witam
widze ze tego tematu nikt nie poruszyl ;/ zastanawiam sie nad wymiana w moim franku lancuszka rozrzadu mam najechane 42000 tys czy powinienem wymienic ? sprawdza sie napinaczem jak jest odcisniety do polowy to dobrze ? cos mi stuka w silniku pod obciazeniem jak dodam gwaltownie gazu czy to moze byc lancuszek ,albo zawory (plytki) moze ktos juz przerabial ten temat . moze przy takim przebiegu powinno sie go wymiecic
Łancuszek rozrzadu
- MasterLuke
- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl: SC 33 Streetfighter
- Rok produkcji: 1997
- marcinSC33
- Staly Bywalec

- Motocykl: RN19 (Były SC:33,57a,59)
- Rok produkcji: 2007
- Kontakt:
Moja cbrka ma przejechane 43tys i jeszcze niewymieniałem...A mam ją od kiedy miała 28tys i poprzednik chyba niewymieniał.Z tego co wiem to jak wszystko jest pilnowane systematycznie to z reguły zmieniają po 50tys.km.Łańcuszek i napinacz możesz usłyszeć przy spadaniu z obrotów jak przegazujesz silnik na luzie.Ale to co pisze niejest regułą-niedawno miałem do czynienia z suzuki sv650 w której po przebiegu 40tys okropnie dzwoniły łańcuszki(w suzuki właśnie rozrząd się częściej wymienia).Na twoim miejscu dałbym osłuchać motor mechanikowi i druga sprawa czy jestes pewny że twój blady ma akurat tyle nie więcej przebiegu?
- kazan
- Motocykl: SC33
- Rok produkcji: 0
jak dla mnie to będą zawory, szczególnie jak mówisz, że pod obciążeniem bardziej słychać. z zaworami tak jest, że w pewnym momencie dochodzi do spalania stukowego, ale niech posłucha jakiś spec bo to nie musi być zawsze to a druga sprawa, że na płytkach masz takie dokładności, że zwykłą suwmiarką tego się dobrze zmierzyć nie da