Opona 190/50 a 190/55 jaka różnica w jeździe
-
accordaccordacc
- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl: Honda CBR1000RR SC77
- Rok produkcji: 2018
- Samochód: Honda Accord 2013
-
arcy_mg
- Motocykl: GSXR 1000 K7
- Rok produkcji: 0
Witam..
Bylo troszke odnosnie tego tematu wiec jak poszperasz na forum to na pewno znajdziesz..
Znaczna wiekszosc ktora jezdzila na 50 i przesiadla sie na 55 wypowie sie ze naprawde lepiej sie na nich lata na winklach..ja potwierdzam opinie..motocykl sam sklada sie w zakret, warto samemu przetestowac..ja latalem naprawde na roznych oponkach ale szczegolnie przypadlu mi Pirelli Diablo SuperCorsa w mieszance SC2..
Ok, a teraz obiektywnie rzecz biorac..opony o wyskosci 55 sa typowo torowe, jezeli uprzesz sie latac nimi na ulicy to maks 2000 km i masz do wymiany dlatego ze mieszanka gumy jest miekka..Dobrze sie klei ale schodzi w oczach..do tego jesli dochodzi deszcz to wogole masakra, kazdyzakret prosty..ale jezeli chcesz polatacna ostro,czasem jakistor, nauka jazdy na winklach to mysle ze warto wziasc nawet dwa komplety zeby miec punkt odniesienia..ja w dluzsze trasy czyli wyloty tygodniowe Michelin PilotPower, kazdy inny wypadek jak wyzej..
Pozdrawiam
Bylo troszke odnosnie tego tematu wiec jak poszperasz na forum to na pewno znajdziesz..
Znaczna wiekszosc ktora jezdzila na 50 i przesiadla sie na 55 wypowie sie ze naprawde lepiej sie na nich lata na winklach..ja potwierdzam opinie..motocykl sam sklada sie w zakret, warto samemu przetestowac..ja latalem naprawde na roznych oponkach ale szczegolnie przypadlu mi Pirelli Diablo SuperCorsa w mieszance SC2..
Ok, a teraz obiektywnie rzecz biorac..opony o wyskosci 55 sa typowo torowe, jezeli uprzesz sie latac nimi na ulicy to maks 2000 km i masz do wymiany dlatego ze mieszanka gumy jest miekka..Dobrze sie klei ale schodzi w oczach..do tego jesli dochodzi deszcz to wogole masakra, kazdyzakret prosty..ale jezeli chcesz polatacna ostro,czasem jakistor, nauka jazdy na winklach to mysle ze warto wziasc nawet dwa komplety zeby miec punkt odniesienia..ja w dluzsze trasy czyli wyloty tygodniowe Michelin PilotPower, kazdy inny wypadek jak wyzej..
Pozdrawiam
- marcinSC33
- Staly Bywalec

- Motocykl: RN19 (Były SC:33,57a,59)
- Rok produkcji: 2007
-
Marioo
- Motocykl: zx-10r D7F
kolego nie wstyd ci takich herezji rozpowiadaćarcy_mg pisze:Witam..
Ok, a teraz obiektywnie rzecz biorac..opony o wyskosci 55 sa typowo torowe, jezeli uprzesz sie latac nimi na ulicy to maks 2000 km i masz do wymiany dlatego ze mieszanka gumy jest miekka..
Pozdrawiam
- dudis
- Motocykl: 954fb
- Rok produkcji: 2003
-
diobol
- Motocykl: sc57
taa fireblady mają seryjnie montowane 190/50 czyli sugerujecie że honda się pomyliła i motor nie skręca tak jak powinien? wątpię. Różnicę może poczuć ktoś kto przerzuca motor na torze od łokcia do łokcia a nie ktoś kto na ulicznych winklach lubi polatać, opanujcie się z tymi bajkami. Zakładaj to co akurat masz okazje kupić, 55 lub 50
- marcinSC33
- Staly Bywalec

- Motocykl: RN19 (Były SC:33,57a,59)
- Rok produkcji: 2007
diobol - a czy miałeś założoną kiedyś jakąś rozsądną (czyt. z miękką mieszanką) oponę o profilu 55 ?
Miałeś? Nie poczułeś żadnej róznicy naprawdę?
Większość osób - zarówno ja jak i moi znajomi i duża grupa z forum (min.Tytus) zauważyła szybko plusy profilu 55.
Po to jest forum żeby wyrażać swoje opinie a jak wolisz sypać swoje teorie i krytykować innych za obiektywne wyrażanie swoich spostrzeżeń to może odpuść sobie czasem posta.
Albo może przynajmniej napisz co Ty zauważyłeś zamiast kogoś krytykować...
PS - no i fakt , że coraz częściej w serii zakładano 55 im nowsze moto coś też świadczy.
Miałeś? Nie poczułeś żadnej róznicy naprawdę?
Większość osób - zarówno ja jak i moi znajomi i duża grupa z forum (min.Tytus) zauważyła szybko plusy profilu 55.
Po to jest forum żeby wyrażać swoje opinie a jak wolisz sypać swoje teorie i krytykować innych za obiektywne wyrażanie swoich spostrzeżeń to może odpuść sobie czasem posta.
Albo może przynajmniej napisz co Ty zauważyłeś zamiast kogoś krytykować...
PS - no i fakt , że coraz częściej w serii zakładano 55 im nowsze moto coś też świadczy.
- blazej33
- Staly Bywalec

- Motocykl: SC57a
- Rok produkcji: 2004
Pomiędzy profilem 50 a 55 różnica w składaniu nawet w uliczne winkle jest bardzo duża. Przy wypadzie na tor dochodzi również temat większej powierzchni styku na krawędzi opony a to już kolosalna różnica. 190/50 to płaski placek do jazdy na wprost
. Jak ktoś nie czuje różnicy to niech dalej bierze winkle na kwadratowo i ogień na prostej