Gaśnie,strzela z wydechu,nierówno pracuje...??!!

Tematy dotyczące usterek lub awarii Hondy Fireblade CBR900RR SC33 1996-1999
Derb1
https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
Motocykl: Fireblade 900RR sc33
Rok produkcji: 1997

Gaśnie,strzela z wydechu,nierówno pracuje...??!!

Post autor: Derb1 »

Cześć.

Mam SC33 z 97r.. Motor do dziś pracował bez zarzutu. Wstałem dziś rano i zobaczyłem , że znowu jest piękna pogoda , więc chciałem się wybrać pojeździć. Ale wsiadam na motor , zaciągam ssanie i motor nie odpala. Kilka razy popróbowałem i w końcu odpalił , ale pracował nierówno - obroty skakały o 500 obr./min. w góre i w dół - zdziwiło mnie to bo silnik pracował zawsze bardzo równo. Na dodatek bo kilku chwilach motor zgasł. Powtórzyło się to kilka razy. Potem gdy motor się juz nagrzał , zaczął odpalac bez problemu , ale ciągle pracował i pracuje nierówno i przy próbie jazdy dławi sie po chwili i gaśnie.

Proszę Was o jakies rady , co robić?? Zacząć od wymiany świec? A jak to nie pomoże to regulacja gaźników , synchronizacja zaworów?? Doradźcie coś.

I jesli możecie to doradźcie mi kogos kto mógłby mi zrobić moto w tym tygodniu [bo szkoda pogody :/ ] w rejonie Dolnegośląska - Legnica , Wrocław itp..

Pozdrawiam.
toper-utl
Staly Bywalec
Staly Bywalec
Motocykl: SC33
Rok produkcji: 99

Post autor: toper-utl »

moze jakies kasztanskie paliwo zalales ?, jesli nie to w pierwszej kolejnosci sprawdz swiece i układ paliwowy, moze kranik sie przytkał - odłącz od niego wezyki, zassaj podcisnienie i zobacz czy leci elegancko. Jesli stało sie to z dnia na dzien to zawory bym wykluczyl, gdyz wtedy proces ten przebiegał by stopniowo w znacznie dluzszym okresie czasu, oczywiscie nie zaszkodzi sprawdzic, ale nie tu szukal bym przyczyny. Gazniki tez raczej nie zasyfiaja sie przez jedna noc, no ale w dalszej kolejnosci wypada tez tam zajrzec.
Jak wykrecisz swiece powinienies wywnoskowac po ich kolorze czy maszyna ma problem na jednym, kilku czy wszystkich cylindrach, to znacznie ulatwi dalsza diagnoze.
Ci użytkownicy podziękowali toper-utl za ten post:
Anonymous
Derb1

Sprawdzałem , dotykając kolektorów , czy motor pali na wszystkie gary. Okazało się , że 2 są gorące , a 2 zimne. W takim razie chyba na 100% winne są świece , które właśnie zamówiłem.
toper-utl
Staly Bywalec
Staly Bywalec
Motocykl: SC33
Rok produkcji: 99

Post autor: toper-utl »

A ktore gary nie pala?. jesli para srodkowych lub para zewnetrznych to moze byc rowniez wina cewki.
starter
Motocykl:

Post autor: starter »

sprawdz czy czasem wężyk podciśnieniowy ci się nie zsunął albo z kranika albo z kolektora
Derb1

2 prawe gary nie palą.

a jak sprawdzić czy ten wężyk sie nie zsunął? jak on wygląda? , bo jest ich tam kilka , a ja niezbyt sie znam póki co na budowie moto.
starter
Motocykl:

od kranika idą dwa wężyki,jeden z paliwem a drugi cieńszy to ten podciśnieniowy,zobacz czy ten cieńszy jest przy kraniku a drugi jego koniec nie lata czasem luzem tylko jest wepnięty,a jak wężyk jest na swoim miejscu to zdejmij zbiornik i zobacz czy czasem jakiś kabelek od cewki zapłonowej ci się nie wypiął,które gary ci nie palą?
Ci użytkownicy podziękowali starter za ten post:
Anonymous
Derb1

Nie paliła para prawych garów.

Dziś wymieniłem świece na nowe [po wyjęciu starych okazało się , że były zalane - może wystarczy je wyczyścić i będą działały, ale miałem już nowe więc je wsadziłem]. Po odpaleniu , motor chodzi dobrze ; pali już na wszystkie gary. Dziwi mnie tylko to , że strasznie strzela z wydechu. Może wystarczy pojeździć i przepalić?

A co do wężyków - to mam 2: jeden jest podpięty bezpośrednio do kranika , a drugi do baku. I jest w baku jeden "dzyndzelek" luźny , bez żadnego wężyka. tak ma być?
starter
Motocykl:

ten dzyndzelek to odpowietrznik zostaw go,tu liczy się cienki przewodzik który idzie od kranika do kolektora w silniku,jeden to przewód podciśnieniowy czyli ten cieńszy a drugi ten grubszy to przewód paliwowy,a jak ci działa już to przepal go gdzieś na trasie porządnie,to zawsze pomaga ;)
Awatar użytkownika
wuja
Motocykl: gazela, SC33 :)
Rok produkcji: 0

Post autor: wuja »

Przegoń dobrze sprzęta i obejrzyj najlepiej po ciemku, czy nie masz przebicia gdzieś na kablach WN.
luis954
Motocykl: była cbr 954 jest ZX10R
Rok produkcji: 2008

Post autor: luis954 »

myślę że to strzelanie to resztki paliwa które dostało się do wydechu, jak przegonisz sprzęta to wróci do normy. ;)
starter
Motocykl:

jeszcze przyszła mi jedna możliwość do głowy,mój znajomy kupił dwa dni temu frania900,dzisiaj o 4 rano musiał go brać na pakę i wezć do garażu bo mu nie chodził,dzwonił do mnie co to może być,a pamietałem że kranik miał złamany,okazało się że kranik miał ustawiony na rezerwę i po prostu waha mu się skończyła,chlupało mu w baku ale paliwo nie dochodziło,sprawdz jeszcze może czy masz dostatecznie dużo paliwa,dolej jak nawet masz ze 3 litry i zobacz czy coś się poprawi
ODPOWIEDZ

Wróć do „Usterki/awarie (CBR900RR SC33)”