C-ABS Problem rok 2010
-
mat20b
- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl: SC59 gray / orange
- Rok produkcji: 2010
C-ABS Problem rok 2010
Czy ktoś przerabiał problem z C-ABS w SC59 rok 2010. Zaobserwowany problem pojawia się przy dłuższej (powiedzmy, że powyżej 5 min) jeździe na wolniejszych winklach (chociaż raz zdarzyło mi się to na mieście podczas jady w upale i ostrym pałowaniu i staniu na światłach) kiedy to kontrolka ABS zaczyna migać, a hamulec staje się gumowy i słaby i chyba nie ma ABS. Problem znika po zgaszeniu (dwukrotnym) motocykla. Dodatkowo przy wolniejszej jeździe w korku (nawet gdy nie ma błędu) czasami zdarzy się, że przy kilkukrotnym naciśnięciu hamulca w pewnym momencie dźwigni hamulca zdarzało się wpaść i ledwo wyhamowałem - teraz się już pilnuję. Dodam, że przy wyższych prędkościach problemu nie zaobserwowałem, natomiast przestałem ufać hamulcom. Na zagranicznych formach zwłaszcza UK naczytałem się, że także pojawiają się take problemy w modelach z ABS i podobno jest to wadliwy (grzejący się, ze względu na felerne położenie w okolicach chłodnicy i kolektorów) i niewydajny MODULATOR ASSY - kod części 57100-MFJ-A51. Dodam, że calutki płyn hamulcowy został wymieniony i już myślałem, że problem został wyeliminowany ale niestety tak się nie stało.
-
AdamSsS
- Motocykl: CBR1100XX
- Rok produkcji: 2001
Re: C-ABS Problem rok 2010
Klamkę hamulca masz oryginalną ??
czy było grzebane przy zaciskach lub płyn wymieniany ??
czy było grzebane przy zaciskach lub płyn wymieniany ??
-
mat20b
Wszystko w oryginale, płyn jak pisałem na końcu posta został wymieniony.
Jest to problem powszechnie znany chociaż na polskim forum jest cicho o tym, natomiast Honda się do tego niechętnie przyznawała bo koszty akcji serwisowej byłyby olbrzymie, a problem polega na złym umiejscowieniu modulatora assy który się gotuje zwłaszcza przy małych prędkościach, częstym używaniu hamulca a do tego gorących dniach, no nic na 28.06. jestem umówiony z mechanikiem, podobno mieli ten sam problem, a po odpowietrzeniu modulatora assy problem przeszedł. Pytanie czy przejdzie i ewentualnie na jak długo.
Jest to problem powszechnie znany chociaż na polskim forum jest cicho o tym, natomiast Honda się do tego niechętnie przyznawała bo koszty akcji serwisowej byłyby olbrzymie, a problem polega na złym umiejscowieniu modulatora assy który się gotuje zwłaszcza przy małych prędkościach, częstym używaniu hamulca a do tego gorących dniach, no nic na 28.06. jestem umówiony z mechanikiem, podobno mieli ten sam problem, a po odpowietrzeniu modulatora assy problem przeszedł. Pytanie czy przejdzie i ewentualnie na jak długo.
-
AdamSsS
W hondzie jest specyficzny sposób odpowietrzania i wymiany płynu.
Proponuje zamontować osłonę termiczną i wtedy sprawdzić czy poprawiło się.
Proponuje zamontować osłonę termiczną i wtedy sprawdzić czy poprawiło się.
-
Patryk_
- Motocykl: .
- Rok produkcji: 2000
a ma ktoś może jakieś instrukcje odpowietrzania tego układu? Ja w swojej muszę to zrobić
-
mat20b
Tak widziałem ten temat, natomiast u mnie to działo się już przed wymianą płynu. Może ten zabieg pomoże ewentualnie jak pisał kolega wyżej jakaś osłona termiczna.
-
AdamSsS
To samo się dzieje w hondie civic typeR gdzie od rozgrzanego tłumika tak podgrzewa wysprzęglik że rozwalają skrzynie bo nie wysprzęgla do końca.
Mam ten sam problem tylko w 2009 roczniku. Jak rozwiązałeś problem, wystarczyło zmienić modulator? Podasz jaki koszt z robocizna?
Pytanie do użytkowników może ktoś będzie wiedział czy modulator od CBR poliftowej będzie pasował do 2009 r?
Pytanie do użytkowników może ktoś będzie wiedział czy modulator od CBR poliftowej będzie pasował do 2009 r?