Witam
Czy ktoś z forumowiczów próbował z konstruować wyświetlacz biegów do hondzinki 954? W jaki sposób go podłączyliście?Czy posiadacie schematy itp?
Wyświetlacz biegów-zrób to sam
-
norbert1232
- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl: cbr 954
- Rok produkcji: 2002
Re: Wyświetlacz biegów-zrób to sam
Zakładałem u siebie Gipro, więc tylko na ten temat mogę się wypowiedzieć.
-
norbert1232
- Motocykl: cbr 954
- Rok produkcji: 2002
-
toper-utl
- Staly Bywalec

- Motocykl: SC33
- Rok produkcji: 99
Najczesciej sa one podlaczane piecioma przewodami : +, - , Czujnik luzu, czujnik obrotow, i czujnik predkosci. Na podstawie porównania stosunku obrotow silnika do predkosci - uklad wyswietla zalaczony bieg, lub tez Neutral. Dla ogarnietego elektronika nie jest to super skomplikowana robota. Kiedys byl na forum uzytkownik oferujacy wyswietlacze wlasnej konstrukcji, nawet kupilem jeden - dziala bezblednie od ponad 6 lat.
Nie posiadam zdjęć, ale praca banalnie prosta. Wyświetlacz Gipro jest wyposażony w 3 kable- 2 kostki i jeden luźny kabelek. Musisz tylko odszukać w moto kostkę od prędkościomierza, rozpiąć ją i puścić przez wyświetlacz (wtyczki pasują bez problemów, więc rozpinasz oem, w jedną część wpinasz jedną z wyświetlacza, w drugą tą drugą. Trzeci kabel ma przekazywać sygnał o obrotach silnika, więc sprawa jest nieco bardziej skomplikowana. Musisz dostać się pod siedzenie i znaleźć jeden dokładnie opisany kabel ( z tego co pamiętam to chyba żółty). Nacinasz go i wlutowujesz ten kabelek od Gipro. Wyświetlacz działa na podstawie porównania prędkości z obrotami po odpowiedniej kalibracji, która zajmuje kilka chwil.
- jony
- Motocykl: SC28,SC33,SC57b,CR250, SC59/08, SC59/2012
- Rok produkcji: 2012
- Samochód: A5
cześć, podepnę się do tematu.
Czy Gipro do SC59 w wersji USA, 2008r podepnę bez problemu?
Na Fireblade.pl Tytus wrzucił foto-relację jak podpina do sc59 ale to wersja europejska i do tego z ABS'em.
Czy ktoś może podpinał wyświetlacz biegów do sc59?
pozdrawiam
Czy Gipro do SC59 w wersji USA, 2008r podepnę bez problemu?
Na Fireblade.pl Tytus wrzucił foto-relację jak podpina do sc59 ale to wersja europejska i do tego z ABS'em.
Czy ktoś może podpinał wyświetlacz biegów do sc59?
pozdrawiam
- jony
- Motocykl: SC28,SC33,SC57b,CR250, SC59/08, SC59/2012
- Rok produkcji: 2012
- Samochód: A5
napisalem w innym poscie, ze podlaczylem Gipro DS i wszystko smiga super. Plug & Play 
Nie jest najtanszy moze, ale jakosciowo bezbledny.
polecam.
Nie jest najtanszy moze, ale jakosciowo bezbledny.
polecam.
Ja mam u siebie data toola i nie działa tak jak bym chciał. Np po wciśnięciu sprzęgła od razu z założenia myśli że wbiłem wyższy bieg... często zamiast wskazania pokazuje się krążące kółeczko... Przydaje się jak lecę i zastanawiam się czy mam 5 czy 6 to się przydaje. Do miasta, tam gdzie by się najbardziej przydał nie działa za rewelacyjnie. Po za tym wiele lat latania bez wyświetlacza teraz prawie nie patrze