a co za róznica czy chodzi o poleprzenie prowadzenia i o bezpieczeństwo czy o co innego? skoro twierdzisz że fabryki niewolno poprawiać czemu niby w tych przypadkach wolno a z łańcuchem nie?sc-xxx pisze:MaciekM napisał/a:
Takim tokiem rozumowania nie warto nic w motocyklu zmieniać bo przecież producent wymysliłnajlepiej np gumowe przewody hamulcowe i brak amortyzatora skrętu albo niska szybke nie znam sie na tyle żeby coś poradzić w tej sprawie i mozliwe ze sa jakieś przeciwskazania ale twój argument to żaden argument.
Amortyzator, stalowy oplot czy wyższa szybe raczej stostuje sie dla bezpieczenstwa i poleszpszenia prowadzenia wiec nie porównuj tego do zmiany łancucha na pasek
Zamiana łańcucha na pasek
- MaciekM
- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl: 954 RR
- Rok produkcji: 2003
- wuja
- Motocykl: gazela, SC33 :)
- Rok produkcji: 0
Każdy pasek ma swój minimalny promień gięcia i jak ktoś już wyżej zauważył może się przednia zębatka po prostu nie zmieścić w miejscu oryginalnej - najlepiej jeśli znalazłbyś dedykowany zestaw to nie byłoby wątpliwości.
Dobrze też jak zawieszenie podczas pracy robi jak najmniejsze zmiany długośći napędu - oś zębatki zdawczej blisko osi wahacza, inaczej możliwe, że potrzebny byłby napinacz.
Miałem kiedyś sprzęt pasem pędzony i powiem wam że poza charakterystycznym hałasem to ma nad łańcuchem same zalety.
Pomysł ciekawy, ale o ile nie jesteś tokarzem albo nie znajdziesz gotowego zestawu to myślę, że szkoda zachodu.
Dobrze też jak zawieszenie podczas pracy robi jak najmniejsze zmiany długośći napędu - oś zębatki zdawczej blisko osi wahacza, inaczej możliwe, że potrzebny byłby napinacz.
Miałem kiedyś sprzęt pasem pędzony i powiem wam że poza charakterystycznym hałasem to ma nad łańcuchem same zalety.
Pomysł ciekawy, ale o ile nie jesteś tokarzem albo nie znajdziesz gotowego zestawu to myślę, że szkoda zachodu.
- DOMEL
- Motocykl: 1000rr Repsol
czytalem to samo.Raczej pasek nie zda egz w sporrtowych maszynach rozwijajacych predkosci rzedu 250km/ha-tomek pisze:gdzies czytalem bac slyszalem ze pasek nie wytrzymuje duzych predkosci obr.
Nie oszukujmy sie ale madre zolte ludki jakb mogli i daloby to rade ogarnac to na 100% wsadziliby pasek a nie lancuch.Pasek sie w maszynach sportowych raczej nie przyda
-
krzybiel
- Motocykl: rower
Re: Zamiana łańcucha na pasek
Ja tam bym na Twoim miejscu jeszcze silnik oryginalny zamienił na silnik od jawy ts350Sajka77 pisze: chciałbym zmienić łańcuch w swojej CBR-ce na pasek napędowy
-
Sajka77
- Motocykl: CBR 1000RR
- Rok produkcji: 2006
Wiec panowie
Z tego co ja się dowiedziałem to:
- prędkość obrotowa jest ważna (naciąganie itp ale to akurat powinien znieść)
- dochodzi to tego zjawisko załamania na małym obwodzie ( przednia zębatka)
- nagrzewanie się jego podczas pracy ( długotrwała praca przy tak wysokim obciążeniu poprzez prędkość obrotową może spowodować rozpuszczenie gumy).
Te trzy parametry decydują iż nie można zastosować go w takim sprzęcie jak mój.
I tak też całą moje filozofia uległa w gruzach.
Dziękuje wszystkim za wypowiedzi.
Ps. Jeżeli się mylę niech mnie ktoś oświeci
Z tego co ja się dowiedziałem to:
Te trzy parametry decydują iż nie można zastosować go w takim sprzęcie jak mój.
I tak też całą moje filozofia uległa w gruzach.
Dziękuje wszystkim za wypowiedzi.
Ps. Jeżeli się mylę niech mnie ktoś oświeci
Pozdrawiam
Sajo
Sajo
-
krzybiel
- Motocykl: rower
Sajka77 pisze:Jeżeli się mylę niech mnie ktoś oświeci
Bzdura jakich mało! Przykładem może być CEDZIOR Szajby, który jest napędzany paskiem. Nie wspomnę już o tuningowanych maxiskuterach, quadach itp, gdzie mamy zamkniętą przekładnię CVT, co utrudnia chłodzenie i jakoś paskio się nie topiąSajka77 pisze:nagrzewanie się jego podczas pracy ( długotrwała praca przy tak wysokim obciążeniu poprzez prędkość obrotową może spowodować rozpuszczenie gumy).
Seryjne motocykle typu supersport bez problemu mogły by być napędzane paskiem ale to bardzo mocno podnosi koszty produkcji. Ponieważ czołowe marki korzystają z łańcuchów, nie ma ciśnienia aby jakaś firma się wychylała. W dzisiejszych czasach liczy się kasa, a nie jakoś materiałów