wczoraj miałem szlifa przy 140km/h... uczyłem kilka osób wchodzenia w winkle, ostatni przejazd i uślizg, tylne koło wyprzedza przednie, ja za moto i do rowu. Opona była rozgrzana, piachu brak, PILOT 2ct, sam do końca nie wiem czemu to się stało, żadnego podbicia w tym momencie nie było, wcześniej przy mniejszych prędkościach czułem. że moto troszkę podbija.
uszkodzenia moto, to takie: wszystkie plastiki oprócz pługu (crash pady trochę pomogły), tylny zadupek wraz ze stelażem, nie wiem do końca jak lagi (na pewno pociekły, ale czy są proste to nie wiem). A ja mam zwichniętą kostkę.
uślizg był w fazie końcowego wchodzenia w długi zakręt, jeszcze byłem złożony i nic nie robiłem.
szlif... prawdopodobnie za miekie tylne zawieszenie
- grucha161
- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl: CBR 900RR
- Rok produkcji: 1998
- blazej33
- Staly Bywalec

- Motocykl: SC57a
- Rok produkcji: 2004
- redjac
- Motocykl: cbr954, Husky Te 610 SM ;)
- Rok produkcji: 2002
Powodów może być wiele... Możliwe że nawierzchnia w danej partii zakrętu nie trzymała jak powinna, opona mogła być zabrudzona, lub zły stan ciśnienia, jak kolega wspomniał źle zestrojony zawias, a nawet błędy w pozycji na moto... czasem tak jest że chce się za bardzo pokazać i wychodzi jakaś spinka, mięśnie się blokują i nie jest naturalnie jak zwykle...
Więc sam musisz posiedzieć przypomnieć sobie cały łuk, co po kolei robiłeś, co działo się z moto i wyciągnąć wnioski...
Więc sam musisz posiedzieć przypomnieć sobie cały łuk, co po kolei robiłeś, co działo się z moto i wyciągnąć wnioski...
- trauma
- Motocykl: CBR 929 RR
- Rok produkcji: 2000
Kolega wyżej ma rację. Jednak teoria ,ze to przez tylny zawias jest bardzo prawdopodobna gdyż w sc33 tylny zawias lubi tracić gaz. Sam przerabiałem w swojej ten temat i moto faktycznie w zakręcie zachowywało się bardzo niestabilnie.. I pływało swoim kursem..
Najważniejsze ,że Tobie nic poważnego się nie stało bo przy takiej prędkości... no to różnie mogło być..
Najważniejsze ,że Tobie nic poważnego się nie stało bo przy takiej prędkości... no to różnie mogło być..
- grucha161
Ja żadnego błędu nie popełniłem, dlatego się dziwie dlaczego. pozycja była ok, gaz dodawany równomiernie, mięśnie wyluzowane, opona czysta. Przed uślizgiem nic się nawet nie stało, i nagle...
Dobrze, że miałem kompletne ubranie na sobie, a chciałem wziąć samą kurtkę i rękawice bo ciepło było.
Dobrze, że miałem kompletne ubranie na sobie, a chciałem wziąć samą kurtkę i rękawice bo ciepło było.
Jedno życie, Jeden cel, ... jeździć Hondą CBR ![n ;]](./images/smilies/688.gif)
-
adicb500
- Motocykl:
dobrze że tobie nic się nie stało poważnego ja też miałem ślizg przy 170 gość gnojówkie woźł sobie na pole i rozlał na drodze przed lekim winklem efekt ja leko na hamulec i trzask gzies około ze 100 m tarki na asfalcie cały kombinezon do dup# z butami do dzis mam szramy gdzie kom się spalił motor cały się rosypał plastiki złamana kier prawa dekiel alternatora przetarty i chłodnica ucierpiała a na koniec gość co woził gnojówke w czasie gleby przybiega do mie i się pyta czy wszystko porządku a ja nie i mówię do niego że nie patrzy gdzie rozlewa swój nawóz a ten oburzony i pojechał. moto się ładnym nacieszyłem miesiąc. tam się nie przejmuj każdy co jeżdzi musi przejść chrzest he he
-
ble2u
- Motocykl: sc57b oraz suzuki rm 125
- Rok produkcji: 2007
Mnie szybkich reakcji w takich sytuacjach nauczyl motocross.
Tam praktycznie zawsze sie uslizguje tylna opona.
Wiele razy tyl mi sie uslizgiwal jadac na Hondzie po ulicy ale zawsze to wyprowadzilem
Apropo regulacji to i mi sie glebuszka przytrafila po regulacji
Regu;acja uczy pokory he
Moze sproboj pojezdzic na crossie po piachu.
pozdrawiam
Tam praktycznie zawsze sie uslizguje tylna opona.
Wiele razy tyl mi sie uslizgiwal jadac na Hondzie po ulicy ale zawsze to wyprowadzilem
Apropo regulacji to i mi sie glebuszka przytrafila po regulacji
Regu;acja uczy pokory he
Moze sproboj pojezdzic na crossie po piachu.
pozdrawiam
- grucha161