zerwana śruba
- bobi 929
- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl: cbr 929 XR650R
- Rok produkcji: 2001
zerwana śruba
cześć wszystkim dobierałem się wczoraj do filtra powietrza i przy odkręcaniu zbiornika zerwałem jedną śrubę z przodu okazało sie że one są aluminiowe, zostałem zniechęcony do dalszej pracy i zostawiłem to.Moje pytanie czy one powinny być aluminiowe
teraz musze czekać aż mi ciśnienie opadnie i wezmę sie za naprawe
- daniello22
- Motocykl: ******
- Rok produkcji: 0
-
synek
- Motocykl: sc57 04'
to własnie zwykła stalowa śruba ma tendencje do zapiekania się bo rdzewieje gwint, a jak za bardzo przerdzewieje to się ukręci i jest wtedy problem. Śruby ze stali nierdzewnej jak sama nazwa wskazuje nie rdzewieją, mają cały czas tą samą wytrzymałość (większą niż zwykła stal) i można je zawsze bez problemu wykręcić. dlatego stosowane są fabrycznie do mocowania wydechu do głowicy.
-
Jacek
- Motocykl: CBR 929
A mi sie wydaje ,ze wszystkie sruby fabrycznie sa stalowe a przed korozja sa oksydowane lub zabezpieczane inna powłoka galwaniczna . Sruby z nierdzewki moze i nie koroduja ale maja tendencje do zapiekania i przy odkrecaniu czesto dochodzi do ukrecenia . A juz w kontakcie z bardzo wysokimi temeraturami to tragedia. Mialem kilka razy do czynienia z polaczeniami srubowymi z nierdzewki i nie polecam takiego rozwiazania no chyba ,ze akurat takie sa wymagania . SZrodowisko agresywme , morsa woda itp . W motocyklach takich wymagam nie ma .
---
Pozdrawiam
Jacek FireBlade '01
---
Pozdrawiam
Jacek FireBlade '01
Jacek