Witam.
Wymieniłem olej motul 10W40 i filtr Hiflo
I następnego dnia po porządnym pałowaniu od czasu do czasu zapala mi się czerwona kontrolka + kontrolka oleju. Dzieje się to kiedy jest na blacie przynajmniej 80C ...
Natomiast moto stało od wtorku, dzisiaj - czwartek - odpaliłem i dzida - nic nie świeciło...
Robiłem próbę, tj. z wciśniętym przednim hamulcem, popuszczam sprzęgło do granicy zduszenia silnika, aż do zgaśnięcia - kontrolka zapala się gdy silnik już w ten sposób zgaśnie - nigdy przed zgaśnięciem.
Zmierzyłem dzisiaj ciśnienie oleju manometrem, z tzw. magistrali - śruby koło dekla sprzęgła - oto wynik:
5tys. obr/min - 50psi
9,5tys obr/min -70psi
przy temp. na blacie ok. 80C
A z tego co widzę w serwisówce:
""Oil pressure at oil pressure switch
490 kPa (5 .0 kgf/cm 2 , 71 psi) at
5,400 rpm / (80°C/176°F)""
No to chyba mam lipę?
Ciśnienie oleju
- gromu
- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl: SC44
- Rok produkcji: 2001
-
AkumIZocha
- Motocykl: Franek Sc50>> GSX-R 1000 L1
- Rok produkcji: 0
- gromu
- Motocykl: SC44
- Rok produkcji: 2001
siema Akum 
Zlałem dziś olej, odkrecilem filtr, wkrecilem z powrotem stary i zalałem znów olej.
Dzisiaj nic sie nie świeciło, pojezdzilem, niby ok...i zmierzylem ciśnienie jak w serwisowce i bylo ledwo 50psi.....kurde iże ten manometr jest walniety już sam nie wiem.
Teraz jade sobie ze stala prędkością, ok.60, i odkrecilem mocniej i blysnela kontrolka moto jakby przygaslo a pół sekundy
a potem jade dalej jakby nigdy nic...dobrze że o nie był zakret bo pewnie wybiloby mnie o z trajektorii lotu ładnie
...
sciagne miskę itd w przyszlym tygodniu bo będę teraz na wyjeździe....ehp
Zlałem dziś olej, odkrecilem filtr, wkrecilem z powrotem stary i zalałem znów olej.
Dzisiaj nic sie nie świeciło, pojezdzilem, niby ok...i zmierzylem ciśnienie jak w serwisowce i bylo ledwo 50psi.....kurde iże ten manometr jest walniety już sam nie wiem.
Teraz jade sobie ze stala prędkością, ok.60, i odkrecilem mocniej i blysnela kontrolka moto jakby przygaslo a pół sekundy
sciagne miskę itd w przyszlym tygodniu bo będę teraz na wyjeździe....ehp
-
350ts
Jestem akurat na czasie zmiany misy w swojej Hance, troszkę starszej ale może coś Ci pomogę.
Dowiedz się czy fabrycznie jest u Ciebie montowana papierowa zielona uszczelka przy misie olejowej.
Jeżeli powinna być a masz silikon zamiast jej to tu może być problem z czujnikiem ciśnienia oleju.
Jeśli jest to staraj się nie uszkodzić bo cena ich zamienników zaczyna się od 50zeta.
Moje moto jest obecnie w serwisie - wymiana misy i stąd jestem ,,na bieżąco,, z czujnikiem ciśnienia oleju.
Rozmawiałem z mechaniorem pytając go dlaczego musi być ta uszczelka a nie sili.
Gość pokazał mi na wymienianej misie miejsce czujnika oleju i powiedział że jest on na grubość właśnie tej papierowej uszczelki od dna misy i jak da silikon to go wyciśnie przy dokręcaniu a czujnik dojdzie do denka i wtedy mogą być dosłownie ,,jaja,, w kwestii jego prawidłowego działania.
To tyle jeżeli mogłem coś pomóc.
PS. Oryginalna zielona uszczelka do sc28 kosztuje 150 zeta...kawałek ,,kurpiowskiej wycinanki,,.
Dowiedz się czy fabrycznie jest u Ciebie montowana papierowa zielona uszczelka przy misie olejowej.
Jeżeli powinna być a masz silikon zamiast jej to tu może być problem z czujnikiem ciśnienia oleju.
Jeśli jest to staraj się nie uszkodzić bo cena ich zamienników zaczyna się od 50zeta.
Moje moto jest obecnie w serwisie - wymiana misy i stąd jestem ,,na bieżąco,, z czujnikiem ciśnienia oleju.
Rozmawiałem z mechaniorem pytając go dlaczego musi być ta uszczelka a nie sili.
Gość pokazał mi na wymienianej misie miejsce czujnika oleju i powiedział że jest on na grubość właśnie tej papierowej uszczelki od dna misy i jak da silikon to go wyciśnie przy dokręcaniu a czujnik dojdzie do denka i wtedy mogą być dosłownie ,,jaja,, w kwestii jego prawidłowego działania.
To tyle jeżeli mogłem coś pomóc.
PS. Oryginalna zielona uszczelka do sc28 kosztuje 150 zeta...kawałek ,,kurpiowskiej wycinanki,,.