Pany, ostatnio coś mi zaczęło stukać w napędzie. Dźwięk dochodzi ewidentnie z okolic zębatki zdawczej. Nie ukrywam, że to dość niepokojący dźwięk i ustaje tylko w momencie, jak popuszczę łańcuch. Jak nie jest naciągnięty i zębatka chodzi "luźno" to nic takiego nie słychać. Poniżej filmik. What the fuck is this?! Ratujcie!
https://www.youtube.com/watch?v=eUeyD-MyyFg
Youtube strasznie skopał jakość obrazu i dźwięku, ale powinno być mniej więcej słychać w czym jest problem.
//Edit.
Przejechałem się jakieś 20-30km i jak wprowadzałem moto do garażu to już tego nie było słychać...
Dziwne stuki w napędzie
-
MateO.
- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl:
-
wiertło
- Staly Bywalec

- Motocykl: CBR125,f4i,sc44,sc57A,ZX10R,Cb,sc57A :)
- Rok produkcji: 2005
- Samochód: Seat leon 1 1.9 Tdi :)
Re: Dziwne stuki w napędzie
Dla mnie to wygląda jak śmietnik napęd jak by nie widział smarowania i dbania o niego. Żeby to wykluczyć można jeszcze zwalić łańcuch że zdawczej zebatki i wtedy pokrecic
Oddam nerkę za cbr :)
-
MateO.
- Motocykl:
Napęd dwa lata temu wymieniany, razem z zębatkami. Przejechane na nim może z 7 tys. km, regularnie czyszczony i smarowany (co 400/500km i po ewentualnych deszczach), ostatnio nawet wszystko jeszcze raz dokładnie wyczyściłem, łącznie z zębatkami i porządnie nasmarowałem, żeby wykluczyć właśnie ten powód. Jak popuszczę łańuch i zębatka nie jest "naprężona" to tego nie słychać.
-
wiertło
- Staly Bywalec

-
MateO.
- Motocykl:
MateO. pisze:Jak nie jest naciągnięty i zębatka chodzi "luźno" to nic takiego nie słychać.
MateO. pisze:Jak popuszczę łańuch i zębatka nie jest "naprężona" to tego nie słychać.
-
kocorka
- Motocykl: cbr 900
- Rok produkcji: 0
Masz za mocno naciągnięty łańcuch luz powinien być ok 4-5cm zobacz na osłonie łańcucha masz info
-
MateO.
- Motocykl:
To, że mam 15 postów, nie oznacza, że wczoraj kupiłem motocykl i wiem tylko tyle, że w dół jest jedynka, a reszta biegów do góry... Kilka napędów już w swoim życiu przerobiłem, wiem jaki powinien być luz, uwierz...
- OZI
- Motocykl: k8 1000 / F3 stunt
- Rok produkcji: 2000
wiertło Ci dobrze podpowiada - zrzuć łańcuch z zębatki zdawczej i pokręć samym wałem, też obstawiam napęd.
Nieraz sama zębatka potrafi wyrobić się na osadzeniu i chodzić na boki na wale wtedy występują różne dźwięki, które czasem ustają na jakiś czas.
Nie widać wycieku oleju z wałka zębatki zdawczej?
Jaki masz założony napęd?
Nieraz sama zębatka potrafi wyrobić się na osadzeniu i chodzić na boki na wale wtedy występują różne dźwięki, które czasem ustają na jakiś czas.
Nie widać wycieku oleju z wałka zębatki zdawczej?
Jaki masz założony napęd?
-
kocorka
- Motocykl: cbr 900
- Rok produkcji: 0
Nie no sorry mistrzu nie mam pojęcia jaką masz wiedzę na temat mechaniki stąd moja sugestia ale znam osoby które przejeździły nie jeden sezon a nadal mają problem z ustawieniem prawidłowego luzu....MateO. pisze:To, że mam 15 postów, nie oznacza, że wczoraj kupiłem motocykl i wiem tylko tyle, że w dół jest jedynka, a reszta biegów do góry... Kilka napędów już w swoim życiu przerobiłem, wiem jaki powinien być luz, uwierz...
-
daniel345
- Motocykl: 954rr
- Rok produkcji: 2003
Witam mam ten sam problem z tymi stukami w napędzie .Po założeniu nowego napędu łańcuch DID ZVMX 530 i zebatki SUNSTAR nadal to samo stuka strzela .Po zdjęciu zebatki przedniej kreciłem wałkiem i cisza nie ma wycieku simering ok . Jak by cos było w skrzyni nie tak top juz chyba by wybuchła .Ślizg łancucha nie jest wytarty przetarty .NIE mam pojecia co tam napierd...
-
wiertło
- Staly Bywalec

-
daniel345
- Motocykl: 954rr
- Rok produkcji: 2003