Gaźniki, przerywanie, sklad mieszanki,regulacje itd.
- BillyFake
- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl: SC33 919- naked wydumka
- Rok produkcji: 1999
- Kontakt:
Gaźniki, przerywanie, sklad mieszanki,regulacje itd.
mam problem, po skróceniu wydechu zabralem sie za regulacje gaźników bo moto nie miało powera. Chciałem ustawic skład mieszanki, ale jedna sruba byla zapieczona, więc zmieniłem całe gaźniki i teraz mam taki problem... nie wiem na ile wykręcić skład mieszanki. Sprawdzalem na 2 obroty, 2 i 1/4 , 2,5 i 3 i na wszystkich jest cos nie tak. teraz mam 2,5 i moto od 1,5k do 4k rpm przerywa , potem przy 6-7tys znowu przerywa a potem już jedzie chyba jak trzeba. jakies sugestie ile wykrecic sklad przy przelocie krotkim ? gdzies czytalem ktos przy przelocie mial 2 i 1/4 ale u mnie to nie bardzo gra bo na niskich moto prawie nie przyspiesza... a teraz nawet na srednich. Podejrzewam, że go przylewa, mam racje? bo sie tjb ksztusi
- ferdas
- Motocykl: 1000rr sc57a
- Rok produkcji: 4
Re: Gaźniki, przerywanie, sklad mieszanki,regulacje itd.
Zastaw na jakimś ustawieniu , przejdź się kawałek i zobacz kolor świec.
A prędzej możesz porównać jak wysoko są powieszone iglice i jakie są dysze główne. I oczywiście jeśli by się coś różniło to dajesz jak w starych gaźnikach bo na nich było lepiej
A prędzej możesz porównać jak wysoko są powieszone iglice i jakie są dysze główne. I oczywiście jeśli by się coś różniło to dajesz jak w starych gaźnikach bo na nich było lepiej
- BillyFake
- Kontakt:
ogólnie przed skróceniem puchy bylo git, a sklad był ustawiony coś koło 3 obrotów, ale na każdym garze inny... np 3,25 , 3 , 3,5 i na jednym nie wiem bo nie rozpracowalem tej sruby.... Ale po skróceniu puchy na tym ustawieniu juz stracił powera. Waham się czy da rade w ogole ustawić pod ten wydech ten motocykl, ale z drugiej strony czemu by sie mialo nie dać! Jeszcze mnie ciekawi, do czego jest czujnik położenia przepustnic? jak jest zepsuty lub calkiem odpięty to jest jakas roznica?
- ferdas
Czujnik otwarcia przepustnicy ma wpływ na wyprzedzeniem zapłonu.
Jak ostatnio wymieniłem wydech w swojej dr 650 to musiałem zmienić całkowicie ustawienie gaznika od składu mieszanki na wolnych przez dysze i wysokość zawieszenia iglicy.
Śruby mieszanki mogą być różnie ustawione to jest już kwestia indywidualna każdego cylindra .
Pojeździj troche zrób foto świec to Co podpowiemy jak ustawic gaźniki. Może wystarczy iglice dać ząbek wyzej
Jak ostatnio wymieniłem wydech w swojej dr 650 to musiałem zmienić całkowicie ustawienie gaznika od składu mieszanki na wolnych przez dysze i wysokość zawieszenia iglicy.
Śruby mieszanki mogą być różnie ustawione to jest już kwestia indywidualna każdego cylindra .
Pojeździj troche zrób foto świec to Co podpowiemy jak ustawic gaźniki. Może wystarczy iglice dać ząbek wyzej
- BillyFake
- Kontakt:
Więc tak - tak jak czułem zapomnialem podpiąć czujniika to raz, ale mysle ze to nie mialo duzego wplywu,conajwyzej na to przerywanie przy 6-7tyś bardziej niz z dołu. Druga sprawa ustawiłem skład teraz na 3 obroty i zaraz przejade sie do roboty i zobacze co i jak. Profilaktycznie zmienie na dniach filtr powietrza i uszczelnie łączenie wydechu pastą pod kołnierz, bo tam widze coś tam dmucha, nie mocno, ale wiadomo każdy przedmuch coś tam psuje. Chyba i tak skończy się wizytą u mechanika, słyszałem, że Chicken ustawia gaźniki porządnie w Lubelskim ?:) Chyba będzie trzeba dać zarobić komuś kto faktycznie ogarnia temat bo juz z 10 razy bak sciągałem w 2 tygodnie.
- Seyrus
- Motocykl: Honda SC33
Jak nie masz WAKUOMETR nic nie zdziałasz i kropka. druga sprawa czujnik położenia przepustnicy jest bardzo ważny bez niego poprostu niema kopa
Co do kręcenia śrubami o 1.5 o 3.5 tak to można sobie ostawić zegarek każdy silnik który wyjeżdżał z fabryki był ustawiany indywidualnie dlatego ze nawet japonce nie umieją zrobić co do mikrona spasowania i każdy tłok ma inne sanie sprężanie itd itd a przy motocyklu o przebiegu ~~ 50 tysi różnica ta moze byc juz znaczna po przez rysy na cylindrach czy inne defekty. a pyzatym z tego co sie orientuje tłoki wewnętrzne maja mieszankę o większej zawartości paliwa
Pozdrawiam
Co do kręcenia śrubami o 1.5 o 3.5 tak to można sobie ostawić zegarek każdy silnik który wyjeżdżał z fabryki był ustawiany indywidualnie dlatego ze nawet japonce nie umieją zrobić co do mikrona spasowania i każdy tłok ma inne sanie sprężanie itd itd a przy motocyklu o przebiegu ~~ 50 tysi różnica ta moze byc juz znaczna po przez rysy na cylindrach czy inne defekty. a pyzatym z tego co sie orientuje tłoki wewnętrzne maja mieszankę o większej zawartości paliwa
Pozdrawiam
- BillyFake
- Kontakt:
mam waku "carbtune" ale to jest od synchro,a tu kuleje mieszanka raczej. synchro zrobie,ale to nie to i tak
Serwisówka mówi : Except california type : 1 - 5/8 turns out , california type : 2 turns out. Zakładam, że u mnie fabrycznie ma być 1 i 5/8, więc jakbym ustawił na 2 to powinien latać skoro ma puche przelotową to dając ciut wiecej ni oryginał powinien isc, ew. troche slabiej, ale na pewno nie powinien sie dławić - sprawdze jeszcze dzisiaj ustawie na 2 wszystkie gary. Zastanawia mnie to co mowisz z tymi wewnętrznymi... gdzie o tym piszą? bo moze w tym rzecz.
ustawiłem sie na jutro na 12 do mechanika bo juz mam dość
Serwisówka mówi : Except california type : 1 - 5/8 turns out , california type : 2 turns out. Zakładam, że u mnie fabrycznie ma być 1 i 5/8, więc jakbym ustawił na 2 to powinien latać skoro ma puche przelotową to dając ciut wiecej ni oryginał powinien isc, ew. troche slabiej, ale na pewno nie powinien sie dławić - sprawdze jeszcze dzisiaj ustawie na 2 wszystkie gary. Zastanawia mnie to co mowisz z tymi wewnętrznymi... gdzie o tym piszą? bo moze w tym rzecz.
ustawiłem sie na jutro na 12 do mechanika bo juz mam dość
- Seyrus
- Motocykl: Honda SC33
A jakoś tak sie zgadałem z mechanikiem jak ustawialismy hajke turbo ze srodkowe tloki maja wieksze dysze w celu większego chłodzenia ich czy cus tak . i chyba na jakies stronie dyno cos tam ...
a moze to poprostru czujnik położenia przepustnicy moze zle założony albo zepsuty ?
a moze to poprostru czujnik położenia przepustnicy moze zle założony albo zepsuty ?
-
mati1490
- Motocykl: sc33,f4i,
Od czujnika nic nie będzie szarpał (tylko nie będzie takiego powera ) ,może gdzieś lewe powietrze CI zaciąga i jest lipa , brak oringa pod śrubą składu mieszanki też nie pozwoli na poprawną regulację , wg bez colortune albo analizatora dobrze tego nie ustawisz tylko tak aby jakoś jechała , 2 iglice zewnętrzne są inne niż wewnętrzne żeby była bogatsza mieszanka (inne temperatury )itp w ogóle nie napisałeś na jakich obrotach szarpię ,czy się kręci do końca itp a jak masz KN to musisz jeszcze dynojety dołożyć do zestawu i później dopiero regulować
Dajesz jej full powietrza , szybko pozbywasz się spalin a nie dajesz paliwka do kompletu 
- ferdas
Gaźniki można wyregulować bez analizatory spalin i bez świec colortune tylko trzeba przy tym posiedzieć trochę dłużej i mieć cierpliwość. W mojej dr 650 w Gaźniku grzebać em 9 razy zanim było dobrze . Teraz ustawiłem gaźniki z ntv 650 i były 4 korekty .
Jedynego gaznika którego nie udało mi się ogarnąć to Gaźnik z ogar 200
Jedynego gaznika którego nie udało mi się ogarnąć to Gaźnik z ogar 200
W ogarze najpierw trzeba dobrze ustawic zaplon zeby zabrac sie za gaznik.
- ferdas
Zapłon był dobrze , ori Gaźnik zastąpiony jest gaźniki em firmy delorto 
I też wyregulowany cały od dyszy głównej przez iglice na śrubę składu mieszanki kończąc. W zimę podobny zabieg w mojej dr 650 r od dyszy przez iglice i śrubke . Ostatnio gaźniki ntv robiłem bo jeździła tylko na ssaniu.
Do rzeczy masz zdjęcia tych świec już??
Czy oddałeś na warsztat .
Oddławienie wydechu w zależności od kondycji reszty zboża mieszankę i albo podnieść iglice wystarczy albo dać ciut większą dysze główną.
I ze wszystkim jest zabawa bo trzeba po każdej operacji świece przejrzeć i korygować
I też wyregulowany cały od dyszy głównej przez iglice na śrubę składu mieszanki kończąc. W zimę podobny zabieg w mojej dr 650 r od dyszy przez iglice i śrubke . Ostatnio gaźniki ntv robiłem bo jeździła tylko na ssaniu.
Do rzeczy masz zdjęcia tych świec już??
Czy oddałeś na warsztat .
Oddławienie wydechu w zależności od kondycji reszty zboża mieszankę i albo podnieść iglice wystarczy albo dać ciut większą dysze główną.
I ze wszystkim jest zabawa bo trzeba po każdej operacji świece przejrzeć i korygować