SC57a 2004 Akcja Serwisowa Licznika

Tematy dotyczące ogólnych zagadnień Hondy Fireblade CBR1000RR SC57 2004-2007
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marcinSC33
Staly Bywalec
Staly Bywalec
https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
Motocykl: RN19 (Były SC:33,57a,59)
Rok produkcji: 2007

SC57a 2004 Akcja Serwisowa Licznika

Post autor: marcinSC33 »

Dopadł mnie jakiś czas temu problem "kłamiącego" prędkościomierza w mojej SC57a , 2004 , model USA. Poprostu wracając sobie z przejażdżki zauważyłem , że w/g prędkościomierza jadę dziwnie powoli jak na obroty silnika :D Przekłamania były znaczne bo jakieś 30-40% i wzrastały z wzrostem prędkości. Liczniki przebiegu całkowitego jak i dziennego natomiast naliczały normalnie kilometry (porównywaliśmy z kolegami).
Wiedząc o akcji serwisowej na taką przypadłość uderzyłem z moim numerem VIN do najbliższego ASO gdzie stwierdzili , że się nie łapię na akcję.
Znając obyczaje panujące w takich punktach uderzyłem mailowo do przedstawiciela Hondy na Polskę i dostałem pozytywną odpowiedz treści "proszę zgłosić się do najbliższego ASO na weryfikację"...co oczywiście zrobiłem. Wyszło , że mój licznik wykazuje wadę , na którą była akcja i otrzymałem nowy zegar tyle, że wersja Europejska (takie mają wytyczne na europę i innego nie mogli by mi wydać - takie otrzymałem wyjaśnienia + zapewnienie , że oprócz obecności diody hiss wszystko jest 100% kompatybilne z moim . Swój stary musiałem oczywiście zdać na wymianę za nowy egzemplarz (czekam w tej chwili na potwierdzenie całej akcji na piśmie abym w momencie sprzedaży nie został posądzony o jakieś kombinacje z licznikiem).
Tak więc jeśli ktoś z posiadaczy SC57a ma taki problem a jego nr VIN łapie się w podanych dla akcji to może mój temat coś pomoże. Sam zastanawiałem się po odmowie w ASO co mam zrobić , naprawy nikt nie chciał się podjąć a nowy zegar zabija ceną.
Tutaj link do danych na temat akcji:
Honda Fireblade CBR1000RR-4 (SC57) EUROPA
START AKCJI : 14/06/2004
POCZĄTEK PRODUKCJI : 1/05/2004
KONIEC PRODUKCJI : 1/05/2004
SZCZEGÓŁY AKCJI
DOTYCZY : Możliwe prędkościomierz pokazuje wolniej niż rzeczywiste prędkość
OPIS : Ze względu na błąd w programowaniu komputera prędkościomierz może pokazywać wolniej niż rzeczywista prędkość.
DZIAŁANIA NAPRAWCZE : Sprawdzić wskaznia i w razie potrzeby wymienić
Ci użytkownicy podziękowali marcinSC33 za ten post:
Tytus
Awatar użytkownika
blazej33
Staly Bywalec
Staly Bywalec
Motocykl: SC57a
Rok produkcji: 2004

Post autor: blazej33 »

Miałem ten problem w zeszłym roku i pisałem na forum. Ja uderzyłem do serwisu i oni stwierdzili że to błąd, który był objęty akcją serwisową w Anglii. Sam serwis napisał do Honda Polska o zgodę na objęcie moto akcją serwisową. Zgoda przyszła i za free ma nowe zegary z wymianą :one: :mrgreen:
paw3ł
Motocykl: CBR 1000RR

Post autor: paw3ł »

A czy jest szansa, że przeprogramują licznik pod inne przełożenie? Na kilometrach strasznie przekłamuje :/
Ostrrroo
Awatar użytkownika
chanbord
Motocykl: był zawsze moim marzeniem
Rok produkcji: 2018

Post autor: chanbord »

Rozumiem, że w modelach z 2004 roku tylko?

Gdyby wymienili z 2005 to skakałbym do góry, bo szybka zegarów u mnie dostała widoczne mikropęknięcia od słońca po tym jak wymieniałem płyn hamulcowy, który chlapnął mi na szybkę. :/
Awatar użytkownika
marcinSC33
Staly Bywalec
Staly Bywalec
Motocykl: RN19 (Były SC:33,57a,59)
Rok produkcji: 2007

Post autor: marcinSC33 »

Chanbord - sprawdz sobie VIN - w szczegółach , które podałem ale to raczej tylko 2004 i tylko te z przekłamaniem , nie z uszkodzeniami mechanicznymi wymieniają.

Paw3ł - przy zmienionym przełożeniu zawsze seryjniak Ci będzie kłamał ... jak chcesz mieć dobre wskazanie to musisz skonfigurować przez np. Speedoheler.
EndSc
Motocykl: CBR 1000rr

Post autor: EndSc »

tak wiem czytalem ten watek ale wersji USA nie obejmuje ;(

Dzis spojrzalem na oponke tylna ma 190 50 17
jade 60 pokazjue 50- km tak duzo na tak malej predkosci?
Endriu
Pudzian
Motocykl: sc57a
Rok produkcji: 0

Post autor: Pudzian »

EndSc pisze:tak wiem czytalem ten watek ale wersji USA nie obejmuje ;(

Dzis spojrzalem na oponke tylna ma 190 50 17
jade 60 pokazjue 50- km tak duzo na tak malej predkosci?
Potwierdzam, wersja USA nie łapie się na tę akcję (mojego VINu nie mieli w ogóle w bazie Hondy Europ), ale z tego co kolega wyżej pisał wynika, że nie ma problemu przy przełożeniu na wersję europejską na szczęście (ciężej byłoby dorwać licznik z wersji USA).
Co do przekłamań-faktycznie są znaczne-przy 100km/h realnej prędkości ja mam ok 76-78km/h.
EndSc

Post autor: EndSc »

to jedynie zostalo wymienic licznik lub Speedoheler ale czy kaliblator predkosci naprawde dziala dobrze w pelnych predkosciach czy zalezne jak go skalibruje np do jazdy po miescie gdzie sie nie przekrasza 200 km\h wyjezdzajac pozamiasto polatac ponad dana predkosc nie bedzie oszukiwal??
Endriu
wiertło
Staly Bywalec
Staly Bywalec
Motocykl: CBR125,f4i,sc44,sc57A,ZX10R,Cb,sc57A :)
Rok produkcji: 2005
Samochód: Seat leon 1 1.9 Tdi :)

Post autor: wiertło »

nie nie będzie poczytaj sobie o tym urządzeniu Speedoheler. Ustawiasz go sobie według GPS i nie ma prawa przekłamywać i kto by kupił taki bubel jeżeli miał by kłamać . A w opisie tego urządzenia pisze po co to jest
Oddam nerkę za cbr :)
Awatar użytkownika
heko55
Motocykl: 1000rr

Post autor: heko55 »

Pudzian pisze:
EndSc pisze:tak wiem czytalem ten watek ale wersji USA nie obejmuje ;(
Jak to nie obejmuje ja kupiłem moto od Marcina założyciela wątku w wersji USA i mam wymieniony licznik czytaj uważniej :ooo:
luis954
Motocykl: była cbr 954 jest ZX10R
Rok produkcji: 2008

Post autor: luis954 »

panowie odświeże temat .mam pytanie mianowicie czy cbr 1000 odpali bez zegarów wersja europa rok 2004 .pilnie potrzebuje odp.z góry dzięki
Murzyn

Post autor: Murzyn »

luis954 spokojnie powinna zagadać, tylko musisz się upewnić czy czujnik przechyłu jest podpięty a jeżeli go też nie ma to masujesz zewnętrzne piny w wiązce (są trzy piny w kostce, zielona kostka, środkowy pomijasz)
Ci użytkownicy podziękowali Murzyn za ten post:
luis954
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne (CBR1000RR SC57)”