No to dążysz kolego do tego co ja, szukamy tego samego źródła do wpięcia się, takiego przez które płynie prąd 12V dopiero gdy odpali się silnikolsen pisze:Nie, ale dążę do tego, żeby przy rozruchu było jak najmniej odbiorników prądu, bo jak wiadomo największy pobór ma rozrusznik.
Pytanie do elektroników
- Michaael
- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl: CBR 900 RR
- Rok produkcji: 1999
- Kontakt:
- Mikele
- Motocykl: CBR 900rr
- Rok produkcji: 1998
Według schematu, czerwony kabel, kontrolki ładowania idzie do przekaźnika rozrusznika. Jutro to sprawdzę miernikiem. Po zapaleniu moto napięcie na tym kablu powinno zanikać. Jeśli tak, to bez kombinowania można podpiąć sterowanie automatycznego włącznika świateł.
[ Dodano: Wto Mar 15, 2011 10:43 pm ]
Druga opcja, to dodatkowy regulator napięcia, który zasilałby tylko dodatkowe odbiorniki.
[ Dodano: Wto Mar 15, 2011 10:50 pm ]
Trzecia opcja, która mi przychodzi do głowy, to wpięcie diody Zenera w kabel od regulatora, ładujący aku. Wtedy napięcie nie pójdzie z aku, tylko z reglera do aku. Chyba, że ten kabel odpowiada też za coś innego, a nie tylko za ładowanie.
[ Dodano: Wto Mar 15, 2011 10:43 pm ]
Druga opcja, to dodatkowy regulator napięcia, który zasilałby tylko dodatkowe odbiorniki.
[ Dodano: Wto Mar 15, 2011 10:50 pm ]
Trzecia opcja, która mi przychodzi do głowy, to wpięcie diody Zenera w kabel od regulatora, ładujący aku. Wtedy napięcie nie pójdzie z aku, tylko z reglera do aku. Chyba, że ten kabel odpowiada też za coś innego, a nie tylko za ładowanie.
- chanbord
- Motocykl: był zawsze moim marzeniem
- Rok produkcji: 2018
Ja gniazdo zapalniczki podłączam do kostki zasilającej światło długie czyli drogowe. Wyciągam wtyczkę długich świateł, wkładam końcówki (konektorki męskie) do wtyki i po kłopocie. Dopiero odpalając moto i włączając długie światła mam na gnieździe sztrum
W każdej chwili mogę pstryknąć i wyłączyć. Jeden minus to taki, że nie ma światła drogowego, ale mi to nie przeszkadza bo w nocy raczej nie jeżdżę, poza tym w każdej chwili tą wtykę mogę podłączyć i światło jest.
To gniazdo podpinam tylko wtedy jak robię jakieś trasy po nieznanych terenach