Jak poprawnie nasączyć filtr powietrza K&N?
- Koczis
- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl:
Jak poprawnie nasączyć filtr powietrza K&N?
Witajcie.
Ja ponownie z szybkim pytaniem, bo pierwszy raz to robię i chyba coś nie tak.
Filtr umyłem, odczekałem aż wyschnie i przystąpiłem do nasączania.
W punkcie 4( http://www.fireblade.pl/sc57b_czyszczenie_filtra_kn.php ) jest napisane aby nasączyć filtr z zewnątrz i wewnątrz.
Tak też zrobiłem. Nałożyłem olej od zewnątrz równomiernie, później od środka, ale tyle ile dało radę(mam ten dozownik w aerozolu).
Mija 48H, a jak tylko biorę go w łapy, to cały czas brudzi. Czy tak ma być, czy może za dużo go nałożyłem?
Czy tak ma zostać, czy ponownie go umyć i dać tylko olej od zewnątrz i mniej?
Dzięki za wszelkie info.
Ja ponownie z szybkim pytaniem, bo pierwszy raz to robię i chyba coś nie tak.
Filtr umyłem, odczekałem aż wyschnie i przystąpiłem do nasączania.
W punkcie 4( http://www.fireblade.pl/sc57b_czyszczenie_filtra_kn.php ) jest napisane aby nasączyć filtr z zewnątrz i wewnątrz.
Tak też zrobiłem. Nałożyłem olej od zewnątrz równomiernie, później od środka, ale tyle ile dało radę(mam ten dozownik w aerozolu).
Mija 48H, a jak tylko biorę go w łapy, to cały czas brudzi. Czy tak ma być, czy może za dużo go nałożyłem?
Czy tak ma zostać, czy ponownie go umyć i dać tylko olej od zewnątrz i mniej?
Dzięki za wszelkie info.
- maciekx
- Moderator

- Motocykl: 929 -> GSX-R 1000 k5
- Rok produkcji: 2005
najważniejsze to nie przesadzić z olejkiem bo caly syf dostanie sie do silnika i przepustnic, wiele motorków nie chciało chodzić poprawie po zbyt mocnym nasaczeniu, nawet slyszalem teorię ze do sportow na ulice nie powinno sie nasączać a tylko do crosów, quadow itp
i tak samo w autach wysilonych jednostkach turbo się nie nasącza filtrów bo pogorszają przepływ powietrza i może dojść do spalania stukowego. ale nigdzie jakiegoś konktretnego info w tym temacie nie czytałem.
i tak samo w autach wysilonych jednostkach turbo się nie nasącza filtrów bo pogorszają przepływ powietrza i może dojść do spalania stukowego. ale nigdzie jakiegoś konktretnego info w tym temacie nie czytałem.
Eeee to jak tak ma być, że moto nie będzie jechało lub będzie mi syfiło bajka, to ja wolę go jeszcze raz umyć i dam mniej tego olejku i może tylko od zewnętrznej strony, którą można równomiernie nasączyć, bo nie mam pomysłu jak to zrobić od środka 
Czyli lepiej dać mniej(równomiernie na całą powierzchnię) niż za dużo?
[ Dodano: Sob Sty 25, 2014 11:12 pm ]
Napiszcie mi jak Wy nasączacie te filtry? Mam tu na myśli, czy tylko z zewnątrz, czy tak jak przy tradycyjnych filtrach, tylko od strony napływu powietrza na filtr, czyli w tym przypadku od wewnątrz.
Jeśli od wewnątrz to jak to zrobić, aby rozprowadzić go równomiernie?
Czyli lepiej dać mniej(równomiernie na całą powierzchnię) niż za dużo?
[ Dodano: Sob Sty 25, 2014 11:12 pm ]
Napiszcie mi jak Wy nasączacie te filtry? Mam tu na myśli, czy tylko z zewnątrz, czy tak jak przy tradycyjnych filtrach, tylko od strony napływu powietrza na filtr, czyli w tym przypadku od wewnątrz.
Jeśli od wewnątrz to jak to zrobić, aby rozprowadzić go równomiernie?