gotuje mi sie moja CBR-KA
-
ciawa35 straz
- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl: CBR954RR
- Rok produkcji: 0
gotuje mi sie moja CBR-KA
Jestem swieży na forum,ale prosze o zrozumienie.Prosze o pomoc. Wymieniłem płyn chłodniczy w 954 i temperatura w czasie jazdy wzrasta do 110 C. A tak sie nie robilo wczesniej. Czy trzeba odpowietrzyc układ??? A jak tak ,to gdzie?Aha no i pluje mi płynem w czasie jazdy. Pozdro dla CBR -owiczów.
- Cris83cbr900
- Motocykl: było SC33, SC50, SC57A teraz SC33FL
Witaj
Jak zmieniales plyt to czy dobrze zakreciles korek z chlodnicy? bo jak gubis zplyn to chyba jedyna mozliwosc. A jak grzebales cos przy moto i demontowales jakies przewody z ukladu chlodzacego to moglo sie zdarzyc ze opaska zaciskowa mogla przebic przewod z ukladu chlodzacego. Jeszcze jest mozliwe ze jak ci wyciska plyn z zbiornicza to alebo poszla uszczelka pod glowica albo korek z chlodnicy jest uszkodzony. Jak bys chcial to sprawdzic to na zimnym silniku odkrec korek z chlodnicy, plynu powinno byc az pod sam korek. odpal silnik zwieksz obroty do 2-4 tys. plyn powinien lekko drgac ale nie moze sie wylewac z chlodnicy. Silnik nie musi byc totalnie zimny moze byc lekko zagrzany. . Silnik dlatego powinnien byc lekko zagrzany bochodzi tu o prace termiczna materialu. Jak beda jakies defekty w uszczelce to szybciej moze to byc zauwarzone przy lekko zagrzanym silniku. Pamietakj ze jak silnik jest dobrze rozgrzany i odkrecisz korek to moze ci wywalic korek w sufit garazu !!! Wiec ostroznie i z glowa.
Powodzenia w garzu
Pozdrawiam
Jak zmieniales plyt to czy dobrze zakreciles korek z chlodnicy? bo jak gubis zplyn to chyba jedyna mozliwosc. A jak grzebales cos przy moto i demontowales jakies przewody z ukladu chlodzacego to moglo sie zdarzyc ze opaska zaciskowa mogla przebic przewod z ukladu chlodzacego. Jeszcze jest mozliwe ze jak ci wyciska plyn z zbiornicza to alebo poszla uszczelka pod glowica albo korek z chlodnicy jest uszkodzony. Jak bys chcial to sprawdzic to na zimnym silniku odkrec korek z chlodnicy, plynu powinno byc az pod sam korek. odpal silnik zwieksz obroty do 2-4 tys. plyn powinien lekko drgac ale nie moze sie wylewac z chlodnicy. Silnik nie musi byc totalnie zimny moze byc lekko zagrzany. . Silnik dlatego powinnien byc lekko zagrzany bochodzi tu o prace termiczna materialu. Jak beda jakies defekty w uszczelce to szybciej moze to byc zauwarzone przy lekko zagrzanym silniku. Pamietakj ze jak silnik jest dobrze rozgrzany i odkrecisz korek to moze ci wywalic korek w sufit garazu !!! Wiec ostroznie i z glowa.
Powodzenia w garzu
Pozdrawiam
- marcinSC33
- Staly Bywalec

- Motocykl: RN19 (Były SC:33,57a,59)
- Rok produkcji: 2007
- Kontakt:
Powiedz czy wogóle włącza Ci się wentylator?Bo jesli nie to prawdopodobnie przez to ci gotuje...Możesz mieć odpięty wentylator sprawdz kostke.Pozatym popatrz na kolor płynu jeśli jest jakiś dziwny ,jakieś oleiste plamy czy coś w tym stylu to może faktycznie być uszczelka.Ja bym radził jak koledzy mówią sprawdzić wszystkie opaski ,węże,dokręcić korek,sprawdzić połączenia elektryczne wentylatora,czujników i wtedy napisać jak jest.Pozdrawiam i życze powodzenia.
-
ciawa35 straz
- marcinSC33
- Staly Bywalec

- Motocykl: RN19 (Były SC:33,57a,59)
- Rok produkcji: 2007
- Kontakt:
-
ciawa35 straz
-
ciawa35 straz
-
Jacek
- Motocykl: CBR 929
A to ci dopiero , popatrz a ja cale zycie ( 41 ) sprawdzalem na zimnym silnikuPiotrekRR pisze:i zle, tak samo plyn chlodniczy, czy olej silnikowy musi wypelnic caly swoj uklad a na dodatek trzymac swoj poziom. A na pewno tuz po zalaniu swiezym nie wolno sugerowac sie poziomem oleju, plynu na zimnym silniku.
Moge sie zgodzic ,ze po wymianie plynu czy oleju nalezy po uruchomieniu silnika i rozgrzaniu sprawdzic poziom ponownie i ewentualnie uzupelnic .
---
pozdrawiam
Jacek