ocena stanu cylindrów Honda 954
-
trutenz
- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl: Czarny
- Rok produkcji: 2008
-
czypikRR
- Motocykl: 900rr SC33
- Rok produkcji: 1998
-
abcrr954
- Motocykl: Honda 954
- Rok produkcji: 2002
to są drobne rysy, lekko przeszlifować bardzo drobnym papierem te zadziory na tłokach i w cylindrach, nie ma progu pomiędzy powierzchnią gdzie chodziły pierścienie a powierzchnią gdzie sam tłok.. gorszym problemem jest dobranie panewek na wał mam tam kolor zielony i żółty a jednej nie mogę odczytać bo się przetarła 
-
ZłotyFireBlade
- Motocykl: gsx-r 1000 k7
- Rok produkcji: 2004
Ty a co Ty mu tu doradzisz? i po kiego sie mądrujesz i kazdego odsylasz do przywitalni? jestes stróżem prawa na fb.pl ?Siwy_ryry pisze:abcrr954,
Kolego, chcesz konkretnych odpowiedzi, to załóż konkretny temat.
Daj jakieś dokładne zdjęcia itp.
Bo rysa rysie nie równa.
crazyduck dobrze radzi
A co do cylindrów to hmmmm
- Ci użytkownicy podziękowali ZłotyFireBlade za ten post:
- OZI
Motocykle - mój ustrój, mój wybór, moje życie...
- Martin.B.M.
- Motocykl: Komar
- Rok produkcji: 0
Dobra rada zmień piec i ciesz się moto,albo remontuj shit co pozostał i sprzedaj komuś minę.Obstawiam że zrobisz to drugieabcrr954 pisze:ogólnie to poszedł mi drugi bieg (wyskakiwał), później jeszcze okazało się że główne panewki są już przetarte i zobaczyłem te rysy, spadku kompresji nie ma. Trochę przeszlifuję to papierem i myślę że bd składał...
Czym to motywuje ?? Jak w 954 2 wyskakuje to moto nie miał lekko lub jeździł nim idiota.
Panewki podobnie,a rysy na cylindrze to są w moto ponad 60k ,954 to nie cross że rysy na cylindrze masz co 30-40 mth.
- Ci użytkownicy podziękowali Martin.B.M. za ten post:
- Anonymous
-
abcrr954
- Motocykl: Honda 954
- Rok produkcji: 2002
-
pepus11
- Motocykl: Vtr 1000f
Ja ci powiem że miałem podobny przypadek w 929 kumpla wyskakiwała 2 i jedna panewka byłą wytarta skrzynię wymieniliśmy na nową panewkę daliśmy nową nie musisz widzieć koloru panewki możesz odczytać z serwisówki na bloku i na wale masz oznaczenia na każdy czop i według nich dobiera się panewki piec ten wytrzymał około 8tys km i panewka znów zaczęła trzaskać , wtedy remont wyszedł go 600 skrzynia + 90 panewka , teraz kupił nowy piec , z opisu u Ciebie wynika że masz troszkę bardziej zajechany silnik więc tobie tak długo może nie wytrzymać radzę od razu szukać nowego ze starego coś części sprzedasz więc coś się zwróci , tylko kupić dobry piec to też niema lekko
- Martin.B.M.
- Motocykl: Komar
W przebieg raczej nie wierz ale niech da gwarancje miesiąc ,to po testujesz sprawdzisz ciśnienia w cyl i oleju ,dobrze go zagrzej czy coś nie cieknie ,czy równo pracuje.Piec z takim przebiegiem powinien mieć wszystko jak igła i wymiary tarcz,sprężyn,ciśnienie itp,nawet luzy zaworowe cacuś jak w pdf.abcrr954 pisze:mam okazję kupić piec który ma ponoć 5 tys. kilometrów, nie wiem czy to prawda.. jeszcze muszę się dowiedzieć za ile ..
Sprzedawałem komuś na forum blok góra z 954 ok 25k przebiegu to gładzie były jak nówka z serwisu więc 5k to wiesz całkiem igła.
-
cziken929
- Staly Bywalec

- Motocykl: w narzędziach to z 5x929
- Rok produkcji: 2000
pepus no to gratulacje za pomysł wymiany tylko jednego kompletu panewek (na jeden czop)
To i tak mega przebieg po takim rzemiśle jaki odstawiliście z kolegą.
Co do powierzchni cylindrów to w każdym 954 wygląda to źle niestety.
Im większy przebieg tym więcej rys i są one bardzo ordynarne.
Powodem w/g mojej skromnej opini jest płaszcz tłoków zbyt subtelny przez co zanika film olejowy. A drugą tandetną rzeczą jest materiał tulei z żeliwa a nie pokryty bardzo twardym nikasilem. Producent natomiast przewidział nadwymiar i można dokupić nadwymiarowe tłoki z pierścieniami i przeszlifować dziury.
Opłacalność tej naprawy mocno dyskusyjna ale trafienie dobrego silnika do 954 obecnie to jak 6 w lotto.
Rysy na cylindrze w motocyklach crossowych po 40mth ??? Pierwsze słysze
Jakie to crossy CZ125 ?????
To i tak mega przebieg po takim rzemiśle jaki odstawiliście z kolegą.
Co do powierzchni cylindrów to w każdym 954 wygląda to źle niestety.
Im większy przebieg tym więcej rys i są one bardzo ordynarne.
Powodem w/g mojej skromnej opini jest płaszcz tłoków zbyt subtelny przez co zanika film olejowy. A drugą tandetną rzeczą jest materiał tulei z żeliwa a nie pokryty bardzo twardym nikasilem. Producent natomiast przewidział nadwymiar i można dokupić nadwymiarowe tłoki z pierścieniami i przeszlifować dziury.
Opłacalność tej naprawy mocno dyskusyjna ale trafienie dobrego silnika do 954 obecnie to jak 6 w lotto.
Rysy na cylindrze w motocyklach crossowych po 40mth ??? Pierwsze słysze
Jakie to crossy CZ125 ?????
wciąż zajmuję się serwisem