, druga 50000km.
Jakbym ja wam pokazał to nie jeden oddałby swojego SC33 z dopłatą
-
Luki213
- Motocykl: HONDA CBR 900RR SC33 '98
- Rok produkcji: 0
Ja nie wiem dlaczego interesujecie sie tak tymi przebiegami, wazne ze sprzet lata i sie nie sypie. Nigdy nie dojdziecie do prawdziwego przebiegu. Czasem jest nawet tak ze moto rzeczywiscie ma 14tys na blacie a złachane jest jakby mialo 100tys przelotu a czasem ma 60tys na blacie i szumi jak letni wiaterek.