Ciężko odpala na ciepłym silniku

Tematy dotyczące usterek lub awarii Hondy Fireblade CBR954RR SC50 2002-2003
Remazik
https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
Motocykl: Blady 954
Rok produkcji: 2003

Re: Ciężko odpala na ciepłym silniku

Post autor: Remazik »

wiertło pisze:Czy były sprawdzane zawory ?? przy tych modelach 929 i 954 występuje to i jest troche na forum opisane.
Nie nie były, rzeczywiście może być coś na rzeczy bo mocno strzela przy schodzeniu z obr ale marchew nie wali. Dzięki za podrzutke tematu. Chociaż piec na zimnym cicho chodzi.
Awatar użytkownika
ferdas
Motocykl: 1000rr sc57a
Rok produkcji: 4

Post autor: ferdas »

Na zimnym cicho na ciepłym ciszej ?
Jeśli na popych tez ciężko pali to aku jest dobry
Świece mogły się zmęczyć a jak już będziesz tak głęboko to możesz sprawdzić luz zaworowy jeśli jest za ciasno to po rozgrzaniu luzy się kasują i nie ma odpowiednio wysokiego ciśnienia żeby zagadał piec
mati1490
Motocykl: sc33,f4i,
Rok produkcji: 1999

Post autor: mati1490 »

Remazik twierdze że sprawdzenie ciśnienia sprężania na zimnym i ciepłym silniku, ewentualnie próba olejowa pomogą Ci stwierdzić jaki jest stan silnika , czemu moto nie odpala na ciepłym silniku, jakie są luzy zaworowe itp , nie wiem czy wiesz że po rozgrzaniu silnika luz zaworowy się zmniejszają co może skutkować podparciem zaworu czyli zmniejszeniem ciśnienia sprężania a to ma kolosalny wpływ na odpalanie silnika,strzelanie w wydech itp jak nie wierzysz to zapytaj kolegów którzy CI piszą o sprawdzeniu luzów zaworowych ... nikt tu nie piszę żeby się mądrzyć tylko po to żeby CI pomóc a to: ,,Kolego to twierdzisz że Moto mi się przeciera już od 2kkm? :v Poczytać to chyba ty musisz "profilaktycznie".,, udam że tego nie widzę bo nie znam pojęcia ,,przeciera " a poczytam chętnie bo człowiek się uczy całe życie ... pozdro
Remazik

Co do zaworów będę widział jaki jest luz prawdopodobnie już w tym tyg odrazu zobaczę świece. poza ty Mati wiesz dlaczego zawory na zimnym stukaja a na ciepłym nie? Bo przylgnie zaworowe od temperatury się zamykają . Próba olejowa? Po co przy dodawaniu gazu nie kopci na niebiesko więc pierścienie ok, oleju nie bierze. Tak Samo przy schodzeniu z obr dymkow niebieskich nie puszcza i Nie stukaja Więc zawory nie mogą mieć mega luzu o czym świadczy że Buta ma jjsk głupi od samego początku jak kupiłem czyli ok 2,2k. Wadą tego że raz gorzej pali Rez lepiej na ciepłym to na pewno nie ciśnienie daj to sobie wkoncu powiedzieć!!! I skończ bo nic nie wnosiaż do tematu.
Pany piec w tym tyg idzie na stół będę dawał znać. A i dioda tych co nie umieją czytać ze zrozumieniem. Piec zasuwa jak głupi tylko odpala ciężej ale zawsze odpali.
Remazik

AdamSsS pisze:Aku , ładowanie .
Lub czujnik położenia wału lub wałka wydechowego .
Te elementy często padają i odpowiadają za twoje bojawy .
jesli na pych odpala to pobstawiam aku .
Dzięki kolego za pomoc miałeś racje czujnik wału. koledze od zaworów i ciśnienia dziękujemy
Awatar użytkownika
ferdas

Remazik powiedz jeszcze czy czuć inne różnice w silniku niż tylko nie opalanie na ciepłym
Reakcja na gaz . Moc ?
A kto wie po co czujnik na wałku wydechowy ? Ciekaw jestem
Edit
To jest czujnik cmp , i on odpowiada za pracę wtrysków ?
AdamSsS
Motocykl: CBR1100XX
Rok produkcji: 2001

Post autor: AdamSsS »

Różnic przy uwalonym owym czujniku nie odczujesz jeśli będzeisz jechał z sałą prędkościa choć będzie słaby .
A czujnik ten odpowiada za wyprzedzenie zapłonu ( jestem tego pewny ale mogę się mylić :P )
Awatar użytkownika
ferdas

Za wyprzedzenie zapłonu będzie impulsator odpowiadał popatrz na talerzyk jego jak jest rozbudowany .
Tu nie wiem chyba wypne z niego wtyczkę i zobaczę co się stanie
norbert1232
Motocykl: cbr 954
Rok produkcji: 2002

Post autor: norbert1232 »

Witam
Czy możesz napisać jak sprawdziłeś,że impulsator był uwalony??Borykam się od pewnego czasu z takim samym problemem...i powoli już mi brak słów...byłbym wdzięczny
Dodam,że swiece wymienione,regulacja zaworów zrobiona,aku nowe i regulator
Remazik

norbert1232 pisze:Witam
Czy możesz napisać jak sprawdziłeś,że impulsator był uwalony??Borykam się od pewnego czasu z takim samym problemem...i powoli już mi brak słów...byłbym wdzięczny
Dodam,że swiece wymienione,regulacja zaworów zrobiona,aku nowe i regulator

https://www.youtube.com/watch?v=yYqhg9spjfU
ODPOWIEDZ

Wróć do „Usterki/awarie (CBR954RR SC50)”