Opinia o oponie

Akcesoria, ubrania, kaski i inne rzeczy związane z motocyklami - ogłoszenia dziale GIEŁDA!
Awatar użytkownika
marcinkus
https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
Motocykl: 1000 RR sc57B. Nareszcie :)
Rok produkcji: 2006

Opinia o oponie

Post autor: marcinkus »

Jak w temacie potrzebna mi nowa opona na tył do SC33!Ostatni sezon śmigałem na Metzeler RoadTec'u!Jestem ogólnie zadowolony z tej opony ale już się skończyła!Przeglądałem Alledrogo i znalazłem taką oponę http://allegro.pl/show_item.php?item=1160188639!
Co o niej sądzicie?? Jakie doświadczenia!
Byle do Wiosny :)
Awatar użytkownika
Guliver
Motocykl: była sc50, jest sc57b
Rok produkcji: 2007

Post autor: Guliver »

W deszczu tragedia. jeśli latasz w trasy i trochę agresywniej po mieście a czasem chciałbyś polecieć na tor to polecam Pilot Powera. Bardzo dobra przyczepność w każdych warunkach. I wcale nie musi to być mieszanaka 2CT może być zwykła. No chyba że latasz ostro po torze to wtedy już 2CT albo opony torówki.
Awatar użytkownika
Chappy
Staly Bywalec
Staly Bywalec
Motocykl: Honda FireBlade 929RR
Rok produkcji: 2001

Post autor: Chappy »

poleacam tak jak pisał Guliver, Power pilot zwykła albo ta 2CT ja mam 2CTi jest Super ładnie się klei w winklach chyba że wolisz no metzelez sporttec m5 ??

Tu gość ma fajne oponi i w dobrej kasie: http://moto.allegro.pl/show_user_auctio ... d=15687988
...Hamuj Fantazje, Rozwijaj Wyobraźnie...
Awatar użytkownika
Pietrucha8112
Motocykl: sc59 street sc57 tor f4i stunt
Rok produkcji: 2012

Post autor: Pietrucha8112 »

heh,pilot power,to sie nadaje na trasy i do spokojnej jazdy,do ostrej nawet bym nieryzykowal jej zakladac, niewspominając już o torze,bo to samobójstwo!!! latalem na niej nieco i wiem dokładnie co to jest i jakie ma możliwości... jak już to "power one" testowałem ją ostatnio na torze w Zolder , trzyma sie rewelacja,i szybko składa sie na boki...biorąc pod uwage to że Zolder to jeden z najtrudniejszych torów w europie......Można ją kupić także w wersji 2ct,z tym że boki tej opony wykonane są z mieszanki gumy identycznie takich samych jak na tor,środek zaś jest twardszy o 20 %.To alternatywa dla tych którzy niewiedzą czy jezdzic na torówkach bo wieksza przyczepność,czy na zwykłych bo na dłużej starcza.....
Awatar użytkownika
marcinSC33
Staly Bywalec
Staly Bywalec
Motocykl: RN19 (Były SC:33,57a,59)
Kontakt:

Post autor: marcinSC33 »

Pietrucha a na moje to nie ma co przesadzać ani w jedną stronę ani w drugą. PilotPower 2ct na ulice jest ok , fakt , że brakuje jej przyczepności jak zasuwasz ostro ale generalnie daje radę. Na tor wiadomo , że brakuje jej...Ale stwierdzenie , że PilotPower to tylko do delikatnej jazdy to raczej troche na wyrost.
Awatar użytkownika
Pietrucha8112

tak,przecież to samo napisałem,na ulice jest ok,ale jeżeli ktoś zamierza trzeć sety w winklu na tej ulicy to sie zdziwi,ślizga sie tak samo jak Bridgestone bt 016,czyli pół metra odrazu,potem załapuje i wtedy zostaje tylko liczyć fikołki.....
Awatar użytkownika
Guliver

Pilot Power 2CT to chyba najbardziej wszechstronna opona jaką stworzono do sportów. Na tor też się nadaje ale wiadomo że jak chcesz ostro polatać to inwestujesz w typowo torowe opony albo opony typu slick. Na torze w lublinie na tej oponie robią ludzie czasy 01:04 co jest już wynikiem bardzo przyzwoitym. Ja natomiast po zakończeniu motocyklowej wyprawy do Albanii chcąc polatać ostro na torze założyłem torówki D211GP i udało mi się zejść do 01:01. nadal jednak uważam że nie ma bardziej wszechstronnej opony niż Pilot Power. W deszczu jest bezkonkurencyjna. Na suchym również daje radę całkiem dobrze. tak jak napisałem. Jeżeli latasz w trasy, po mieście nocą, trochę na gumie i zdarza ci się wyjechać rano w piękną pogodę i wrócić wieczorem w nieoczekiwaną ulewę to nie widzę innej opcji niż Pilot Power a czy mieszankę zwykłą czy 2CT to już zależy czy lubisz polatać częściej w winklach na kolanie czy nie. W innym przypadku tańsza opcja bez 2CT w zupełności wystarcza.
P.S.
Zrobić stoppie na Pilot Power nie ma problemu. Opona nie uślizguje się przy mocniejszym dohamowaniu.
Awatar użytkownika
Chappy
Staly Bywalec
Staly Bywalec
Motocykl: Honda FireBlade 929RR

Post autor: Chappy »

:brawo: Guliver, jestem 100% zgodny z Tobą
...Hamuj Fantazje, Rozwijaj Wyobraźnie...
borek
Motocykl: cebra929rr i crf250r
Kontakt:

Post autor: borek »

Trzeba przyznać że nie da się określić najlepszej opony, każdy zawsze chwali to co ma albo chwali zupełnie coś innego niż inni.
Ja w tym sezonie zjeździłem już CONTINENTAL SPORT ATTACK, DUNLOP SPORTMAX, MICHELIN PILOT POWER a teraz jeżdżę na MICHELIN ROAD i nie mogę powiedzieć złego słowa o tych oponach bo na każdej latam na granicy przyczepności z tym że na dunlopie przekroczyłem tą granicę bo tył wyprzedził przód.
marcinkus, jaką byś nie kupił oponę to będzie dobrze bo nie wystarczy założyć pseudo najlepsze gumy i latać, potrzeba myślenia i umiejętności bo z każdej renomowanej(znanej) gumy da się wykrzesać wiele rzeczy. To jest moja opina, możecie z nią się zgodzić lub nie...
Awatar użytkownika
Guliver

Pietrucha8112 pisze:... jak już to "power one" testowałem ją ostatnio na torze w Zolder , trzyma sie rewelacja,i szybko składa sie na boki...
Samobójstwo to wracać na takich oponach w deszczu. Kolega pytał się o opinie na temat opony ale widać że nie ma tu na myśli torówek zatem nie doradzaj mu czegoś co w praktyce nie będzie się sprawdzać. Bo ja mogę napisać że D211GP są rewelacyjne ale w deszczu już są gorsze od Pilot Powerów i każda inna opona żeby nie wiem jak się kleiła na torze to nigdy nie będzie lepsza do codziennego użytku niż Pilot Power na których na torze można nawet w deszcz zejść na kolano co nie jest w stanie zrobić żadna popularna torówka.
Awatar użytkownika
Pietrucha8112

Fakt,te opony nie są do jazdy w deszcz ze wzgledu na to że jast to prawie slick.za to trzyma sie mocno i pewnie drogi,ja na codzien używam d211 i po deszczu poprostu nie jezdze.Kilka miesiecy temu był test opon w "motocyklu"lub innym magazynie ,pilot power był bezkonkurencyjny w deszczu,ale jeżeli chodzi o ostrą jazde to ta opona naprawde może sie slizgnąć.......
Awatar użytkownika
marcinkus
Motocykl: 1000 RR sc57B. Nareszcie :)
Rok produkcji: 2006

Post autor: marcinkus »

Powiem tak że widzę tu różne opinie na temat tych opon!Mój styl jazdy jest następujący : nie latałem na gumie bo nie mogę się przemóc,palenie gumy też mnie nie rajcuje!Natomiast z znajomymi od tego sezonu co weekend latamy do Czech do Filipovic!Jest tam podjazd pod górę z dużą ilością winkli! Na kolano jeszcze nie zszedłem, ale oponę z tyłu zapiąłem na maxa!Przód brakuje jakiś 1,5 cm do zapięcia(szczerze nie wiem dlaczego)! Mi chodzi o to żeby opona dobrze trzymała w ciasnych wolnych jak i szybkich winklach!Środek opony wiadomo każdy mistrz prostej zajedzie w miesiąc!Dzięki za zainteresowanie!
Tak jak pisze Guliver potrzebna mi opona do wszechstronnego użytku nie tylko tor!
Byle do Wiosny :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Akcesoria, gadżety, odzież, narzędzia (bez ogłoszeń)”