przyszedl czas na zmiane oleju w moim moto (zawsze castrol), i w zwiazku z tym mam pytanie ;
czy pluczecie silnik przed nalaniem nowego oleju? mam pare litrow zlewek castrola i pomyslalem ze moze wyplukac silnik przed nowym olejem -naczytalem sie ze resztki starego oleju zle wplywaja na nowo zalany olej. i czy mozna zmieszac syntetyk z polsyntetykiem - do plukania .
plukanie silnika
-
mick 998
- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl: blade rr7, erlan -bez komentarza
- Rok produkcji: 2006
- Insaine
- Motocykl: cbr 929 sc 44 CENZURA wi co z tego bedzie
- Rok produkcji: 2000
- piorunbubu
- Motocykl: Honda CBR 1000 RR
- Rok produkcji: 2004
-
goOly19
- Staly Bywalec

- Motocykl: r1, drz 400
- Rok produkcji: 0
-
mick 998
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=267366
tu cos pisza na ten temat (jakby ktos NIGDY NIE SLYSZAL) mowia ze *kto pyta nie bladzi* nie jestem gosciem typu cziken zebym wszystko wiedzial
np; na forum powyzej, na zadane pytania ludzie odpowiadaja zeczowo. na tym forum niemal na kazde zadane pytanie znajdzie sie odpowiedz typu ;ja karcherem zawsze wyplukuje z bloku silnika stary olej pozniej leje pol litra nowego trzacham moto nastepnie go zlewam, no wlewam nowiutki olej
(chyba tylko po to aby nabic kolejny post do kolekcji) GADAJ Z DUPA TO CIE OBSRA
tu cos pisza na ten temat (jakby ktos NIGDY NIE SLYSZAL) mowia ze *kto pyta nie bladzi* nie jestem gosciem typu cziken zebym wszystko wiedzial
np; na forum powyzej, na zadane pytania ludzie odpowiadaja zeczowo. na tym forum niemal na kazde zadane pytanie znajdzie sie odpowiedz typu ;ja karcherem zawsze wyplukuje z bloku silnika stary olej pozniej leje pol litra nowego trzacham moto nastepnie go zlewam, no wlewam nowiutki olej
-
toper-utl
- Staly Bywalec

- Motocykl: SC33
- Rok produkcji: 99
goolym sie nie przejmuj on ma erłana i musi jakoś odreagować 
Wracając do tematu - płukanie niewiele da, szlam jeśli jest i tak zostanie. Jeśli chcesz mieć super czystą michę to musiał byś ją zdjąć i dopiero wtedy wszystko wyszorować. Osobiście uważam iż nie ma to sensu, przecież nie będziesz jadł z tej miski
... no chyba że się mylę.
Wracając do tematu - płukanie niewiele da, szlam jeśli jest i tak zostanie. Jeśli chcesz mieć super czystą michę to musiał byś ją zdjąć i dopiero wtedy wszystko wyszorować. Osobiście uważam iż nie ma to sensu, przecież nie będziesz jadł z tej miski
- webster222
- Motocykl: 1000rr
- Rok produkcji: 2005
nie wiem czy ci to cos pomorze ale ja zawsze jak zmienialem olej to zawsze wlewalem jakies gorszy olej (czysty) i odpalalem silnik na minute zeby sobie przeplukal. pozniej zlewalem i lalem juz porzadny ktory mial juz zostac w silniku. nie wiem czy to cos pomagalo ale napewno stary olej z nowym sie az tak nie mieszal no i w silniku bardziej czysty zostawal. PS. w autach tez tak zawsze robie i pozniej nawet na bagnecie masz czysto a nie od razu czarno sie robi.....
-
mick 998
piszac *plukac* mialem na mysli to o czym pisal WEBSTER222, (zalac tani na kilka minut) . w aucie tez jak kolega w.222 zawsze tak robie bo mam free dostep do oleju samohodowego, jak na razie nie zaszkodzilo- a czy zaszkodzi -na pewno nie.
dzieki za odpowiedzi, juz myslalem ze tu tylko sami zestresowani kolesie uzeduja
dzieki za odpowiedzi, juz myslalem ze tu tylko sami zestresowani kolesie uzeduja
-
diobol
- Motocykl: sc57
- Rok produkcji: 0
Także pierwsze słyszę aczkolwiek jeśli już faktycznie coś takiego się robi to zapewne dotyczy to samochodów po kilku set tyś km w jeździe w różnorakich warunkach i na różnym terenie. Nie przesadzajmy że w 1000rr 07 (wnioskuje z profilu), czy nawet w innym kilku letnim motocyklu który ma 50 tyś km nie jest to konieczne. Chyba że masz do tego pedantyczne podejście albo utopiłeś sprzęt w błocie przy otwartym kurku np podczas dolewania oleju