Przerejestrowywanie

Miejsce przeznaczone do ogólnych rozmów na temat motocykli Honda ;)
Patryk_
https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
Motocykl: .
Rok produkcji: 2000

Przerejestrowywanie

Post autor: Patryk_ »

Sprawa wygląda tak że mam zamiar jeden z motocykli sprzedać na wiosnę ale go jeszcze nie przerejestrowywałem, mam zamiar tylko OC przedłużyć. Czy mogę tego motocykla nie przerejestrowywać i sprzedać go jak jest z blachą poprzedniego właściciela?
AdamSsS
Motocykl: CBR1100XX
Rok produkcji: 2001

Re: Przerejestrowywanie

Post autor: AdamSsS »

Nie ma najmniejszego problemu.
Nie musisz przerejestrowywać choć niby jest obowiązek w ciągu 30 dni ale te przepis jest martwy i nie ma żadnych konsekwęcji jeśli tego nie zrobisz .
Idziesz z umową kupna sprzedaży kartą pojazdu i dowodem rej . oraz dowodem osobistym i przedłużasz oc już na siebie ( Ubiezpieczyciela nie obchodiz na kogo jest pojazd ) .
Ważne aby opłacić skarbówkę w ciągu 14 dni od zakupu bo zdarzało się że kolo kupił pojazd nie opłacił na czas sprzedał go dalej a skarbówka upomniała się wraz z odsetkami .
Awatar użytkownika
THOMAS
Motocykl: Sprzedany
Rok produkcji: 2002

Post autor: THOMAS »

Jeśli nie minie 6 miesięcy między datą zakupu i sprzedaży to skarbówka upomni się o podatek od zysków czy coś, dość sporo wychodzi...
luis954
Motocykl: była cbr 954 jest ZX10R
Rok produkcji: 2008

Post autor: luis954 »

nie zawsze się upominają,a jak się doczepią to możesz powiedzieć że psuł się i sprzedałeś. ;)
Patryk_

Skarbówka opłacona a jak będę sprzedawał moto to będzie ponad 6 miesięcy więc skarbówka nic nie zrobi. Dzięki serdeczne o taką odpowiedź mi chodziło. :)
Patryk_

a czy jak sprzedam motocykl to kupujący aby zarejestrować motocykl na siebie będzie potrzebował umowy ze mną i umowy mojej z poprzednim właścicielem czy wystarczy umowa ze mną?
Awatar użytkownika
VIP
Motocykl:

Post autor: VIP »

Patryk_ pisze:a czy jak sprzedam motocykl to kupujący aby zarejestrować motocykl na siebie będzie potrzebował umowy ze mną i umowy mojej z poprzednim właścicielem czy wystarczy umowa ze mną?
Swoją umowę z poprzednim właścicielem musisz mu dać, zrób sobie kserokopię na wszelki wypadek, żebyś miał ślad, w jakim okresie byłeś właścicielem.
Awatar użytkownika
OZI
Motocykl: k8 1000 / F3 stunt

Post autor: OZI »

Podpinam się pod temat bo nie znam za bardzo przepisów skarbowych...

Jak jest z kupnem motocykla który został jakis czas temu sprowadzony do kraju, miał jakś czas właścicela, nikt go nie rejestrował?
Czy kupując taki motocykl z zamiarem nie rejestrowania (materiał na stunt) muszę powiadamiać skarbówkę???
Czy w przypadku zakupu płacę ten śmieszny vat 25 ???
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne Dyskusje”