Nierówne obroty

Tematy dotyczące usterek lub awarii Hondy Fireblade CBR954RR SC50 2002-2003
ODPOWIEDZ
tuptus
https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
Motocykl: Honda CBR 954
Rok produkcji: 2002

Nierówne obroty

Post autor: tuptus »

Witam, jestem tu nowy gdyz niedawno nabylem moja wymarzona hondke :) a ze pogoda nie dopisuje to mam czas na zabawe w garazu. No ale nie da sie nie zauwazyc ze motocykl ma bardzo nierowne obroty, nawet jak sie juz rozgrzeje to sa skoki jak na gazniku :/ wkreca sie ladnie i zchodzi tez szybko. Co moze byc tego przyczyna??
marzenia są po to aby je spełniać !!!
cziken929
Staly Bywalec
Staly Bywalec
Motocykl: w narzędziach to z 5x929
Rok produkcji: 2000

Post autor: cziken929 »

No akurat w przypadku gaźników to chyba słyszałeś pracę silników zasilanych gaźnikami, które dawno nie widziały serwisu. Nie ma większej kultury pracy jak w 28 czy 33 o zasilaniu gaźnikowym. W przypadku 954 i systemu wtrysku PGM-FI przyczyn może być wiele; synchro podcisnien, usterka elektryczna która nie zawsze jest zlokalizowana przez system OBD...MAP sensor...TPS...ECT. Nawet nieszczelnosc membran systemu PAIR lub ich uszkodzenie. Awarię może mieć także sterownik. No nie wspomnę o regulacji luzów zaworowych czy ciśnieniu sprężania. Także jednoznacznej odpowiedzi nie ma :roll:
wciąż zajmuję się serwisem
tuptus
Motocykl: Honda CBR 954
Rok produkcji: 2002

Post autor: tuptus »

hmmmmm, no to nie najlepiej. Pewnie sam tego nie wyeliminuje a serwis ze mnie zedrze :) Poprostu myslalem ze z obrotami jest jak z tym grzechocacym silnikiem na zimno (ze to norma) ehhh
marzenia są po to aby je spełniać !!!
Awatar użytkownika
Martin.B.M.
Motocykl: Komar
Rok produkcji: 0

Re: Nierówne obroty

Post autor: Martin.B.M. »

Witam,jeśli świece i filtr masz ok i po spr błędów na kostce diagnostycznej nic nie wyjdzie to możliwe,że regulacja będzie potrzebna tak jak mówi Cziken929.Pozdro.. 8)
goOly19
Staly Bywalec
Staly Bywalec
Motocykl: r1, drz 400
Rok produkcji: 0

Post autor: goOly19 »

a moze ci spadl czujnik od filtra powietrza...
sisi to jest gość
szogun28
Motocykl: kiedyś sc33
Rok produkcji: 1999

Post autor: szogun28 »

a moze przyczyna bedzie jasniejsza jesli powiem ze moto chodzi normalnie tylko czasem cos mu odbija jak ma trudne dni i na rozgrzanym silniku (nigdy na zimnym) ma nierowne obroty i zdycha od 2 do 4 tys obr nie mam mocy jak sie troche ochlodzi to znow odpala i smiga jakby nigdy nic i (mowa
cbr 03 )
Zamst
Motocykl: SC 50
Rok produkcji: 2003

Post autor: Zamst »

Przyjrzyj się wężom. Ja miałem poluzowany jeden dochodzący do czarnej puszki z filtrem poprawiłem mocowanie i zabespieczyłem i ok. Być może u Ciebie po rozgrzaniu rozszerza sie któryś i dostaje lewe powietrze, sprawdź węże i obejmy na nich.
Awatar użytkownika
MaciekM
Motocykl: 954 RR
Rok produkcji: 2003

Post autor: MaciekM »

podczepie się pod temat, mam nadzieje ze u mnie to też tylko wężyk, bo falujące obroty mam od niedawna i niedawno też wymieniałem filtr powietrza, a moto ma wszystko poregulowane w zeszłym sezonie przez czikena, jakieś podpowiedzi gdzie szukać?wymieniłem tylko filtr powietrza( jest to zamiennik i idealnie nie pasował do airboxu ale udało się upchnąć)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Usterki/awarie (CBR954RR SC50)”