Czy powinien stukać ???

Tematy dotyczące usterek lub awarii Hondy Fireblade CBR954RR SC50 2002-2003
szubert_1
https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
Motocykl: CBR 954
Rok produkcji: 0

Czy powinien stukać ???

Post autor: szubert_1 »

Czy to Panowie normalne że SC 50 na zimnym silniku po odpaleniu w okolicach głowicy po lewej stronie słychać stukanie. Wcześniej jeźdzłem starszymi modelami Fajery i takich odgłosów nie było. Dodam, że po złapaniu temperatury (już od 35 st.celcjusza) stukanie znika jak ręką odjął.
Awatar użytkownika
RudiszRR
Motocykl: 1000 RR HRC
Rok produkcji: 2007
Kontakt:

Post autor: RudiszRR »

Przy wcisnietym sprzegle tez slychac stukanie ?
Piotrek
Motocykl: Piechota

Post autor: Piotrek »

Sprzeglo to bardziej slychac, kiedy moto juz przestanie pracowac na ssaniu, czyli na cieplym.
jacek954
Motocykl: honda cbr 954 rr

Post autor: jacek954 »

moim zdaniem to narmalka, tym bardziej jak jezdzieles na poprzednich fajerach to w nich silniki były naprawde dobre, znam przypdaek kolegi który kupił silnik od sc28 i przerobił moto profesjonalnie do stantu - przebieg 90.000 i zero stuków przy kole i w ogóle hehe

to jest cos;)
Awatar użytkownika
MadPawel
Motocykl: sc28/sc44

Post autor: MadPawel »

moze ci stuka exup?
accordaccordacc
Motocykl: Honda CBR1000RR SC77
Rok produkcji: 2018
Samochód: Honda Accord 2013

Post autor: accordaccordacc »

Olej te stuki!Ja tez tak mialem gdziekolwiek pojechalem do serwisu to co innego mowili i drapali kase !Az doszedlem do wniosku ze jezeli stuka i jezdzi to tak ma byc !Przy tym stukaniu zrobilem 12tys km i sprzedalem kolesiowi on zrobil juz 6tys km dalej stuka i alej jezdzi!Powodzenia
SEZON JUŻ TRWA !!!!
cziken929
Staly Bywalec
Staly Bywalec
Motocykl: w narzędziach to z 5x929
Rok produkcji: 2000

Post autor: cziken929 »

Właśnie w SC50 bardzo wyraźnie na początku pracy zimnego silnika słychać EGCV (exup) Z własnego warsztatowego doświadczenia wiem, że 954 jest bardziej "nieekulturalne" od 929... :roll: Zimny silnik ma prawo chodzić hmm...dziwniej a w szczególności silniki 929 i 954. Duże znaczenie ma także przebieg motocykla i traktowanie motocykla przez poprzedniego kata :wink: Pamiętam jak sprzedawałem swoje 929 i przyjechała banda niedzielnych buraków. Moje moto było w perfekcyjnym stanie technicznym i zalezało mi na sprzedaży, bo każdy grosz w rozwój warsztaciku na wagę złota. Wyceniłem śmiesznie mało i zaraz po odpaleniu burakomechanik będący w grupie zaczyna się drzeć, że silnika "nima" tylko "siczkarnia" :mrgreen: Widząc, i wiedząc z doświadczenia, że chłopy oglądający motóry w niedzielę robią to z nudów i pretekstu zaleczenia kaca po sobocie a nie prawdziwej checi kupna wyłączyłem silnik i zaprowadzam spowrotem do garażu. Widząc to wiejski diagnosta sie pyta czemu to robie...? Ja powiedziałem, że nie spodziewałem się człowieka który tak się zna dobrze i odrazu będzie wiedział, że nima silnika :wink: Jakże on poczuł się wyróżniony i wpadł w samozachwyt :mrgreen: Zkomentował to zdaniem typowo: "panie mnie ni oszuka..przerzuciul zem tego sprzyntu trocha i wim jak ma cykac" :twisted: Konkluzja taka, jak Ci stuka to dobrze :mrgreen: :mrgreen:
wciąż zajmuję się serwisem
Awatar użytkownika
Elyot
Motocykl: cbr 1000 rr Sp
Rok produkcji: 2015

Post autor: Elyot »

jak szukałem motorka obejrzałem parę sztuk sc 50 i wszystkie miały taką samą pracę silnika czyli stukającą, z tego co słyszałem ten model tak ma. Ale jak już się leci to pozostaje tylko wieszak w ryju :) pozdrawiam,
szuma
Motocykl: 929

Post autor: szuma »

Ja mam coś takiego, że po odpaleniu słychać pojedyncze dość głośne metaliczne stuknięcie, występuje tylko zaraz po odpaleniu zimnego silnika. Wydaję mi się że to spaliny uderzają w jeszcze luźny exup, ale może wy macie jakieś pomysły.

Pozdrawiam

Moto to 929
Przebieg 60k
LOLO
Motocykl: SATAN-LUCYFER 954RR

Post autor: LOLO »

Jeśli nie widziałeś to poczytaj http://forum.fireblade.pl/topics4/kultu ... 0-vt9.htme może ten temat rozwieje wątpliwości!!!
RafiPL
Motocykl: 1000RR
Rok produkcji: 2006
Kontakt:

Post autor: RafiPL »

Z tego co widzę ten typ tak ma 8) sam na początku nie moglem się przyzwyczaić do tego stukania ale już to olałem ....wsiadam i jazda :twisted:
Awatar użytkownika
pawlenty
Motocykl: CBR 954
Rok produkcji: 2002

Post autor: pawlenty »

Nie masz powodów do zmartwień. Te stuki po odpaleniu na zimnym silniku to normalka,najważniejsze że ustają po rozgrzaniu.
Piwo ma jedno imie L . . H
ODPOWIEDZ

Wróć do „Usterki/awarie (CBR954RR SC50)”