cisnienie oleju (... lampka)
-
Skucior
- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl: Honda CBR929 FireBlade
- Rok produkcji: 2000
- Lukki
- Motocykl: CBR 600 F4i Sport
- Rok produkcji: 2001
Sprawdź sobie na motorista.pl.
Jakby nie patrzeć, to Twój przypadek byłby dość ciekawy, bo zwykle każdy się budził, już po ptakach, że padła mu panewka/panewki.
Skucior, przeczytaj cały temat.
Kolega ma szansę uratować ten motor, bo w jego przypadku wał prawdopodobnie nie jest jeszcze naruszony. A we wszystkich innych przypadkach waliło już ostro w silniku.
Jakby nie patrzeć, to Twój przypadek byłby dość ciekawy, bo zwykle każdy się budził, już po ptakach, że padła mu panewka/panewki.
Skucior, przeczytaj cały temat.
-
Skucior
Lukki i co z tego? Mój wał też jest jak nowy, silnik rozebrałem i wał jest ładny. Chodzi o to że do takiego remontu to trzeba mieć pojęcie, a czasem może się posypać taki remontowany silnik, ja bym szczerze mówiąc nie ryzykował, a z silnika starego na częsci i tak troche kasy można odzyskać. Takie moje zdanie
- Yarson 954
- Staly Bywalec

- Motocykl: 954,929 pora na 1000RR
ARCZI - panewki na 100%
koszt org. nowych ok.1000pln
znajdz pewny serwis. mialem ten sam problem... i wielu tutaj z forum:)
koszt org. nowych ok.1000pln
znajdz pewny serwis. mialem ten sam problem... i wielu tutaj z forum:)
ZAPRASZAM na> www.zespoloxide.pl Podaj dalej
- Lukki
Skucior, tu nie chodzi o to czy wał jest ładny czy brzydki
A oto czy jest prosty.
I masz rację, trzeba znaleźć porządny serwis, który to dobrze zrobi.
Ale według mnie gra jest warta świeczki, bo ok poszukasz nowego silnika. Co będzie jak trafisz też uszkodzony? I np. panewki odezwą się po 500km? Już go nie oddasz sprzedawcy. Każdy oczywiście ma prawo wyboru ale ja bym zaryzykował w tym szczególnym przypadku.
I masz rację, trzeba znaleźć porządny serwis, który to dobrze zrobi.
Ale według mnie gra jest warta świeczki, bo ok poszukasz nowego silnika. Co będzie jak trafisz też uszkodzony? I np. panewki odezwą się po 500km? Już go nie oddasz sprzedawcy. Każdy oczywiście ma prawo wyboru ale ja bym zaryzykował w tym szczególnym przypadku.
-
Skucior
Lukki pisze:Skucior, tu nie chodzi o to czy wał jest ładny czy brzydkiA oto czy jest prosty.
Sorry czy Ty aby masz mnie za idiotę? O to mi właśnie chodziło. Kolega wyżej dobrze piszę. Silnik sobie przełożysz w 2 dni i będziesz latać
[ Dodano: Sro Maj 02, 2012 12:24 pm ]
O a tak z ciekawości, wie ktoś ile za robociznę mniej więcej trzeba zapłacić za remont panewek??
- Lukki
-
pepus11
- Motocykl: Vtr 1000f
- Rok produkcji: 0
Panewki w hondzie 1 tzn 2 polpanewki okolo 90 zł to masz razy 5 na podpory walu i razy 4 na korby kolory panewek muszisz dobrac według kodów na bloku wale i korbowodach w serwisowce masz tabelki jakie panewki dobrac ,ale slabe cisnienie oleju toniekoniecznie panewki jak ci nic nie suka w silniku tp musisz posprawdzac reszte np pompa oleju zawor bezpieczenstwa itd
-
Arczi
- Motocykl: cbr 929
- Rok produkcji: 2002
-
toper-utl
- Staly Bywalec

- Motocykl: SC33
- Rok produkcji: 99
Jesli masz "zloto" w oleju to kwestia panewek jest juz praktycznie potwierdzona. Najsampierw padaja panewki korbowodowe na 3 korbie , wiec od nich mozesz zaczac dalsza weryfikacje aby miec 100% pewnosci.
Panewki tylko ASO Honda, koszt jak wyzej napisane.
Co do uzywanego walu to loteria, niestety zazwyczaj w tych silnikach padaja wlasnie panewki wiec sa duze szanse ze mozesz trafic na wal podobny do twojego, albo jeszcze gorszy. Jesli juz to szukał bym silnika z peknietym blokiem lub uszkodzona skrzynia i probował kupic z niego sam wał, nastepnie dobrac wszystkie nowe panewki i powinno hulac. Samemu pewnie sie za to nie bedziesz zabierał wiec mechanik powinien sprawdzic wymiary walu, jego owalizacje i czy jest prosty, wtedy dopiero mozna montowac nowe panewki. Niestey z doswiadczenia wiem ze jesli silnik pochodzi troche na kleknietych panewkach to wał bardzo szybko sie krzywi i kupsko na maxa sie robi, po naprawie chodzi kilkaset km i znow klepie.
Panewki tylko ASO Honda, koszt jak wyzej napisane.
Co do uzywanego walu to loteria, niestety zazwyczaj w tych silnikach padaja wlasnie panewki wiec sa duze szanse ze mozesz trafic na wal podobny do twojego, albo jeszcze gorszy. Jesli juz to szukał bym silnika z peknietym blokiem lub uszkodzona skrzynia i probował kupic z niego sam wał, nastepnie dobrac wszystkie nowe panewki i powinno hulac. Samemu pewnie sie za to nie bedziesz zabierał wiec mechanik powinien sprawdzic wymiary walu, jego owalizacje i czy jest prosty, wtedy dopiero mozna montowac nowe panewki. Niestey z doswiadczenia wiem ze jesli silnik pochodzi troche na kleknietych panewkach to wał bardzo szybko sie krzywi i kupsko na maxa sie robi, po naprawie chodzi kilkaset km i znow klepie.