» 14 December 2008, 02:34
Jest jeszcze taka teoria , że nie każdemu shoei dobrze leży na głowie...Kiedyś spotkałem się nawet z opinią , że jedni mają taki kształt głowy , który idealnie pasuje do shoeia a inni do araia.U mnie w praktyce to stwierdzenie się potwierdziło.Mam rozmiar M (obwód głowy 57cm) i chciałem kupić XR1000 niestety za cholerę niemogłem rozmiaru dobrać.W M-ce shoeia kask strasznie mnie uciskał w górnej częsci i był zbyt płytki.Może to tylko moje odczucie i kwestia jakiegoś specjalnego dopasowania,ale wkładając M-kę Araia od razu czułem idealne dopasowanie i zero ucisków.Dlatego wybór padł na Araia Vectora (pozatym oprócz samych właściwości kasku zadecydowała okazja zakupu).Oczywiście nie ujmuję niczego kaskom shoeia i uważam , żę design i jakość jest na najwyższym poziomie (napewno wyżej niż agv).Dwóch kumpli ma xr1000 i są mega zadowoleni.Miałem okazje polatać troche w kasku schuberth (niepamiętam modelu ale jakiś sygnowany znaczkiem bmw) i muszę powiedzieć , że komfort użytkowania jest mega (odwrotnie proporcjonalny do wyglądu-pod tym względem brzydal).Jakby co to mam dostęp nadal do Araia ale niski model NR3 za dobrą kasę (stany magazynowe starsze modele) pisać PW w razie pytań.