Dzisiaj jest 07 czerwca 2025, 15:07

FORUM.FIREBLADE.PL

Forum miłośników Hondy FireBlade CBR1000RR-R | CBR1000RR | CBR954RR | CBR929RR | CBR900RR | SC82 | SC77 | SC59 | SC57 | SC50 | SC44 | SC33 | SC28

Problem z grzejącą sie prawa tarczą pomocy !!

Tematy dotyczące usterek lub awarii Hondy Fireblade CBR900RR SC33 1996-1999

Moderatorzy: maciekx, Tytus

Motocykl: Honda cbr 900 sc33
Rok produkcji: 1998

Problem z grzejącą sie prawa tarczą pomocy !!

Post » 09 września 2015, 21:19

Witam tak jak w temacie od początku sezonu walczę z gzejącą sie tarczą , zaczne od początku z tego co pamiętam stało sie to w zeszłym roku jakoś pod koniec sierpnia wymieniłem klocki z przodu i od tego czasu moim zdaniem cos sie złego porobiło ... tarło szumiało i koło sie troche z oporem kręciło
Robione było praktycznie wszystko czyszczone zaciski i to wielokrotnie + tłoczki , pozniej zwichrowały sie tarcze wiec dałem je znajomemu do prostowania i był na może 1,5 miesiaca spokój tarcze sie nie grzały i koło nawet sie lekko kręciło ale do czasu aż znowu sie nie zwichrowały i znowu bardziej prawa tarcza sie grzała , po czym postanowiłem zakupic nowe tarcze firmy NG + klocki i aktualnie zrobiłem ponad 150 km na nowym zestawie i lewa tarcza juz jest oki nie grzeje sie ( chodzi o dotarcie ) a prawa grzeje sie ... I co to może być ? Zaraz w motocykl włoże połowę jego wartości rynkowej nikt nie potrafi mi pomoc a kazdy mowi co innego jeden że przewody drugi że pompa hamulcowa a trzecii ze mam coś z lagą a jak go kupiłem to wszytko było oki to zaczeło sie robić stopniowo a wczesniej tez nie sprawdzałem tych tarcz co chwile ani nie zwracałem na to wgl uwagi. Dodam ze po nocy klamka hamulca przedniego chodzi cięzko z oporem tak ok 2 do 3 naciśnięć pozniej ja by juz normalnie ale jak wina pompy ?? wtedy raczej grzaly by sie obie tarcze a nie tylko jedna ?

Prosze o jakieś mądre i rozsądne porady , może ktoś z was kiedyś mial podobny problem i mi pomoże :))

Pochwały: 104
Motocykl: CBR125,f4i,sc44,sc57A,ZX10R,Cb,sc57A :)
Rok produkcji: 2005
Samochód: Seat leon 1 1.9 Tdi :)

Re: Problem z grzejącą sie prawa tarczą pomocy !!

Post » 10 września 2015, 07:25

KUp inny zacisk i zobacz
Oddam nerkę za cbr :)

Motocykl: Honda cbr 900 sc33
Rok produkcji: 1998

Re: Problem z grzejącą sie prawa tarczą pomocy !!

Post » 10 września 2015, 17:55

Właśnie tak zrobiłem i niestety tez nie pomogło ... ;/ wczoraj zrobiłem tak ze na tą tarcze co sie grzeje założyłem stare klocki wiem ze sie tak nie powinno robic ale to tylko na próbę i tak jak by koło z mniejszym oporem sie kręciło nawet z dużo mniejszym i tarcza była letnia a nie tak jak wczesniej gorąca ale co nie zmienia faktu ze pomimo bardziej wysunietych tłoczkow nadal jakaś szatańska siła na nie działała ... Masakra
Poprostu chciałe sprawdzić czy bedzie coś lepiej jak tłoczki bede w innej pozycji jak na nowych ...

Wróć do Usterki/awarie (CBR900RR SC33)