Drgania podczas hamowania
-
Spelun
- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl: 1000rr SC57a
- Rok produkcji: 2005
- maciekx
- Moderator

- Motocykl: 929 -> GSX-R 1000 k5
Re: Drgania podczas hamowania
pamietaj tez o poprawnym w odpowiedniej kolejnosci skręcaniu srub przedniego koła, i przepompowaniu zawieszenia zeby lagi na osce dobrze sie ułozyly
-
maxiKaz
- Motocykl: CBR 1000RR SC57a
- Rok produkcji: 2004
Proszę, mógłbyś rozwinąć temat i opisać to trochę szerzej? Zakładałem w sobotę koło, ale jeszcze nie jeździłem i teraz się zastanawiam, czy wszystko dobrze zrobiłem.
-
Spelun
W skrócie procedura montażu przedniego koła.
Skręcasz ośke na 78 Nm, później śruby zaciskowe od strony śruby na 22 Nm. Pompujesz przednim zawiasem tak, żeby ośla się ułożyła, dokręcasz śruby zaciskowe z drugiej strony koła na 22Nm
Prawie nikt o tym nie wie, a ma to wpływ na ustawienie i naprężenie lag.
Od złego montażu mogą puścić nawet uszczelniacze.
Honda nawet podaje wartość która należy zmierzyć szczelinomierzem miedzy zaciskiem a tarcza.
Skręcasz ośke na 78 Nm, później śruby zaciskowe od strony śruby na 22 Nm. Pompujesz przednim zawiasem tak, żeby ośla się ułożyła, dokręcasz śruby zaciskowe z drugiej strony koła na 22Nm
Prawie nikt o tym nie wie, a ma to wpływ na ustawienie i naprężenie lag.
Od złego montażu mogą puścić nawet uszczelniacze.
Honda nawet podaje wartość która należy zmierzyć szczelinomierzem miedzy zaciskiem a tarcza.
-
maxiKaz
- Motocykl: CBR 1000RR SC57a
- Rok produkcji: 2004
Qrde, jak się zastanowiłem, to rzeczywiście ma duży sens, jakieś 25 lat temu robiłem takie coś przy eMZetce, a teraz nie pomyślałem...
Wtedy pukałem w lagę na prawo i lewo do granic luzu i ustawiałem w punkcie środkowym. Tu można by tak samo.
Dzięki za przypomnienie!
Wtedy pukałem w lagę na prawo i lewo do granic luzu i ustawiałem w punkcie środkowym. Tu można by tak samo.
Dzięki za przypomnienie!
- maciekx
- Moderator

- Motocykl: 929 -> GSX-R 1000 k5
dokładnie jak napisał Spelun odpal sobie serwisówke tam jest ładnie napisane i pokazane co i jak w jakiej kolejnosci skrecać
-
Spelun
Wyjechałem z klockami, przemierzyłem prowadnice. Jedna 4,18- druga 4,20- w sumie z pomiarów wyszło, że są nie równo zużyte.
Większa zamontowałem od strony mniejszego tłoka, mniejsza od strony większego. Całość przedmuchałem, położyłem ceramiczny. Drgań brak.
Oczywiście nie wiem czy mówimy o tym samym zjawisku, ale u mnie na lewej tarczy cykliczny impuls w postaci przypalenia tarczy.
Aktualnie siedza tam klocki EBC/HH (spieki).
Po ponownym „głaskaniu” efekt umarł.
Większa zamontowałem od strony mniejszego tłoka, mniejsza od strony większego. Całość przedmuchałem, położyłem ceramiczny. Drgań brak.
Oczywiście nie wiem czy mówimy o tym samym zjawisku, ale u mnie na lewej tarczy cykliczny impuls w postaci przypalenia tarczy.
Aktualnie siedza tam klocki EBC/HH (spieki).
Po ponownym „głaskaniu” efekt umarł.