Wymiana oleju w lagach

Tematy dotyczące ogólnych zagadnień Hondy Fireblade CBR900RR SC33 1996-1999
kocorka
https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
Motocykl: cbr 900
Rok produkcji: 0

Wymiana oleju w lagach

Post autor: kocorka »

Witam
w najbliższym czasie zamierzam wymienić olej w lagach i mam pytanie czy można go spuścić jakoś przez tą srubę regulacyjną na dole lagi czy trzeba zdejmować koło i wykręcać tą śrubę na imbusa?
Pozdrawiam
toper-utl
Staly Bywalec
Staly Bywalec
Motocykl: SC33
Rok produkcji: 99

Post autor: toper-utl »

Ciokolwiek zostanie wykrecone na dole olej zleci.
Ale to taka partocka robota bo cały olej nie zleci i syf w konsystencji tawotu zostanie w środku. Lepiej zainwestuj i kup nowe uszczelniacze, ładnie wszystko wyczyść, nie pozamienija czesci jednej lagi z drugą i złóz jak serwisówka nakazuje .
JankoCBR
Motocykl: HONDA CBR 900RR FIREBLADE
Rok produkcji: 1997

Post autor: JankoCBR »

tak jak napisał kolega wyzej.. syf zostanie ;/ zdemontowac koło to nie az taki duzy problem :) a pozatym masz na to całą zime ;) lepiej zrobic to tak jak ma byc bo potem na sezon będziesz narzekał ;) ze cos poszło nie tak :P
kocorka

Ja wiem że to nie problem zdjąć koło tylko podobno do wykręcenia tej śruby na imbusa potrzebny jest pneumat, którego nie posiadam. Dlatego chcę się dowiedzieć czy da radę inaczej wymienić, a uszczelniaczy nie będę wymieniał bo są ok.
JankoCBR

jaaa... zaden pneumat... dobry klucz jakis patent i tyle
toper-utl
Staly Bywalec
Staly Bywalec
Motocykl: SC33
Rok produkcji: 99

Post autor: toper-utl »

Nie ma sensu wymienac samego oleju, jesli nie chcesz ruszac uszczelniaczy to chociaż rozbierz lagi i je wyczyść, albo po prostu poczekaj az padną uszczelniacze i zrob jak napisalem wyzej. Ta śruba na imbusa zazwyczaj wykręca się dość łatwo i żadnego pneumata nie potrzeba, wystarczy długi imbus - no chyba ze ktos wczesniej doj... ja na maksa.
JankoCBR

wyciąganie i zakładnaie tych samych starych uszczelniaczy to nie jest zbyt dobry pomysł ;/
Awatar użytkownika
mangi
Motocykl: honda cbr 900rr
Rok produkcji: 1998

Post autor: mangi »

Popieram przedmowcow bo odrazu wymien uszczelniacze bo znajac zycie zainwestujesz w olej a na wiosne zaczna lagi ciec i podwojny wydatek bo stracisz olej a zakup uszczelniaczy tez nie ominie.
co do tej dolnej sruby to mi akurat trzymala jak diuiabli az zwatpilem czy aby napewno ja sie wykreca ale bez tgo nie rozbierzesz lagow wiec odwagi dobre klucze i rob jak sie nalezy w mysl przyslowia ''chytry traci dwa razy...'' oczywiscie nie mam nikogo tu na celu obrazic sam wiem po sobie hehe
JankoCBR

nie zapominajcie o tym ze uszkodzone zawieszenie... nie jest bezpieczne ... do tego cieknący olej z lag zawali tarcze i klocki hamulcowe. taki motor to nie komarek ze byle co byle jak a on i tak pojedzie niestety wiem co mówie bo przekonałem sie na własnej skórze co sie dzieje jak sie oszczedza .
pekal1
Motocykl: CBR 1137 FIREBLADE
Rok produkcji: 1998

Post autor: pekal1 »

oszczędza na uszczelniaczach lag.... brak mi słów. Wszystko robi się korzystająć z normalnego kompletu kluczy. Wszystko już było i polecam opcję "szukaj"
http://forum.fireblade.pl/topics32/wymi ... hlight=lag
Rafał Z
Motocykl: sc59
Rok produkcji: 2010

Post autor: Rafał Z »

Jaki jest problem z odkreceniem tej dolnej sruby bo nie kumam ?
kocorka

Dzięki za rady. Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne (CBR900RR SC33)”