Dla speców od mechaniki
-
Dodzio
- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl: 929 RR
- Rok produkcji: 2000
Dla speców od mechaniki
Witam, niedawno kupiłem silnik do 929. Okazało się ze po próbie ciśnienia na 1 2 3 4 cylindrze wyszło odpowiednio 8 6 10 10. po próbie olejowej wyszło 14 12 (olej wlewany byl tylko do 1 i 2 ). Pojawia się pytanie, co dalej? W starym silniku korbę wyrwało. Czy mogę przełożyć stary cylinder do "nowego silnika" wraz z tłokami pierścionkami, nie zmieniając panewek wału? Czy lepiej wykonać szlif 1 2 i ewentualnie 3 4 cylindra i dobrać tylko pierścionki ewentualnie pierścionki i tłoki??
Dodzik
Re: Dla speców od mechaniki
Dużo roboty roboty ale da radę
Wysłane z mojego XT1068 przy użyciu Tapatalka
Jeszcze może byc taka sytuacja że silnik długo stał nie odpalany i pierścionki zlapalosky pisze:Dużo roboty roboty ale da radę
-
toper-utl
- Staly Bywalec

- Motocykl: SC33
- Rok produkcji: 99
Niestety, takiego mixa nie da rady zrobic. Blok silnika musi byc wymieniany kompletny - gdyz gora i doł jest obrabiana w fabryce jako jeden element i nie ma pozniej mozliwosci wymiany tylko jednej połówki. W tym wypadku do wymiany albo kompletny blok + tłoki. Lub ewentualnie nowe tłoki i szlif gładzi - kosztowna sprawa. Jesli masz endoskop zajrzyj do cylindrow, te silniki maja tendencje do powstawania rys na powierzchni gładzi i to jest najpewniej powodem niskiego cisnienia.