Bo prawie robi ogromną różnicęTytus pisze:ale jak sie przejechalem to smiac mi sie chcialo z tych co mowili ze to taki "prawie litr"
porównanie 954 do GSXR 750 K4-5
- jacko
- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl: CBR929RR
- Rok produkcji: 0
- marcinSC33
- Staly Bywalec

- Motocykl: RN19 (Były SC:33,57a,59)
- Rok produkcji: 2007
trutenz to , że na torach zdarzało się lać 750-ką litrowe moto to trochę skomplikowana bajka , na którą składa się wiele czynników...ale głównie konfiguracja toru (chodzi o bardziej techniczne obiekty - wolniejsze) i wspomniana bardzo dobra poręczność. Na te wyniki wpływa także przede wszystkim czynnik ludzki...napewno każdy ma inne zdolności, preferencje i talent.
Dam Ci przykład jedna osoba latając GS500F na bardzo technicznym torze gokartowym w Biłgoraju lała z powodzeniem 600-tki dzięki swojemu doświadczeniu i słabszemu przeciwnikowi. Czy to oznacza, że można powiedzieć "GS500F jest lepszy na tor od GSXRa600?".
Moje zdanie jest takie , że tor (nawet w wersji amator) a droga to zupełnie różne bajki i większość z nas poszukuje dużych pokładów momentu obrotowego , które czynią jazdę poprostu przyjemniejszą. Takie gadanie, że nie wykorzystujesz potencjału litrowego moto na nic się zdaje bo nigdzie nie jest napisane , że musisz go wykorzystywać w każdej sekundzie jazdy. JA już swoje zdanie na temat tego moto chyba wykorzystałem do maximum ale napewno nie kwestionuje jego przydatności do szybkiej jazdy!
PS- Kolega pytał o spalanie - ciężki temat , wszystko zależy od stylu jazdy ale prawdopodobnie do 954 trzeba będzie ciut więcej lać. Jeżdżąc jednym i drugim moto byłem skupiony na tym jak się prowadzą , hamują a za krótko miałem przyjemność żeby zbadać spalanie.
Dam Ci przykład jedna osoba latając GS500F na bardzo technicznym torze gokartowym w Biłgoraju lała z powodzeniem 600-tki dzięki swojemu doświadczeniu i słabszemu przeciwnikowi. Czy to oznacza, że można powiedzieć "GS500F jest lepszy na tor od GSXRa600?".
Moje zdanie jest takie , że tor (nawet w wersji amator) a droga to zupełnie różne bajki i większość z nas poszukuje dużych pokładów momentu obrotowego , które czynią jazdę poprostu przyjemniejszą. Takie gadanie, że nie wykorzystujesz potencjału litrowego moto na nic się zdaje bo nigdzie nie jest napisane , że musisz go wykorzystywać w każdej sekundzie jazdy. JA już swoje zdanie na temat tego moto chyba wykorzystałem do maximum ale napewno nie kwestionuje jego przydatności do szybkiej jazdy!
PS- Kolega pytał o spalanie - ciężki temat , wszystko zależy od stylu jazdy ale prawdopodobnie do 954 trzeba będzie ciut więcej lać. Jeżdżąc jednym i drugim moto byłem skupiony na tym jak się prowadzą , hamują a za krótko miałem przyjemność żeby zbadać spalanie.
- Tytus
- Administrator

- Motocykl: CBR1000RR SC59 REPSOL
- Rok produkcji: 2009
z tym spalaniem to nie jestm pewien czy ten 750 bedzie mniej palil, kreci sie wyzej i trzeba go trzymac na obrotach caly czas wiec automatycznie spalanie powinno byc wieksze. To jest ta sama sytuacja jak smiga sie razem z litrami i 600ccm - zawsze wyjedzie miedzy 1-2 litry wiecej na niekorzysc mniejszej pojemnosci... nie ma opcji by bylo inaczejmarcinSC33 pisze:PS- Kolega pytał o spalanie - ciężki temat , wszystko zależy od stylu jazdy ale prawdopodobnie do 954 trzeba będzie ciut więcej lać. Jeżdżąc jednym i drugim moto byłem skupiony na tym jak się prowadzą , hamują a za krótko miałem przyjemność żeby zbadać spalanie.
- marcinSC33
- Staly Bywalec

- Motocykl: RN19 (Były SC:33,57a,59)
- Rok produkcji: 2007
Trutenz - ja też nie twierdzę , że tak napisałeś choć z kontekstu mogłeś tak wnioskować
- poprostu lepsze / gorsze to pojęcie względne i uzależnione od zastosowania i wymagań wobec sprzęta nie ma nad czym się spierać. Wyraziłem jedynie swoją opinię aby pomóc choć sam zainteresowany już chyba tematu nie śledzi.
Tytus - mi się wydaje , ze 750 jednak spali mniej przynajmniej przy moim stylu jazdy i z tego co słyszałem są w miarę ekonomiczne. Choć spalanie to wiadomo czynnik bardzo zależny od użytkownika i jego stylu jazdy więc ciężko wyrokować. Ten czynnik wolę odpuścić bo nawet czytając forum widać rozbieżności jednemu pali 954 12l/100km a drugiemu 8l/100km - tak samo będzie z porównaniem jednego do drugiego.
Tytus - mi się wydaje , ze 750 jednak spali mniej przynajmniej przy moim stylu jazdy i z tego co słyszałem są w miarę ekonomiczne. Choć spalanie to wiadomo czynnik bardzo zależny od użytkownika i jego stylu jazdy więc ciężko wyrokować. Ten czynnik wolę odpuścić bo nawet czytając forum widać rozbieżności jednemu pali 954 12l/100km a drugiemu 8l/100km - tak samo będzie z porównaniem jednego do drugiego.