Witajcie, mam pewien problem z napędem... Pod koniec lutego w serwisie robili mi parę rzeczy przy moto i odrazu zmienili napęd, który wcześniej zakupiłem. Na początku nie zwróciłem uwagi ale pojeździłem już trochę i doszedłem do wniosku ze czas naciągnąć trochę łańcuch i zauważyłem ze choć tyle co założony napęd i jeszcze ani razu nienaciągany jest już ustawiony gdzieś tak w 3/4 zużycia, tzn do końca zostały na podziałce z dwie kreski regulacji... Nie mam pojęcia jak to możliwe, napęd kupowałem na allegro i wybierałem specjalnie pod sc33 ...
I druga sprawa... Naciągnąłem o jakieś dwa milimetry i łańcuch był ładnie naprężony, lecz przejechałem z dwa kilometry i na nowo zrobił sie luźny... Ma ktoś pomysł jak to możliwe? Kolega twierdzi ze napinacze mogą być już zjechane i do dupy i ze nie trzymają łańcucha, ale czy to możliwe skoro się dokręca z powrotem ośkę żeby łańcuch się popuścił... Nierównomiernie Wyciągnięty łańcuch być nie może, bo jest praktycznie nowy, a ja na kole nie jeżdżę ani nie szaleje w żaden inny sposób... Nie ogarniam tej sytuacji
Tu parę fotek:
http://zapodaj.net/63f7b7b8434e1.jpg.html
http://zapodaj.net/31376a2ed2e61.jpg.html
http://zapodaj.net/f6f430b839e5e.jpg.html
Dziwny problem z nowym napędem, potrzebna szybka pomoc!
-
Draco1990
- https://www.facebook.com/wroclaw.meble.kuchenne/
- Motocykl: Fireblade sc33
- Rok produkcji: 1998
- ferdas
- Motocykl: 1000rr sc57a
- Rok produkcji: 4
Re: Dziwny problem z nowym napędem, potrzebna szybka pomoc!
Z tym 2/3 przesadziłem
Napinacz zerwiesz jak się postaram ale to by nie naciagal łańcucha jak by był strzelony
Może ci podróbkę sprzedali z gównolitu mnie takie coś lata wstecz spotkało zamawiając z alle i od tamtego wole dopłacić i kupić w normalnym sklepie
Napinacz zerwiesz jak się postaram ale to by nie naciagal łańcucha jak by był strzelony
Może ci podróbkę sprzedali z gównolitu mnie takie coś lata wstecz spotkało zamawiając z alle i od tamtego wole dopłacić i kupić w normalnym sklepie
-
mati1490
- Motocykl: sc33,f4i,
- Rok produkcji: 1999
Po założeniu nowego napędu nigdy regulacja nie jest od początku , dopiero jak z tyłu jest zebatka o 2może 3 zęby większa to naciąg jest prawie od zera , i prawie zawsze po ok 200km trzeba podciągnąć łańcuch jak się wszystko ułoży, a później tylko latać
podstaw tylne koło i zobacz czy jak powoli kręcisz to łańcuch jest wszędzie równo naciągnięty , niema co się łudzić że DID z alledrogo 150 zł taniej niż w sklepie będzie oryginałem 
- Pablopbs
- Motocykl: 954rr
- Rok produkcji: 2003
To, że przejechałeś kilka km i łańcuch był inaczej naciągnięty o niczym nie świadczy, chyba że sprawdziłeś naciąg w kilku miejscach. Jeśli nie to postaw moto i sprawdź naciąg w jednym punkcie czy jest taki sam (pokręć kołem i zobacz czy w za każdym razem w tym samym miejscu "pomiaru" łańcuch jest tak samo naprężony), jeśli nie to widocznie coś jest z łańcuchem. Miałem tak kiedyś w VFR, w tym samym punkcie łańcuch był ładnie naciągnięty, zrobiłem np pół obrotu koła i w tym samym miejscu był już luźny. Czasem zdarza się, że nowy też jest wadliwy, tym bardziej jeśli podróbka.
Po za tym nowy łańcuch zawsze musi się na początku "ułożyć", a tak jak ktoś wspomniał - raczej nie będzie takiej sytuacji, że przy wymianie regulacja będzie na samym "początku".
Jeśli nie sprawdzałeś to zrób tak jak napisałem na początku, wyeliminujesz możliwą przyczynę
Po za tym nowy łańcuch zawsze musi się na początku "ułożyć", a tak jak ktoś wspomniał - raczej nie będzie takiej sytuacji, że przy wymianie regulacja będzie na samym "początku".
Jeśli nie sprawdzałeś to zrób tak jak napisałem na początku, wyeliminujesz możliwą przyczynę
Dopóki nie rozumiesz spróbuj zapamiętać.