HJC FG 15
-
crazyduck
- Staly Bywalec

- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl:
HJC FG 15
Witam czy moze sie ktos wypowiedziec na temat tego kasku,poniewaz zastanawiem sie nad jego kupnem.pozdrawiam
- orzech
- Motocykl: cbr 929
- Rok produkcji: 2000
Hej,
jeżdżę w FG-15 dopiero drugi sezon i jestem z niego w 100% zadowolony. Kask jest lekki, dobrze dopasował się do łba nie ma problemów przy zkaładaniu czy zdejmowaniu kasku. Anty-fog spisuje się dobrze - nawet przy temp w okolicach 0^C szybka nie parowała. Jedyny mankament to że przy wyższych prędkościach trochę gwizda
ale chyba w każdym kasku gwizda gdy lecisz więcej niż 2oo 
jeżdżę w FG-15 dopiero drugi sezon i jestem z niego w 100% zadowolony. Kask jest lekki, dobrze dopasował się do łba nie ma problemów przy zkaładaniu czy zdejmowaniu kasku. Anty-fog spisuje się dobrze - nawet przy temp w okolicach 0^C szybka nie parowała. Jedyny mankament to że przy wyższych prędkościach trochę gwizda
- orzech
nigdy się nie zastanawiałem nad tym czy to huczenie czy gwizdanie
, ale z tego co piszesz to pewnie chodzi o to pierwsze bo ten kask ma system dociskania szyby do uszczelki
zamykasz szybę i robisz pstryk i szybka się dociąga - rzeczywiście jak się pstryknie to jest ciszej ale wtedy trzeba pamiętać że jak się chce otworzyć wizjer to trzeba zwolnić zaczep
-
synek
- Motocykl: sc57 04'
- Rok produkcji: 0
tak, jest system domykania szybki ale jeśli masz źle zamontowane mechanizmy to szybka i tak nie będzie dolegać. sprawdź to dociskając palcem szybkę do uszczelki, widać wtedy czy szyba dobrze przylega czy jest jakaś szczelina. sprawdź na środku i po bokach, na górze i na dole. jak kupiłem swojego (FG14) to szybka w niektórych miejscach nie przylegała do uszczelki. trzeba było zdjąć szybę, poluzować śrubki mocujące mechanizmy mocowania szyby i przesunąć je do tyłu.
a jeśli huczy to raczej normalka
dzisiaj jadąc pod wiatr z prędkością ok 90 km/h nie słyszałem wydechu, a mam przelotowego akrapa 
a jeśli huczy to raczej normalka
- orzech
Przymierz oba i zadecyduj
Ja z mojego jestem bardzo zadowolony przy prędkości przelotowej 160kmh podróżowanie w tym kasku jest bardzo komfortowe można jeździć cały dzień - nie uwiera, nie uciska, jest lekki, przy tej prędkości "huczenie" nie jest jeszcze uciążliwe. Nie mam odniesienia do shoeia bo w nim nie śmigałem. Ale na pewno niewątpliwą zaletą HJC jest jego cena
no i jeśli wierzyć reklamą to jest to najczęściej kupowany kask na świecie 
-
mick 998
- Motocykl: blade rr7, erlan -bez komentarza
- Rok produkcji: 2006
- Kontakt:
ja mam fg14 juz 2 lata (starszy model) i jak dla mnie to jest super
. przy zakupie zwroc uwage czy uszczelka przylega rowniez po bokach- niektore nowe hjc maja cos w stylu *wywietrznikow w uszczelce* (przy mechanizmie) -to jest porazka . koles kupil hjc -karbona z owymi wywietrznikami i przy wyzszych predkosciach jest to nie do zniesienia 
-
odiz
- RudiszRR
- Motocykl: 1000 RR HRC
- Rok produkcji: 2007
- Kontakt:
Nie wiem co czytales o kasku ale jezdzilem w nim i sprzedalem ich troche wprawdzie wersji amerykanskich ktore sa lzejsze maja zapiecie typu dd i pin locka i kazdy byl zadowolony a sam tez nie narzekalem na nic. Daj znac jaki model albo rozmiar szukasz na gg 3185631 bo jeszcze zostaly mi 2 to moze akurat bysmy sie dogadali bo mam napewno w duzo lepszej kasie niz na allegro