Wyjęcie silnika z 929 ile z tym roboty
-
zbir
- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl: sc50
- Rok produkcji: 0
Wyjęcie silnika z 929 ile z tym roboty
Panowie czy wyjęcie silniika z 929 rzeczywiście jest tak czasochłonne jak to wygląda w serwisówce? airbox, przepustnice, układ chłodzenia, kolektory - to jeszcze ogarne, ale jak mam jeszcze rozbierac cały tył motocykla to już mi sie odechciewa i wole oddać do zrobienia...
Tam pisza ze trzeba zdjąc tylny amor, tylny błotnik, wahacz i h... wie co jeszcze... ??
ktoś przez to przechodził ?
Tam pisza ze trzeba zdjąc tylny amor, tylny błotnik, wahacz i h... wie co jeszcze... ??
ktoś przez to przechodził ?
- Insaine
- Motocykl: cbr 929 sc 44 CENZURA wi co z tego bedzie
- Rok produkcji: 2000
No standardowo plastiki następne odkręcasz kolektor z wydechem luzujesz lagi na półkach aby moto na misce opadł (najlepiej mieć pomocną rękę ). Następnie cztery śruby trzymające silnik i masz silnik z wahaczem wyjęty . Tyle z teorii ale jak dopadną moto dwie ogarnięte osoby to rozłożenie z 1,5g chyba ze będą problemy no i składane jakieś 5 godzin (liczyć podwójnie bo łatwiej się rozkłada niż składa
)
- Ci użytkownicy podziękowali Insaine za ten post:
- Anonymous
-
zbir
kurcze Insaine, jak to opisujesz to brzmi jak pikuś-robota...
plastiki i ariboxa mam juz zdjęte, czyli zostały mi tylko kolektory i poluzowanie lag? Dzieki - dziś z kumplem będziemy walczyć

Oczywiście silnika sam nie bede rozbierał, chce go tylko wyjać i oddać komuś do dalszej roboty
[ Dodano: Czw Kwi 22, 2010 5:05 pm ]
ale zaraz skoro mam zdjać całość silnik+wahacz to chyba trzeba bedzie jeszcze też odkręcić coś w okolicy tylnym amorze - pytanie z której strony? od góry amora te dużą śrube mocującą do ramy czy też od dołu przy łącznikach?
plastiki i ariboxa mam juz zdjęte, czyli zostały mi tylko kolektory i poluzowanie lag? Dzieki - dziś z kumplem będziemy walczyć
Trzeci raz wywaliło mi świece i tym razem już sie nie da jej wkręcić, więc niestety głowica do zdjęcia i nagwintowania....Honda pisze:OT: a cos sie stało z Twoim silnikiem?
Oczywiście silnika sam nie bede rozbierał, chce go tylko wyjać i oddać komuś do dalszej roboty
[ Dodano: Czw Kwi 22, 2010 5:05 pm ]
ale zaraz skoro mam zdjać całość silnik+wahacz to chyba trzeba bedzie jeszcze też odkręcić coś w okolicy tylnym amorze - pytanie z której strony? od góry amora te dużą śrube mocującą do ramy czy też od dołu przy łącznikach?
- sasza_19
- Motocykl: CBR 1000RR SC59 white :)
- Rok produkcji: 2014
JA DEMONTOWALEM I ROZBIERALEM NIERAZ SILNIK w 929 954.
Powiem tak rozbierasz moto ze wszystkich palstików i kierunków. tak jak pisales airbox przepustnice wszystkie te czujniczki. linki od gazu od exupu kolektory no i co najważniejsze silnik wychodzi razem z wachaczem i amorkiem - niestety w modelach 929 954 to konieczne - motocykl rozchodzi Ci sie na "2 połówki" dlatego też trzeba wszystkie plastiki itp demontować aby w domowym garażu najlepiej położyc motocykl na boku. Roboty z tym troche jest nie ma co ukrywać.
PS: jesli byś chciał kupić w 100% sprawną glowice to mam takie cudo w domu
[ Dodano: Czw Kwi 22, 2010 6:27 pm ]
acha co do tego pytania o amor to ja wyciągałem razem z amortyzatorem
Powiem tak rozbierasz moto ze wszystkich palstików i kierunków. tak jak pisales airbox przepustnice wszystkie te czujniczki. linki od gazu od exupu kolektory no i co najważniejsze silnik wychodzi razem z wachaczem i amorkiem - niestety w modelach 929 954 to konieczne - motocykl rozchodzi Ci sie na "2 połówki" dlatego też trzeba wszystkie plastiki itp demontować aby w domowym garażu najlepiej położyc motocykl na boku. Roboty z tym troche jest nie ma co ukrywać.
PS: jesli byś chciał kupić w 100% sprawną glowice to mam takie cudo w domu
[ Dodano: Czw Kwi 22, 2010 6:27 pm ]
acha co do tego pytania o amor to ja wyciągałem razem z amortyzatorem
-
zbir
hmm mam w garazu w suficie hak, na którym zamierzam podwiesić motycykl (za rame pod kanapą), wiec chyba nie będe musiał go kłaść na bok.
lag też chyba nie będe luzował - podstawie tylko podnośnik pod miske a potem powoli go opuszcze...
acha jeszcze jedno czy przepustnice musze ściagac? Bo jak patrze na nie od góry to wyglądają jakby mogły sie przecisnąć przez rame w dół bez problemów... ?
lag też chyba nie będe luzował - podstawie tylko podnośnik pod miske a potem powoli go opuszcze...
acha jeszcze jedno czy przepustnice musze ściagac? Bo jak patrze na nie od góry to wyglądają jakby mogły sie przecisnąć przez rame w dół bez problemów... ?
-
misiu129
- Motocykl: Honda CBR 1000RR HRC
Nie trzeba wyciagać silnika!!!. przerabiałem ten temat w jednej z 929. wyskoczyła swieca i trzeba bylo zrzucic głowice do naprawy. zdejmujesz plastiki i wszystko co przeszkadza typu wydech kable przepustnice itp. odkrecasz 4 boczne sruby silnika.....silnik za głowice wciskasz w doł a wahacz z kolem zbliza sie do zadupka...czyli w osi obrotu
da sie na tyle go opuscic aby miec bardzo dobry dostep do glowicy.... moze mam gdzies zdjecia jak to zrobilem..... nie ma co sie meczyc z wyciaganiem pieca