Panowie mam drobny problem.
Wymieniłem olej na Castrol Racing 10w50 pełen syntetyk + filtr oleju man 64/1.
Wlałem ok 3200 ml producent zaleca 3100 - tak wyczytałem... Dzisiaj trochę pojeździłem i zaczęło wydmuchiwać spod korka wlewu ;/ gdzie indziej nie zauważyłem. Dodam że 2 3 minuty po zgaszeniu silnika okienko jest całe zalane. I teraz nie wiem czy wymienić uszczelkę na korku czy może zlać trochę oleju, czy jeszcze coś innego ? Co radzicie ??
Problem z olejem
- Krys202
- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl: sc57b REPSOL
- Rok produkcji: 2007
-
wiertło
- Staly Bywalec

- Motocykl: CBR125,f4i,sc44,sc57A,ZX10R,Cb,sc57A :)
- Rok produkcji: 2005
- Samochód: Seat leon 1 1.9 Tdi :)
-
LOLO
- Motocykl: SATAN-LUCYFER 954RR
- Rok produkcji: 0
Pozwole sobie zapytać DLACZEGO?? ponieważ serwisówka tak podaje??? Kolego poczytaj tematy na tym forum o gumowaniu i zalewaniu oleju ponad max , a potem doradzaj!! Ja sam po każdej wymianie leje pełne 4 litry i nie ma żadnych wycieków, ani z odmy do filtra powietrza nie zapodaje oleju, a juz na pewno nie przez korek!!wiertło pisze:nie możesz miec zalenego całego okienka.
-
wiertło
- Staly Bywalec

- Motocykl: CBR125,f4i,sc44,sc57A,ZX10R,Cb,sc57A :)
- Rok produkcji: 2005
- Samochód: Seat leon 1 1.9 Tdi :)
-
LOLO
- Motocykl: SATAN-LUCYFER 954RR
- Rok produkcji: 0
- marcinSC33
- Staly Bywalec

- Motocykl: RN19 (Były SC:33,57a,59)
Dokładnie sprawdz O-ring pod korkiem , powodem może też być "odkształcenie" jego od bardzo mocnego dokręcania korka.
Jak chodzi o zalewanie ponad stan to jak masz całe oczko zalane czyli jakieś 0,4l ponad stan to nie są jakieś straszne cuda a raczej większość osób zalewa więcej niż mniej...niekoniecznie latających notorycznie na kole
Zresztą jak LOLO napisał
Jak chodzi o zalewanie ponad stan to jak masz całe oczko zalane czyli jakieś 0,4l ponad stan to nie są jakieś straszne cuda a raczej większość osób zalewa więcej niż mniej...niekoniecznie latających notorycznie na kole
- Ci użytkownicy podziękowali marcinSC33 za ten post:
- Anonymous
- Krys202
- Motocykl: sc57b REPSOL
Dzięki chłopaki
Na pierwszy rzut oka o-ring wyglądał ok. Poczyściłem wlew korek dokładnie, o ring odwróciłem na drugą stronę troszkę go olejem przesmarowałem i dokręciłem nie za mocno. Zrobiłem przed chwilą kilka km i nic nie cieknie
Wydaje mi się że przyczyna tkwiła w zbyt mocno dokręconym korku co spowodowało na szczęście nie trwałe odkształcenie o ringu.
Na pierwszy rzut oka o-ring wyglądał ok. Poczyściłem wlew korek dokładnie, o ring odwróciłem na drugą stronę troszkę go olejem przesmarowałem i dokręciłem nie za mocno. Zrobiłem przed chwilą kilka km i nic nie cieknie
Wydaje mi się że przyczyna tkwiła w zbyt mocno dokręconym korku co spowodowało na szczęście nie trwałe odkształcenie o ringu.