moim zdaniem podnosi moc a jesli chodzi o dedykowanie tłumika do danego moto ,to chyba chodzi tylko i wyłącznie o uchwyt mocujący ,tak myślęolsen pisze:Przelot powoduje wyższe spalanie i spadek mocy (raczej niezauważalny). Jak już się chce przelot to lepiej kupić dedykowany do sc33, a nie pierwszy lepszy.
Tłumik końcowy
- Max_929
- Moderator

- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl: CBR929
- Rok produkcji: 2000
- Mikele
- Motocykl: CBR 900rr
- Rok produkcji: 1998
Był taki test tłumików robiony chyba na jakimś modelu BMW. Testowano tuningowe tłumiki różnych marek na hamowni i porównywano z oryginalnym. Z testu wynikało, że tylko jeden tłumik akcesoryjny, dedykowany do tego modelu, dał porównywalne osiągi jak oryginalny tłumik. Nie mam na tyle profesjonalnej wiedzy, ale jak miałem GPZ 500 to interesowałem się budową tłumików i chciałem zbudować od podstaw własne kominy. Miałem wszelkie przekroje, obliczenia, średnice wlotu i wylotu, gęstość perforacji i materiału potrzebnego do wygłuszenia. Po długiej lekturze doszedłem do wniosku, że żaden przelot nie dorówna oryginalnemu. Może lepiej mruczy, ale osobiście wole mieć dobrze zestrojony oryginalny układ niż basowy rozstrojony z wyższym spalaniem. Żeby dobrze zestroić przelot potrzbna jest hamownia.
-
Kubcyś
- Motocykl: GSXR 1000
- Rok produkcji: 0
Bo przelot nie podniesie mocy sam z siebie. Do tego kupuje się filtr np. K&N, potem jeszcze pozostaje kwestia zamontowania PC, następnie stoi się wszystko elegancko i wtedy można cieszyć się jakimś tam wzrostem mocy.
Co do samego przelotu bez niczego więcej to ja słyszałem teorie, że poprawia w jakimś tam nieznacznym stopniu górę obrotów, dół natomiast się pogarsza. Ile w tym prawdy nie wiem, bo w każdym moto zmieniałem z serii na przelot i negatywnej różnicy w osiągach nie odczułem. Za to dźwiękowo... poezja, a aktualny komin w moim Bladym miażdży suty i sprawia, że dzieci płaczą jak mnie słyszą.

Co do samego przelotu bez niczego więcej to ja słyszałem teorie, że poprawia w jakimś tam nieznacznym stopniu górę obrotów, dół natomiast się pogarsza. Ile w tym prawdy nie wiem, bo w każdym moto zmieniałem z serii na przelot i negatywnej różnicy w osiągach nie odczułem. Za to dźwiękowo... poezja, a aktualny komin w moim Bladym miażdży suty i sprawia, że dzieci płaczą jak mnie słyszą.
-
cerber666
- Motocykl: cbr sc57b
- Rok produkcji: 0
A ja zamówiłem ten http://moto.allegro.pl/tlumik-sportowy- ... 24903.html ,rozmawiałem z chłopaczkiem który zamówił takie dwa do tl i bardzo chwalił,zobaczymy jak to bedzie sie sprawować w 954.
-
grzegorz75
- Motocykl: honda sc57
- Rok produkcji: 2004
-
grzegorz75
- Motocykl: honda sc57
- Rok produkcji: 2004