Zapalił i Umarł, po raz kolejny
-
cziken929
- Staly Bywalec

- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl: w narzędziach to z 5x929
- Rok produkcji: 2000
Nie widzę tutaj związku pomiędzy luzem zaworowym a padaniem świec ale może chu jowy mechanik ze mnie i nie zawsze mam racje jak to kiedyś kolega napisał
Do sprawdzenia w jakiej kondycji są komory spalania i szczelność zaworów jak i szczelność całego dolotu za przepustnicami używam swojego nowego nabytku za jedyne 950 funtów. Jeśt to najnowocześniejszy wakuometr elektroniczny z funkcją wykrywania nieszczelności zaworów i dolotu kreślący wykresy poszczególnych cylindrów statycznie, oraz dynamiczne porównanie max i min wartości podciśnienia. Ma również funkcę analizatora składu mieszanki biegu jałowego i takie tam. Nazywa się to SOURIAU INDIANA 2440 i nie wiem ile warsztatów w PL ma coś takiego. Jedni lubią poler aluminium a ja kocham profesjonalny sprzęt bez którego wykrywanie usterek odbywa się na zasadzie chybił - trafił co w konsekwencji najczęściej prowadzi do wniosku, że ten typ tak ma i nie ma co wymagać bo przecież ma ponad 10 lat
Od ostatniego forumowicza, który mnie odwiedził doszło mi sprzętu diagnostycznego za ponad 15 tysięcy pln głównie z firmy PROBIKE UK. Posiadam wszystkie testery silnika i układu zapłonowego jak IGNITION MATE. Mam też dość sporą myjkę ultradźwiękową i jednogazowy analizator spalin...i dwukanałowy oscyloskop METRIX...ii... wogóle mam cuda na kiju
Zapraszam na szczegółowe badania kondycji silnika zimową porą gdzie więcej na to czasu 
wciąż zajmuję się serwisem
-
tomek8622
- Motocykl: Honda CBR
- Rok produkcji: 1999
sychro gaźników robiłem pod koniec sierpnia w motoporcie i dodatkowo założyli mi filtr
paliwa, aby żadne brudy nie dostały się do gaźnika i go nie zapchały, ale regulacji
zaworów nie robiłem bo silnik bardzo ładnie i równo pracuje, zdecydowałem że
zostawie to na przyszły rok, a więc w poniedziałek będe miał od kumpla z jego SC33
moduł, regulator napięcia i cewki spróbuje to podmienić a jak to nie pomoże to
skontaktuje się z kolegą czikenem i podstawie jemu motor na diagnoze.
paliwa, aby żadne brudy nie dostały się do gaźnika i go nie zapchały, ale regulacji
zaworów nie robiłem bo silnik bardzo ładnie i równo pracuje, zdecydowałem że
zostawie to na przyszły rok, a więc w poniedziałek będe miał od kumpla z jego SC33
moduł, regulator napięcia i cewki spróbuje to podmienić a jak to nie pomoże to
skontaktuje się z kolegą czikenem i podstawie jemu motor na diagnoze.
Walczylem ze swoim sc33 bo tez zaczol mi strzelac w tlumink slabo palil na ssaniu lapal wysoka temp w sumie chodzil rowno i caly czas szukalem przyczyny w gaznikach podmienialem od drugiego moto gazniki potem modul itd i nic w koncu sprawdzielm zawory i to w nich byla przyczyna po regulacju wszysko wrocilo do normy
acz kolwiek nie palil mi swiec
-
tomek8622
- Motocykl: Honda CBR
- Rok produkcji: 1999
Wczoraj postanowiłem sprawdzić swój moduł na SC 33 od kumpla tylko że z roku 96, i
stała sie rzecz następująca na moim module jego CBR nie paliła tak jak moja, nie
podłanczałem jego modułu pod swój motor bo mam go pewnie zalane świece od
odtatniego razu jak go kręciłem to bym go pewnie nie odpalił, w sobote będe miał
klucz do świec to je wykręce, przeczyszcze i je spowrotem wkręce podłącze moduł od
kumpla i zobacze czy wtedy załapie. Ale z jednego jestem zadowolony że jego motor
nie palił na moim module czyli jestem pewien w 80% że mam uszkodzony motor przez
ten moduł. Dodam jeszcze to że przy koste która wchodzi do modułu był jeden kabel z
instalacji dorabiany początek kabla jest czarny z białym paskiem a środek kabla został
wycięty być może było jakieś zwarcie i został zastąpiony całym zielonym aż do kostki i
zaizolowany taśmą izolacyjną. dla osoby zainteresowanej moge wysłać zdjęcie tego
kabla które zrobiłem na meila,
stała sie rzecz następująca na moim module jego CBR nie paliła tak jak moja, nie
podłanczałem jego modułu pod swój motor bo mam go pewnie zalane świece od
odtatniego razu jak go kręciłem to bym go pewnie nie odpalił, w sobote będe miał
klucz do świec to je wykręce, przeczyszcze i je spowrotem wkręce podłącze moduł od
kumpla i zobacze czy wtedy załapie. Ale z jednego jestem zadowolony że jego motor
nie palił na moim module czyli jestem pewien w 80% że mam uszkodzony motor przez
ten moduł. Dodam jeszcze to że przy koste która wchodzi do modułu był jeden kabel z
instalacji dorabiany początek kabla jest czarny z białym paskiem a środek kabla został
wycięty być może było jakieś zwarcie i został zastąpiony całym zielonym aż do kostki i
zaizolowany taśmą izolacyjną. dla osoby zainteresowanej moge wysłać zdjęcie tego
kabla które zrobiłem na meila,