Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Jak to nie? Ciekawe który tłumik przelotowy mieści się w normach UE jeśli o takich mowa? Gdyby tak było, fabrycznie montowane były by przeloty w 4-suwach. Nie dość, że lżejsze to jeszcze mocy nie zabierają. No i dźwięk
maciekx nie masz racji. dowód zabiera się gdy pojazd nie jest sprawny lub w przypadku wydechu nie spełnia norm a do tego mandat. jedno plus drugie. najczęściej kończy się na zabraniu dowodu bez mandatu ale to jest "dobra" wola pana władzy. jak nie mają urządzenia pomiarowego to mogą cię cmoknąć w pompkę . no jest jeszcze jedna rzecz za którą można oberwać mandat i stracić dowód (bez pomiaru) a mianowicie brak wybitego znaczka e13 czyli dopuszczenia danej części do ruchu.
w mojej okolicach (Pruszków, Warszawa, Wołomin) nikt nie pluje się o przeloty w motocyklach bo wiedzą że to znacznie poprawia bezpieczeństwo motocyklisty. Mój ma np jakieś 110db i wiele razy tyłek uratował Wiadomo jak będzie ku.... to nawet za źle ustawioną lampę może zabrać dowód ale normalny gliniarz machnie ręką
odnośnie wydechów czy ktoś może podac wymiary uszczelnienia kolektorów jest to coś w stylu oringu między silnikiem a kolektorami może ktoś już przerabiał ten temat .
i pytanko czym uszczelnić łączenie końcówki wydechu z rurą od kolektorów ?
kolego jesli chodzi o uszczelki miedzy silnikiem a kolektorami to uszczelki mozna kupic. co do laczenia koncowki wydechu z rura od kolektorow polecam paste do montazu ukladow wydechowych WALKER. Ja u siebie w motocyklu i w samochodzie uszczelniam ta pasta i jest super (przerabialem kilka innych i bylo roznie). w samochodzie mialem podobna sytuacje, wydmuchnelo mi uszczelke i zdjalem kolektor i nalozylem tez pasty i przykrecilem i juz mam tak ze 3 lata i jest szczelnie.
blady46 pisze:w mojej okolicach (Pruszków, Warszawa, Wołomin) nikt nie pluje się o przeloty w motocyklach bo wiedzą że to znacznie poprawia bezpieczeństwo motocyklisty. Mój ma np jakieś 110db i wiele razy tyłek uratował Wiadomo jak będzie ku.... to nawet za źle ustawioną lampę może zabrać dowód ale normalny gliniarz machnie ręką
Dobrze prawisz ^^
Widzę że Ty też z Raszyna, a nie kojarze jakoś moto nowy nabytek ?
paste wypróbuje razem z okładzina do wydechów jak mi sie nawinie i zmieszczę końcówkę a jak nie to mówisz że sama pasta da redę uszczelnić łączenie ? jak to później z rozłączeniem tego ?
Kupiłem do 900 RR wydech przelotowy,założyłem odpalam moto wszystko ok.
Na drugi dzień go odpaliłem na tym wydechu,chodził na ssaniu rozgrzał się,wyłączyłem ssanie i moto zaczęło spadać z obrotów i nagle zgasło.
Odpalam na ssaniu i to samo,potem nie chciał odpalić.
Zmieniłem znowu na seryjny wydech i od razu odpalił i lata tak jak przed wrzuceniem przelotu,czyli trzyma obroty i wszystko ok.
Co może być tego przyczyną ?
Czy aż tak zmiana wydechu wpłynęła na pracę silnika?
Przelot troche zubaża mieszanke paliwo/powietrze, do tego silnik chodzi mniej rowno na wolnych obrotach, ale nawet przy seryjnych ustawieniach gaznika nie powinen gasnac. Moza masz gazniki zbyt ubogo ustawione, albo zaebane syfem i na seryjnym wydechu jakos tam wyrabia, a przelot juz ta granice przekracza i gasnie. Luknij jaki kolor maja swiece, jak sa biale to mieszanka zbyt uboga.
Ci użytkownicy podziękowali toper-utl za ten post: