dwa sezony przelatałem (jazda mieszana, głównie turystyka ale i na torze nieco, łącznie ok. 20 tyś. km) na Pirelkach Diablo Corsa oras Pirelli Diablo Rosso. Obie gumy bardzo sobie chwalę i polecam.
Jacek
Jakie opony do CBR 1000 RR SC57
- JacekJ
- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl: Honda Crosstourer
- Rok produkcji: 0
- szafa87
- Motocykl: Fajer...........storm;-D
- Rok produkcji: 1999
- aqula
- Motocykl: Honda CBR 1000 RR SC57A
- Rok produkcji: 2005
opony
Witam, podłączę się do tematu, jeździłem do tej pory na Battlaksach, co prawda teraz nie pamiętam modelu, ale jak wsiadłem na kolesia motor ze Sportmaxami D208, to mnie zcięło z nóg, całkiem inne prowadzenie motocykla, bardziej precyzyjne, bez mocowania na zakrętach itd, więc zakupiłem właśnie Dunlop Qualifier D209, jak tylko będzie okzaja zrobić test i porównać je do D208, napiszę swoje wrażenia, pozdr.szafa87 pisze:a ja latam na Dunlopie Qualifier,
super przyczepność i naprawde długo wytrzymała prawie 10.000 km przy manecie wygiętej na maxxa aż wyszły nici w niej;)
Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz...
-
arcy_mg
- Motocykl: GSXR 1000 K7
- Rok produkcji: 0
Witam..
Widze ze mamy podobna sytuacje;)..Ja juz zjechalem kilka Batlaksow BT021 i bylem zadowolony, opona na drodze schodzila do ok 7000-8000 tys km..na torze niestety moment i jej nie bylo..Zainwestowalem w zeszlym roku na koniec sezonu w Dunlopa SportMaxa GP i naprawde bylem zadowolony, na torze sprawowaly sie naprwde super jednak trzeba jej przyznac ze schodzila w oczach..w zimie dostalem bardzo dobra cene na D208 i wzialem do przetestowania wiec teraz czekam na <15 C i sprawdzimy jak to bedzie sie kleic..ale rowniez wyczytalem ze schodzi szybciutko..
Tak od siebie powiem ci jeszcze ze wszystko zalezy jak jezdzisz, jak odkrecasz, czy tor/trasa no i oczywiscie jaka jest mieszanka gumy;)..
Pozdrawiam
Widze ze mamy podobna sytuacje;)..Ja juz zjechalem kilka Batlaksow BT021 i bylem zadowolony, opona na drodze schodzila do ok 7000-8000 tys km..na torze niestety moment i jej nie bylo..Zainwestowalem w zeszlym roku na koniec sezonu w Dunlopa SportMaxa GP i naprawde bylem zadowolony, na torze sprawowaly sie naprwde super jednak trzeba jej przyznac ze schodzila w oczach..w zimie dostalem bardzo dobra cene na D208 i wzialem do przetestowania wiec teraz czekam na <15 C i sprawdzimy jak to bedzie sie kleic..ale rowniez wyczytalem ze schodzi szybciutko..
Tak od siebie powiem ci jeszcze ze wszystko zalezy jak jezdzisz, jak odkrecasz, czy tor/trasa no i oczywiscie jaka jest mieszanka gumy;)..
Pozdrawiam
- aqula
Na razie jeszcze nie mogę się wypowiedzieć na temat która jest OK, a która Be, za małe doświadczenie... ale postawiłem na bezpieczeństwo, w zamian za wytrzymałość (przebieg) bo opinie o Qalifierze są takie, że jest bardzo miękką oponą, a co za tym idzie, ma większą przyczepność. Brat w Hayce zjechał D209 w około 5 tys. więc nie jest to jakiś rewelacyjny przebieg, ale on jak to mówią, lubi otworzyć manetkę i lubi zamknąć laczek
[ Dodano: Sob Mar 20, 2010 11:12 pm ]
Witam ponownie, więc wstępnie mogę już wyrazić swoją opinię o oponach Dunlop Qualifier. Po dzisiejszych pierwszych jazdach (otwarcie sezonu) mogę stwierdzić na ten moment, że opona bardzo dobrze się zachowuje jak na razie, oczywiście nie było możliwości potestować jej w bardziej "extremalnych" warunkach, bo jak widać za oknem jeszcze dość zimno, udało się jednak zrobić niecałe 150km i jestem pozytywnie nastawiony na przyszłość, myślę że był to dobry wybór, za rozsądną cenę...650pln za NOWY kpl. z 2007 roku. Bardzo duża zmiana na PLUS! Prowadzenie motocykla się bardzo poprawiło, oczywiście chodzi mi o zakręty, jedzie się bezproblemowo (porównuję do zdjętych zurzytych do końca Battlaksów) Motocykl "kładzie" się bez żadnych problemów, bardzo pozytywnie wpłynęło to na jazdę
Pozdrawiam i polecam zakup!
[ Dodano: Sob Mar 20, 2010 11:15 pm ]
Witam ponownie, więc wstępnie mogę już wyrazić swoją opinię o oponach Dunlop Qualifier. Po dzisiejszych pierwszych jazdach (otwarcie sezonu) mogę stwierdzić na ten moment, że opona bardzo dobrze się zachowuje jak na razie, oczywiście nie było możliwości potestować jej w bardziej extremalnych warunkach, bo jak widać za oknem jeszcze dość zimno, udało się jednak zrobić niecałe 150km i jestem pozytywnie nastawiony na przyszłość, myślę że był to dobry wybór, za rozsądną cenę...650pln za NOWY kpl. z 2007 roku. Bardzo duża zmiana na PLUS! Prowadzenie motocykla się bardzo poprawiło, oczywiście chodzi mi o zakręty, jedzie się bezproblemowo (porównuję do zdjętych zurzytych do końca Battlaksów) Motocykl "kładzie" się bez żadnych problemów, bardzo pozytywnie wpłynęło to na jazdę
[ Dodano: Sob Mar 20, 2010 11:21 pm ]
Witam ponownie, więc wstępnie mogę już wyrazić swoją opinię o oponach Dunlop Qualifier. Po dzisiejszych pierwszych jazdach (otwarcie sezonu) mogę stwierdzić na ten moment, że opona bardzo dobrze się zachowuje jak na razie, oczywiście nie było możliwości potestować jej w bardziej extremalnych warunkach, bo jak widać za oknem jeszcze dość zimno, udało się jednak zrobić niecałe 150km i jestem pozytywnie nastawiony na przyszłość, myślę że był to dobry wybór, za rozsądną cenę...650pln za NOWY kpl. z 2007 roku. Bardzo duża zmiana na PLUS! Prowadzenie motocykla się bardzo poprawiło, oczywiście chodzi mi o zakręty, jedzie się bezproblemowo (porównuję do zdjętych zurzytych do końca Battlaksów) Motocykl "kładzie" się bez żadnych problemów, bardzo pozytywnie wpłynęło to na jazdę
[ Dodano: Sob Mar 20, 2010 11:12 pm ]
Witam ponownie, więc wstępnie mogę już wyrazić swoją opinię o oponach Dunlop Qualifier. Po dzisiejszych pierwszych jazdach (otwarcie sezonu) mogę stwierdzić na ten moment, że opona bardzo dobrze się zachowuje jak na razie, oczywiście nie było możliwości potestować jej w bardziej "extremalnych" warunkach, bo jak widać za oknem jeszcze dość zimno, udało się jednak zrobić niecałe 150km i jestem pozytywnie nastawiony na przyszłość, myślę że był to dobry wybór, za rozsądną cenę...650pln za NOWY kpl. z 2007 roku. Bardzo duża zmiana na PLUS! Prowadzenie motocykla się bardzo poprawiło, oczywiście chodzi mi o zakręty, jedzie się bezproblemowo (porównuję do zdjętych zurzytych do końca Battlaksów) Motocykl "kładzie" się bez żadnych problemów, bardzo pozytywnie wpłynęło to na jazdę
[ Dodano: Sob Mar 20, 2010 11:15 pm ]
[ Dodano: Sob Mar 20, 2010 11:21 pm ]
Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz...
- marcinSC33
- Staly Bywalec

- Motocykl: RN19 (Były SC:33,57a,59)
- Rok produkcji: 2007
- aqula
-
ŁOWCZY
- Motocykl: sc33 1999 i Hayabusa 2012
- Rok produkcji: 2004
opony
nie wiem jak wy ale dla mnie istnieja tylko micheline power 2ct dobra przyczepnosc nie tylko przy dobrych warunkach ale w deszczu za bardzo jej ich nie zawija. konkretnie 2ct. dobra guma. cóż tu wiecej pisac....

- marcin169
- Motocykl: Honda CBR 954 RR, Silver Wing, CR250R
- Rok produkcji: 2002
W zeszłym sezonie kupiłem komplet Pirelli. Na koniec sezonu wykończyłem tył, kupiłem używkę Dunlopa aby dolatać miesiąc. Teraz przed wyjazdem do Częstochowy założyłem nową Pirelli Diablo Corsa III i różnica w jeździe kolosalna. Nie miałem jeszcze przyjemności śmigać na Micheline ale Pirelki polecam ze swojego doświadczenia.
Kumpel w r6 miał kartofla a nie oponę:
http://www.youtube.com/watch?v=rMZOVzJVP8E
Przed wymianą trochę ją przypalił i niestety druty posiekały zadupek, lampe, tablice, poszło nadkole i osłona łańcucha. Kup pewne i sprawdzone opony. W Pirelli taki efekt nie występuje.
Kumpel w r6 miał kartofla a nie oponę:
http://www.youtube.com/watch?v=rMZOVzJVP8E
Przed wymianą trochę ją przypalił i niestety druty posiekały zadupek, lampe, tablice, poszło nadkole i osłona łańcucha. Kup pewne i sprawdzone opony. W Pirelli taki efekt nie występuje.
- blazej33
- Staly Bywalec

- Motocykl: SC57a
- Rok produkcji: 2004
Ja w tym sezonie wybrałem Michelin Pilot Piure
http://www.michelinpowerpure.com/en/videos.html
Jak do tej pory zrobiłem około 1000 KM. Nietety przy ciśnieniu rzędu P2.2,T2.2 za bardzo mi pływają. Optymalnie chodzą na P2.3,T2,5 jednak dla mnie to już trochę dużo....
http://www.michelinpowerpure.com/en/videos.html
Jak do tej pory zrobiłem około 1000 KM. Nietety przy ciśnieniu rzędu P2.2,T2.2 za bardzo mi pływają. Optymalnie chodzą na P2.3,T2,5 jednak dla mnie to już trochę dużo....
- Guliver
- Motocykl: była sc50, jest sc57b
- Rok produkcji: 2007
Ja na swoich Bridgestone BT016 jak latałem w nocy w sobote przy około 9 stopniach celsjusza to wymagały trochę dogrzania. Przy standardowym ciśnieniu 2,5przód i 2,9tył udało mi się zejść na rondzie na kolano ale czułem że mi opony trochę uciekają i nie czułem się pewnie. Tak jak napisałem ciężej je rozgrzać ale podobno dobre przebiegi są na nich bo środek jest z twardej gumy. Przejechałem na nich już 3000km i po środku znikome zużycie. Pod koniec sezonu latałem na nich na torze w Lublinie i Biłgoraju. Przy ciśnieniu 2,1 przód 2,4 tył i po około 2 kółkach na torze dla ich rozgrzania udawało się zejść w zakręcie tak nisko że moje kolano z jednej strony dotykało asfaltu a z drugiej owiewki i nie było już między nimi miejsca. Czasem wydawało mi się że już leżę na asfalcie a po chwili wychodziłem z zakrętu
Zatem ja jestem z nich zadowolony. Ciekawe jaki ostateczny przebieg na nich będzie